A mellrák igazi arca egy dühös túlélő szemével

Hazánkban is a vezető megbetegedések és halálokok közé tartozik az emlő daganatos megbetegedése. Október a mellrák elleni küzdelem hónapja.

(Figyelem! A cikkben szereplő linkre kattintva a nyugalom megzavarására alkalmas képek jelennek meg.)

Október a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek köszönhetően számtalan figyelemfelhívó kampány fut a világban, ilyen volt pl. a Melltartómentes nap (október 13.), de ilyen az önvizsgálat fontosságára felszólító "Feel your boobies!" (~"Tapintsd a cicid!") kampány is. Ezek a kampányok általában a megelőzésre koncentrálnak, e mellett természetesen bemutatva magát a betegséget, a tüneteket, a kezelési módszereket.

A 36 éves amerikai Jenn Alter úgy tűnik, besokallt a "cuki" kampányoktól, és megmutatta a mellrák igazi arcát. Jenn 2013-ban mellrákja gyógyítása érdekében sugárkezelésenesett át. Ennek hatását posztolta ki tumblr oldalán, meglehetősen erős szöveg kíséretében:"Ezek a képek 2013-ban készültek, a 35 napig tartó sugárkezelésem során. A mellrák nem szexi. Nem a cicik megtartásáról szól. Nem a Melltartómentes napról szól, ami szerintem nem más, mint csak egy újabb lehetőség egyeseknek, hogy a pólójukat átbökő mellbimbójukról szexi képeket posztolhassanak. A mellrák hegek, szédülés, fájdalom, kopasz fej, megégett bőr és összetört szív."

További - a nyugalom megzavarására alkalmas! - képek Jenn Alter tumblr oldalántalálhatóak.

Hazánkban az emlőrák a harmadik leggyakoribb daganatos megbetegedés, évente 5-6000 új esetet diagnosztizálnak. Kockázati tényezői közé tartozik a nem (nőknél gyakoribb, bár férfiaknál is előfordul), az életkor (50-65 év felett gyakoribb), a genetikai hajlam (gondoljunk csak Angelina Jolie 2 évvel ezelőtti, nagy visszhangot felvert,megelőzési célúmell-eltávolító műtétjére), az életmód stb. A diagnosztizált betegség terápiája több-pillérű, de a sikeres gyógyításnak kulcseleme a korai felismerés. Ennek pediglegfontosabb elemei a mammográfiás vizsgálat és az önvizsgálat.

További információkat a betegségről, a megelőzésről, a tünetekről a Rákgyógyítás.huoldalon olvashatsz.

Címlapról ajánljuk

További cikkek