A mellrák igazi arca egy dühös túlélő szemével

Hazánkban is a vezető megbetegedések és halálokok közé tartozik az emlő daganatos megbetegedése. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja.

(Figyelem! A cikkben szereplő linkre kattintva a nyugalom megzavarására alkalmas képek jelennek meg.)

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek köszönhetően számtalan figyelemfelhívó kampány fut a világban, ilyen volt pl. a Melltartómentes nap (október 13.), de ilyen az önvizsgálat fontosságára felszólító "Feel your boobies!" (~"Tapintsd a cicid!") kampány is. Ezek a kampányok általában a megelőzésre koncentrálnak, e mellett természetesen bemutatva magát a betegséget, a tüneteket, a kezelési módszereket.

A 36 éves amerikai Jenn Alter úgy tűnik, besokallt a "cuki" kampányoktól, és megmutatta a mellrák igazi arcát. Jenn 2013-ban mellrákja gyógyítása érdekében sugárkezelésenesett át. Ennek hatását posztolta ki tumblr oldalán, meglehetősen erős szöveg kíséretében:"Ezek a képek 2013-ban készültek, a 35 napig tartó sugárkezelésem során. A mellrák nem szexi. Nem a cicik megtartásáról szól. Nem a Melltartómentes napról szól, ami szerintem nem más, mint csak egy újabb lehetőség egyeseknek, hogy a pólójukat átbökő mellbimbójukról szexi képeket posztolhassanak. A mellrák hegek, szédülés, fájdalom, kopasz fej, megégett bőr és összetört szív."

További - a nyugalom megzavarására alkalmas! - képek Jenn Alter tumblr oldalántalálhatóak.

Hazánkban az emlőrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, évente 5-6000 új esetet diagnosztizálnak. Kockázati tényezői közé tartozik a nem (nőknél gyakoribb, bár férfiaknál is előfordul), az életkor (50-65 év felett gyakoribb), a genetikai hajlam (gondoljunk csak Angelina Jolie 2 évvel ezelőtti, nagy visszhangot felvert,megelőzési célúmell-eltávolító műtétjére), az életmód stb. A diagnosztizált betegség terápiája több-pillérű, de a sikeres gyógyításnak kulcseleme a korai felismerés. Ennek pediglegfontosabb elemei a mammográfiás vizsgálat és az önvizsgálat.

További információkat a betegségről, a megelőzésről, a tünetekről a Rákgyógyítás.huoldalon olvashatsz.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!