A megszokottnál jóval hamarabb köszöntött be 2025-ben a medvehagymaszezon - a szemfüles kirándulók már február elején elcsíphetik az első leveleket.

Egy hónappal előbb érkezett
Nem újdonság, hogy klímánk egyre melegszik, így a tavaszi növények, zöldségek, gyümölcsök is előbb jelennek meg - sokuk már februárban.
A korai kikelet a medvehagymát is elérte: a Balatonnál és Zalában már százával bújik elő a tavaszi aljnövényzet jellegzetes növénye, a medvehagyma
- írja a Sokszínűvidék.
A hóvirág után tehát immáron a medvehagyma első hajtásait is megtalálhatjuk néhány erdőben, és fokozatosan egyre többen - kérdés, hogy ha újra beköszönt a fagy, mi lesz a zsenge levelekkel.
Miért is jó nekünk a medvehagyma?
- a fokhagymához hasonlóan igen egészséges: megtalálható benne az A-, B1-, B2-, C- és E-, F-vitamin
- magas az ásványianyag-tartalma
- alkalmazható pl. magas vérnyomás, magas koleszterinszint, gyomorpanaszok és krónikus betegségek kezelésére is
Ezt fontos tudni a medvehagyma szedéséről!
Muszáj kihangsúlyoznunk: a medvehagyma levelei kísértetiesen hasonlítanak az azonos időszakban termő gyöngyvirág mérgező (!) leveleire! Figyeljük, mit szedünk le és fogyasztunk el!
Még több érdekesség itt: