Május 29-től hivatalosan is két újabb magyar érték gyarapítja a hungarikumok listáját, amit Nagy István agrárminiszter jelentett be.
Két újabb értéket tudhatunk a hungarikumok listáján, ugyanis a magyar tradicionális vendéglátóhely, a csárda, és a badacsonyi kéknyelű bor is a lista részeivé váltak.
A csárda a magyar gasztronómia egyik jellegzetes intézménye, amely elsősorban a helyieket és az átutazókat szolgálja, őrizve a magyar konyha hagyományait. A badacsonyi kéknyelű pedig egy ritka, kizárólag nővirágú szőlőborfajta bora, mely a Balaton-felvidéken őshonos.
Receptajánlónk:
2023-ban a lángos került be a Hungarikumok Gyűjteményébe.
A tökéletes lángos közepes vastagságú, nem túl olajos, belül puha, kívül roppanós. Hagyományosan a lángost reszelt sajttal, tejföllel, ízlés szerint fokhagymával megkenve fogyasztják, mára az édes és sós feltétek legkülönbözőbb fajtáiból választhatunk
– fogalmazta meg akkor az Agrárminisztérium.
A lángossal együtt a székelykapu is 2023-ban került a hungarikumok közé.
Hírek, érdekességek, újdonságok: