Magyar gulyás angol, újraértelmezett változatban

Egy angol gasztrooldal szerkesztői megalkották a magyar gulyásleves egészséges verzióját, mi meg jól kipróbáltuk. Beszámoló következik.

Mindig örömmel tölt el, ha egy magyar ételkülönlegesség említésre kerül más országok kulináris szaklapjaiban vagy gasztrooldalain. A BBC GoodFood-on ebben a hónapban megjelent egészséges gulyásleves receptje rögtön felkeltette az érdeklődésemet. Remélem, a szigetország lakói ugyanígy vannak ezzel!

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

Már az alapanyagok olvasásánál arra gondoltam, hogy a nagymamám forogna a sírjában, ha látná őket. Tudtam, egy teljesen más jellegű ételre kell számítanom. Közben összeállt egy elképzelt íz a számban, ami egyáltalán nem volt rossz, így teljesen szép kilátásokkal és minden elvárás nélkül indultam neki a főzésnek.

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

A hús mennyiségén és minőségén csak mosolyogni tudtam, de mivel a recept nevében is benne foglaltatik, hogy egészséges, így visszafogtam magam, és valóban nagyon sovány marhahúst, felsált vásároltam. Miközben kockáztam, még a legkisebb zsíros részeket is eltávolítottam róla. Nem mondom, hogy nem sajgott a szívem miatta, de tudtam, most más célok vezérelnek. Ha nem a leírás alapján haladok, nem tudok tökéletes véleményt alkotni majd a kész levesről, vagy túlságosan elviszem az ízeket más irányba, és már nem arról írok, amiről szerettem volna.

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

A végeredmény egy csodálatos, illatos egytálétel lett. Mivel a recept nem írta a folyadék utánpótlását, nem tettem hozzá többet, így levesnek kevésbé lehetett nevezni a tányérban pompázó színes ragut, de ez a képeken is látszik szerintem.

Magyar gulyás angol módra - a receptért kattints ide!

Kis ötletelés és a BBC-gondolkodásmódja után szabadon a bátrabbak kipróbálhatják a következő gulyásvariánsokat is:

  • Thai gulyás: tofuval, gyömbérrel, kókusztejes öntettel, korianderszórással
  • Orosz gulyás: vodkával itatott marhából, céklából, tejföllel és kaporral
  • Dél-Amerikai gulyás: perui lilaburgonyával, matéteában pácolt marhával, paradicsomszósszal és pimentón paprikával

Mindenki maga döntse el, hogy neki bejön-e a szigetországi recept vagy sem. Mindenesetre a gulyás, mint témaválasztás nagyszerű ötlet volt részükről, én értékelem a próbálkozást!Jövő héten sütésre adom a fejem, addig találjátok ki, ti hogyan öltöztetnétek új köntösbe méltán népszerű levesünket.

Gréti

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

15 sercegős sertéssült, ami az utolsó falatig élvezet

Készítsünk egy klasszikus, sült sertéshúsos fogást, mert ezekkel lehetetlen mellényúlni. Szaftosak, omlósak, de ha kell, ropogósak és aranybarnák. Serpenyőben, sütőben, rántva vagy roston: mindegy, hogyan sütjük, a siker (és az üresre törölt tányér) garantált.

Nosalty

5 őszi finomság, amit csak most tehetsz el a kamrába

Ugyan az ősz már a zord hónapok felé vezet minket, amikor szinte alig vannak friss alapanyagok a boltban, még nem kell teljesen lemondanunk a befőzésről és a különböző finomságok eltevéséről. Sőt, az évszak rengeteg kincsét csak most tudjuk későbbre megőrizni. Lássuk, mik ezek!

Lakos Benedek

További cikkek

Na, ezért isszák tejjel a teát az angolok

Rengeteg különböző fajta tea létezik a világon, és ezen felül az elkészítési és fogyasztási módszerek is igen sokszínűek. Az egyik legismertebb és legkevésbé érthető kombináció a tejes tea, ami a britek nagy kedvence. De hogyan született meg ez a furcsa ital?