Az utóbbi években jelentős változáson ment keresztül a vendéglátás, főleg, a szezonális, nyári munkavállalók tekintetében. Elképesztő elvárásokkal érkeznek a potenciális szakácsok és felszolgálók, amit már a vendéglátóhelyek tulajdonosai sem tudnak szó nélkül hagyni.
Makkos Péter, a fonyódi Makkos Vendéglő tulajdonosa elmondta, hogy jelentősen megváltoztak a munkavállalói igények: nagy részük megmondja, mikor, mennyit és mennyiért hajlandó dolgozni. Beszámolt arról is, hogy egyre nehezebb alkalmas munkaerővel feltölteni a szezonális helyeket, mert az osztrák síparadicsomban dolgozó munkások szezonja hosszabb lett, így pedig kevesebb munkavállaló tér haza az itteni szezonra.
Receptajánlónk:
Németh Tamás, a balatonboglári Fuel by Full Gas séfje így fogalmazott:
Abszolút irreális, már egy olyan irányba elment az egész, hogy nem is tudják mit kérjenek: óránként három cigiszünet, meg masszőr legyen, meg frissítés. Sose volt ez egy kényelmes szakma, csak ez a furcsa mai világ azt mutatja a fiatal szakács gyerekeknek, hogy ez a fehér kabátról szól és akkor séfként pózolhatnak. Mindenki egymilliót akar keresni havonta, de nincs kötelességtudat, tisztelet, nem járnak be pontosan dolgozni, a tisztaság, a gazdaságosság, az alapvető emberi értékek nem számítanak, nulla kommunikáció. Ha pedig fel akar mondani, azt is úgy teszi, hogy letilt, telefont nem vesz fel, nem válaszol. Nagyon méltatlan ez a hozzáállás.
Azt is hozzáteszi, hogy a frissen végzett fiatalok túlnyomó része motiválatlan, és nem ritka az sem, hogy egymilliós fizetési igénnyel érkeznek. Még azok is, akik egyébként nem jók. Szerinte az keressen ennyit, aki ért a szakmához, de aki egy hagymát nem tud tisztességesen felszelni, az ne akarjon sztárgázsit.
Irreális bérigények és egyéb extra juttatások az elvárások között
Szikra Gabriella, a fonyódi Konyhám 365 séfje is alátámasztotta, hogy a jelentkezők olyan bérezéssel érkeznek, ami egyszerűen nem fér bele az üzleti modellbe.
Nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni, tudás nincs, de mindenki azt hallja, hogy jól lehet keresni a vendéglátásban, és brutális órabéreket kérnek. Most azt hallom, hogy az alap napi órabér 3-3500, de legalább 40-50 ezer forintot akarnak a jelentkezők egy napra plusz a szállás. Régen sem volt ilyen, és én sem kapok szállást, ha felmegyek Pestre. Nem értem, miért hiszik azt az emberek, ha idejönnek dolgozni, akkor nyaralhat az egész család
– mondta el.
Azt is elmondja, hogy aki családozni akar és szabad hétvégéket, annak más jellegű munkát érdemes keresnie. A Balatonon két hónap nagyon dolgos, de úgy extrán nehéz, hogy valakinek tudása sincsen, de képtelen elvárásokkal érkezik.
Címlapkép: Bauer Sándor (Fortepan)
Hírek, érdekességek, újdonságok: