Ahogy beköszönt az ősz, ösztönösen a meleg italok felé fordulunk. Egy csésze sütőtökös latte vagy gőzölgő forró csokoládé nemcsak felmelegít, hanem megnyugtat, nosztalgiát ébreszt és egy pillanatra kiszakít a mindennapokból. De vajon ezek a meleg italok valóban támogatják az agyunk egészségét, vagy inkább csak rövid távú komfortot adnak? Most kiderül!
A sütőtökös finomság
Az őszi kedvenc fűszerek – a fahéj, a gyömbér, a szerecsendió és a szegfűszeg – nemcsak illatukkal, hanem egészségvédő hatásukkal is értékesek.
Fűszerek jótékony hatása
Egy tipikus kávézói sütőtökös latte viszont akár 50 gramm cukrot is tartalmazhat – ez meghaladja a felnőttek napi ajánlott cukormennyiségét. A túlzott cukorfogyasztás fáradékonysághoz, koncentrációs zavarhoz és „agyködös” érzéshez vezethet.
Jobb választás, ha otthon készíted el magadnak, cukrozatlan mandulatejjel, egy csipet vaníliával és valódi sütőtökfűszerrel – így megmarad az íz, de elkerülheted a cukorsokkot.
Gondold újra a reggeli kávédat
A koffein valóban segíthet az éberség fokozásában, de a fogyasztás időzítése kulcsfontosságú. A kutatások szerint érdemes 60–90 perccel az ébredés után inni az első kávét. Ezzel elkerülheted a hirtelen energialöketet követő zuhanást, és egyenletesebb lesz a teljesítményed a nap folyamán. A mértékletes kávéfogyasztás hosszú távon is előnyös lehet: tanulmányok szerint javítja az idősebb felnőttek kognitív funkcióit és védi az agyat az öregedés hatásaitól.
Frissítsd fel a forró csokidat!
A cukros instant változatok helyett válassz nyers, cukrozatlan kakaóport, ami tele van flavonoidokkal – ezek javítják az agyi vérkeringést és serkentik a memóriát. Keverd el zab- vagy szójatejjel (mindkettő jó kolin- és B-vitamin-forrás), édesítsd természetes módon steviával vagy szerzetesgyümölccsel, és szórj rá egy kevés fahéjat. Egy ilyen ital nemcsak finom, de valóban táplálja is az agyadat.