Így isszák a magyarok a kávéjukat: sokan lemondanának erről a hozzávalóról

Egy kutatás szerint folyamatosan változik a magyarok kávéfogyasztási szokása, ezzel együtt pedig a tejfogyasztási szokások is átalakulóban vannak, ugyanakkor 10 évvel a specialty-kávéforradalom után még mindig sok a félreértés.

A budapesti Vivina's Cafe & Roastery, az Egyetem térhez közel, a mediterrán hangulatú Szerb Különleges ízvilággal és egy érdekes kísérlettel várja a vendégeket a budapesti Vivina's Cafe & Roastery. Az Egyetem térhez közel, a mediterrán hangulatú Szerb utcában egy kis családi vállalkozás nagy elköteleződést tett a fenntarthatóság irányába, ugyanis nem számol fel felárat a növényi tejjel rendelt kávékért.

Nemrég készítettek ugyanis egy kutatást, amiben nemcsak a magyarok kávéfogyasztási szokásaira voltak kíváncsiak, hanem arra is, hogy milyen tejet isznak hozzá - ez utóbbi ugyanis elsőre nem tűnhet fontosnak, azonban a kávézás iránt rajongók számára kardinális kérdés.

Az, hogy ki miért (nem) issza tejjel a kávét, még abszolút szubjektív - van, aki az íze miatt, van, aki az állaga miatt, más egészségügyi vagy éppen elvi okokból.

A válaszadók több mint fele használ növényi tejet

A tejfogyasztás terén egyre nagyobb az érdeklődés a növényi alapú alternatívák iránt, mint például a mandula-, zab-, rizs- vagy szójaalapú italok, amik mögött olyan megfontolás is állhat, hogy szeretnénk egy fenntarthatóbb, környezetbarátabb alternatívát találni a tehéntejre

- magyarázza Viszneki Vivien, a Vivina's Cafe & Roastery egyik tulajdonosa, a The Barista League nemzetközi verseny korábbi győztese.

Az kétségtelen, hogy a tehéntej ökológiai lábnyoma sokkal nagyobb, mint a növényi tejeké, de nem érdemes szemellenzősnek lenni, mert a növényi tejeken belül is nagy eltéréseket lehet tapasztalni.

Viszont a kérdőív egyik meglepő eredménye, hogy a válaszadók 32 százaléka mondta azt, hogy legszívesebben zabtejjel issza a kávét, tehát a tehéntej messze elmarad a növényi alternatívától.

A tehéntej még mindig a legnépszerűbb tejféle a kávékészítés során

A növényi tejek ökológiai lábnyoma általában kisebb, mint a tehéntejé, különösen, ha figyelembe vesszük az állattenyésztéshez kapcsolódó környezeti terhelést, mint a nagy víz- és földhasználat, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátása. A zabtej és a borsótej ökológiai lábnyoma a legkisebb, mivel termesztésük viszonylag kevés vizet és energiát igényel, valamint sok esetben Európában történik a gyártás, így a szállításuk is rövidebb távra kell, hogy történjen. Ezzel szemben a rizstej, a mandulatej és a kókusztej ökológiai lábnyoma nagyobb, a termesztés magas vízigénye miatt, a szállítás vagy éppen a trópusi területeken jellemző erdőirtások miatt

- mondja Viszneki Vivien.

A Vivina’s Café & Roastery által készített felmérésből az is kiderült, hogy a válaszadók több mint harminc százaléka váltana növényi tejre, ha az olcsóbb lenne.

Sokan a növényi tej íze miatt nem használják egyik változatot sem

Ebből az adatból kiindulva a fenntarthatóság iránt elkötelezett kávézónál úgy döntöttek, hogy aki betér hozzájuk, az kedvenc kávéjához 0 forintért választhat növényi tejes opciót.

Azok számára, akik az otthon kényelmét választanák a kávézáshoz, Viszneki Vivien megosztott néhány szakmai titkot is:

Az ideális növényi tej kiválasztása során érdemes olyan változatot választani, amely jól harmonizál a kávéval, és nem dominálja le az ital ízvilágát. Tapasztalataink szerint erre a zab- és borsótej a legalkalmasabb.

A tehéntej természetes zsírtartalma és fehérjéi ideális textúrát biztosítanak a gőzöléshez, de a sovány tejeknél éppen ezek a tényezők sérülnek. Ezért ha gőzölni szeretnénk, magas zsírtartalmú tejet szükséges választani, a 3,5%-os zsírtartalmú ESL tej kiváló választás otthoni eszközökhöz is. A növényi tejek kevesebb zsírt és fehérjét tartalmaznak, mint a hagyományos tej, ami gyakran kevésbé stabil habot eredményezhet. A növényi tej gyártók ugyanakkor egyre inkább figyelnek arra, hogy baristáknak szánt verziókat is kínáljanak, melyek gazdagabb összetevőkkel rendelkeznek, és emiatt jobban habosíthatók. A túlmelegített tej égett ízt okozhat, míg az alulgőzölt tej habja laza, ezáltal kevésbé krémes végeredményt nyújt a kávéval. A jól felgőzölt tej selymes, fényes, hőmérsékletre azonnal fogyasztható.” - mondja Viszneki Vivien.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Induljon a bejgli-szezon! – 9 hely, ha idén rendelnéd a...

Bejgli nélkül nincs karácsony, és bár tudom, hogy a sokféle bejgli vallás azon a közös alapon nyugszik, hogy a legjobb a házi, megértem azokat is, akik nem tudnak, vagy nem akarnak még sütéssel is bajlódni az ünnepek előtt/alatt. A rendelés viszont sokszor hazárdjáték, ezért most mutatunk kilenc helyet, akik szentestére az asztalokra varázsolják a tökéletes minőségű bejglit, és nektek rá sem kell néznetek a sodrófára.

Kormos Lili

További cikkek

Ezért nem ajánlott télen 8 és 10 óra között szellőztetni...

Télen mindannyian szeretnénk friss levegőt a lakásba engedni anélkül, hogy közben a meleget is kiengednénk. Nem mindegy azonban, mikor nyitjuk ki az ablakot: a rosszul időzített szellőztetés többet árthat, mint használ. Mutatjuk, mikor érdemes télen ablakot tárni, hogy a levegő is felfrissüljön, és a fűtésszámla se szaladjon meg.

Top Receptek

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...