Mángold, az örök

Angolul örökös spenótnak hívják, hiszen az év bármelyik szakában termelhető akár kezdő kertészek által is. Vitaminokban gazdag és ízletes alapanyag. Nagyító alatt a mángold!

A mángold Földközi-tenger környékéről származik, a görögök és a rómaiak már ismerték és használták. Létezik egészen világos vagy sötétzöld fajta, de van lilás vagy pirosas levelű is.

Magas A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma van, de megtalálható benne jelentős mennyiségű vas, kálium, kalcium, magnézium, cink és foszfor is, ráadásul kutatások szerint segít felvenni a harcot az öregedés ellen.

Mángoldpite recept

Leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, nyersen keverhetjük salátákhoz, de párolva, köretként is kitűnő. A levélnyél elkészítése pedig a spárgáéhoz hasonló. A piacon a zöld, ropogós levelű mángoldot válasszuk. Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd a levélből vágjuk ki a főerezetet, mert ez lassabban fő, de ne dobjuk ki, mert levesekbe, rakott ételekbe, köretekhez felhasználhatjuk, sőt, akár édesség is készülhet belőle. Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható, de blansírozás után le is fagyaszthatjuk.

Nagyon egyszerűen készíthetünk zamatos pitét a mángold segítségével. Kevés vajra, lisztre, egy pár tojásra, parmezánra és néhány fűszerre lesz szükségünk ahhoz, hogy ebből az erős növényből szuper pitét varázsoljunk.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

A legfinomabb hókifli

Ezeket a hókifliket a mandula és a mogyoró teszik igazán karakteressé. Sokáig eláll, ezért jóval karácsony előtt elkészíthető. Szeretettel ajánlom a tortaváltozatát is!