Mángold, az örök

Angolul örökös spenótnak hívják, hiszen az év bármelyik szakában termelhető akár kezdő kertészek által is. Vitaminokban gazdag és ízletes alapanyag. Nagyító alatt a mángold!

A mángold Földközi-tenger környékéről származik, a görögök és a rómaiak már ismerték és használták. Létezik egészen világos vagy sötétzöld fajta, de van lilás vagy pirosas levelű is.

Magas A-, B1-, B2- és C-vitamin-tartalma van, de megtalálható benne jelentős mennyiségű vas, kálium, kalcium, magnézium, cink és foszfor is, ráadásul kutatások szerint segít felvenni a harcot az öregedés ellen.

Mángoldpite recept

Leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el, nyersen keverhetjük salátákhoz, de párolva, köretként is kitűnő. A levélnyél elkészítése pedig a spárgáéhoz hasonló. A piacon a zöld, ropogós levelű mángoldot válasszuk. Felhasználás előtt alaposan mossuk meg, majd a levélből vágjuk ki a főerezetet, mert ez lassabban fő, de ne dobjuk ki, mert levesekbe, rakott ételekbe, köretekhez felhasználhatjuk, sőt, akár édesség is készülhet belőle. Hűtőszekrényben 2-3 napig eltartható, de blansírozás után le is fagyaszthatjuk.

Nagyon egyszerűen készíthetünk zamatos pitét a mángold segítségével. Kevés vajra, lisztre, egy pár tojásra, parmezánra és néhány fűszerre lesz szükségünk ahhoz, hogy ebből az erős növényből szuper pitét varázsoljunk.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek