Mángold, az örök

Angolul örökös spenótnak hívják, hiszen az év bármelyik szakában termelhető akár kezdő kertészek által is. Vitaminokban gazdag és ízletes alapanyag. Nagyító alatt a mángold!

A mángold Földközi-tenger környékéről származik, a görögök és a rómaiak már ismerték és használták. Létezik egészen világos vagy sötétzöld fajta, de van lilás vagy pirosas levelű is.

Magas A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma van, de megtalálható benne jelentős mennyiségű vas, kálium, kalcium, magnézium, cink és foszfor is, ráadásul kutatások szerint segít felvenni a harcot az öregedés ellen.

Mángoldpite recept

Leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, nyersen keverhetjük salátákhoz, de párolva, köretként is kitűnő. A levélnyél elkészítése pedig a spárgáéhoz hasonló. A piacon a zöld, ropogós levelű mángoldot válasszuk. Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd a levélből vágjuk ki a főerezetet, mert ez lassabban fő, de ne dobjuk ki, mert levesekbe, rakott ételekbe, köretekhez felhasználhatjuk, sőt, akár édesség is készülhet belőle. Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható, de blansírozás után le is fagyaszthatjuk.

Nagyon egyszerűen készíthetünk zamatos pitét a mángold segítségével. Kevés vajra, lisztre, egy pár tojásra, parmezánra és néhány fűszerre lesz szükségünk ahhoz, hogy ebből az erős növényből szuper pitét varázsoljunk.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek