Mángold, az örök

Angolul örökös spenótnak hívják, hiszen az év bármelyik szakában termelhető akár kezdő kertészek által is. Vitaminokban gazdag és ízletes alapanyag. Nagyító alatt a mángold!

A mángold Földközi-tenger környékéről származik, a görögök és a rómaiak már ismerték és használták. Létezik egészen világos vagy sötétzöld fajta, de van lilás vagy pirosas levelű is.

Magas A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma van, de megtalálható benne jelentős mennyiségű vas, kálium, kalcium, magnézium, cink és foszfor is, ráadásul kutatások szerint segít felvenni a harcot az öregedés ellen.

Mángoldpite recept

Leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, nyersen keverhetjük salátákhoz, de párolva, köretként is kitűnő. A levélnyél elkészítése pedig a spárgáéhoz hasonló. A piacon a zöld, ropogós levelű mángoldot válasszuk. Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd a levélből vágjuk ki a főerezetet, mert ez lassabban fő, de ne dobjuk ki, mert levesekbe, rakott ételekbe, köretekhez felhasználhatjuk, sőt, akár édesség is készülhet belőle. Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható, de blansírozás után le is fagyaszthatjuk.

Nagyon egyszerűen készíthetünk zamatos pitét a mángold segítségével. Kevés vajra, lisztre, egy pár tojásra, parmezánra és néhány fűszerre lesz szükségünk ahhoz, hogy ebből az erős növényből szuper pitét varázsoljunk.

Címlapról ajánljuk

További cikkek