Mint oly sok más mediterrán ország, Málta is lehengerlően sokszínű gasztronómiai kultúrával rendelkezik, amely nemcsak a klasszikus, húsgazdag diétát követőket szolgálja ki, hanem az alternatív táplálkozási igénnyel rendelkezőket, vegetáriánusokat, peszketáriánusokat is. A mediterrán étrend itt nem egyszerűen egy felkapott táplálkozási trendet jelent, hanem egy olyan integrált és tudatos konyhaművészetet, ami helyi és szezonális alapanyagokból szeretne minél színesebb, laktatóbb és egészségesebb ételeket kihozni.
Szerencsére ez a szemlélet vezérli a szigetország éttermeinek nagy részét is, amelyek Málta tradicionális konyháját hozzák el mindazoknak, akik helyet foglalnak hangulatos teraszaikon, gazdagon megterített asztalaiknál.
Nézzünk most pár olyan helyet, ahol az utazótársaság minden egyes tagja jóllakhat:
Guzé, Valletta
A főváros szívében található, kedves kis bisztróban tényleg úgy érezhetjük, mintha hazaérkeztünk volna, a hangulat annyira otthonos. A Guzé éttermet elsősorban a helyi konyha jellemzi, erősek mind tengeri, mind „szárazföldi”, tehát húsos ételekben is.
Ami azonban kiemeli a többi egység közül őket, hogy külön figyelnek a vegetáriánusokra mind az előételek, mind a főételek tekintetében. Az egyszerűen navigálható, tömör, de velős à la carte menün pedig mindig szezonális finomságok találhatók.
További információk az étterem honlapján érhetők el!
La Pira, Valletta
A vallettai óvárosban, egy 300 éves épületben bújik meg az ízekben gazdag, színes fogásokat felszolgáló La Pira bisztró. A hangulat egyszerű, közvetlen, a vendégek elé helyezett fogások mégis nagy mértékű szakmai tudásról árulkodnak.
Húsimádóknak mindenképpen érdemes a helyi, nyúlhússal készült specialitások egyikét kipróbálni (nyúlmáj előétel gyanánt, tépett nyúlhúsos rigatoni), a húst mellőzők pedig vagy a napi halfogást szemlézzék, vagy válasszanak egy kiadós helyi zöldséglevesből, majd házi tésztából álló kombinációt.
További információk az étterem honlapján érhetők el!
Commando, Mellieħa
A családi vezetésű éttermek világszerte mindenhol megbízhatónak számítanak, és nem számít e szabály alól kivételnek a Commando sem, amelyet 1930 óta ugyanaz a család vezet. A kézről kézre adott tudás hozzájárult ahhoz, hogy mind a mai napig változatlan szakmaisággal és szeretettel készítik a szigetország tradicionális ételeit és a modernebb bisztrófogásokat is.
Elsőre látható, hogy a menü túlnyomóan húsos, szerencsére mindemellett az állatokat mellőzőknek is bőven akad választási lehetőség. Elsősorban mégis a mesterien összerakott marha-, kacsa- vagy sertéshúsos fogások miatt érdemes idelátogatni.
További információk az étterem honlapján érhetők el!
PLUSZ TIPP:
Amennyiben látogatásunk épp a húsvéti időszakra esne, mindenképpen kutassuk fel Málta jellegzetes ünnepi süteményét, a figollit. Az édes, mandulás finomságot a helyiek egymásnak ajándékozzák, de szerencsére a turisták is részesülhetnek az édes élményekből: a kóstolásra látogassuk meg a városok kedves kis cukrászdáinak egyikét!
The Seafood Market Grill, Gzira
Ahogy a név is utal rá, a The Seafood Market Grillben (a halpiaci grillétterem) tényleg minden a halakról és a tenger egyéb gyümölcseiről szól. Ez rögtön fel is tűnhet, amint belépünk az ajtón, ahol minden nap saját szemünkkel mustrálhatjuk végig a frissen fogott, elkészítésre váró halállományt.
Nem beszélhetünk a mediterráneumról a tenger és annak sokszínű halállománya nélkül, az étterem pedig ennek a hagyománynak szeretné megmutatni a leglokálisabb, legfrissebb és legkreatívabb arcát.
További információk az étterem honlapján érhetők el!
Terrone, Birgu
A Valletta mellett elhelyezkedő öböl túloldalán található Terrone lélegzetelállító kilátást biztosít a szigetet körbeölelő, mélykék tengerre, ami már önmagában is igen bíztató jele annak, hogy egy kiváló halétterembe érkezik az ember.
Nem is kétség, a Terrone szakemberei a legmagasabb szinten űzik a konyhaművészetet: az étteremben máltai és olasz különlegességeket kóstolhatunk, a menün előkelő helyet kap minden, ami halas, vagy bármilyen szállal a tengerhez kötődik.
További információk az étterem honlapján érhetők el!
Címlapkép: Facebook
KIVEZETŐ