3 praktika tojáspucoláshoz

Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!

Ha gyakorlott szakácsként gyakran sütsz sütiket és péksütiket, már biztosan tudod, hogy szobahőmérsékletű tojással általában könnyebb dolgozni. Az America’s Test Kitchen arra kereste a választ, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, miért.

A tesztelés alatt megpróbáltak rájönni, hogy a rögtön a hűtőből kivett tojással való sütés észrevehető különbséget okoz-e majd.

Vaktesztet végeztek két tojással készült tésztával: az egyiket szobahőmérsékletű, a másikat pedig hideg tojással készítették el. Meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy a két sütemény közötti különbség elenyésző.

Az a süti, amelyik a szobahőmérsékletű tojással készült, egy picivel finomabb volt ugyan, emellett egyenletesebben volt morzsás, de a hideg tojásos sem nagyon maradt el mögötte. Összességében tehát az derült ki, hogy mindkettővel ugyanolyan jól működik a sütési folyamat.

Ha viszont olyan tortát vagy süteményt sütünk, melyhez egy adott recept előre felvert tojást ír, akkor a tesztcsapat a szobahőmérsékletűt javasolja inkább, mert ezt valóban könnyebb kemény habbá verni.

A napokban írtunk arról, hogy mi a teendő akkor, ha nem vettük ki jó előre a hűtőből a tojást sütés előtt. Ezt itt olvashatjátok!

Akkor most lássuk, hogy mi van a főtt tojásokkal!

Kevés embert ismerek, aki szeret tojást pucolni, főleg ha nagyobb mennyiségben kell ezt tennie. Én személy szerintkicsit megkocogtatva a tojás héját, a csap alatt szoktam megpucolni.De úgy tűnik, vannak ennél gyorsabb, viccesebb és szórakoztatóbb megoldások is - ezeket gyűjtötte össze az epicurious. Mi a legjobb hármat mutatjuk most be nektek, de a linkre kattintva találhattok még hasonlókat.Na lássuk!

Fújd ki!

Ez a technika igényel némi tüdőkapacitást, és félő, hogy a 10. után az ember szédülni kezd, de próba szerencse. Jobb, mintha az apró tojáshéjszilánkokkal kéne bíbelődnünk.

Rázd össze!

Ha fokhagymapucolásnál beválik ez a technika, miért is ne lehetne a főtt tojásnál is alkalmazni? A különbség csak annyi, hogy az edénybe a tojáson kívül kerüljön még némi víz is!

Segít neked a kanál!

Kicsit törd meg a tojás héját, majd nyúlj alá egy kanállal, és voilá!

Ti hogyan pucoljátok a tojást?

Hozzászólások

Szilwicska

Ezeket mind kipróbáltam. S?t, további ötleteket is. Pl. f?zés után azonnal jeges vízbe teszem, amíg kih?l. Vagy a h?t?vízben kicsit megtördelem. De egyik módszer sem m?ködik a friss tojásnál, s?t, legalább két hetesnek kell lennie, hogy így m?ködjön. Saját, házi, friss tojásnál sajnos marad a nehézkes pucolás. Ha valakinek még mindig van új ötlete, alig várom :)

Törölt felhasználó

Mivel vannak tyükjaim csak friss tojások vannak a háztartásomba és én is sokat kerestem a praktikák között és az az alábbi két módszer m?ködik nálam.A f?z?vízbe amint belehelyzetem a tojásokat egy jó ev?kanál durva sót teszek. Amikor kész a f?tt tojás leöntöm róla a forró vizet ,hideg vizet engedek rá,ekkor egy nehezebb kanállal minden tojásra ráütök,hogy repedjen meg.Mire lehül a tojás (ha kell vizetcserélek rajta) könnyen le jön a tojás héjja.Próbáljátok meg.

Tetej

Forrásban lév? vízbe rakom a tojást, ha lágyan szeretném akkor 6 percig f?z?m ha keményen szeretném akkor pedig 10 percig! Újra forrástól számítva! Gyönyör?en meglehet pucolni! Én csak nem régóta tudom a technikáját! A TV PAPRIKÁBÓL tanultam!

witch

FORRASBAN LEVO VIZBE rakni a tojasokat, nekem is ez valt be, pedig mar toltottem fel ide kulonbozo praktikakat. En nem reg lattam a neten, azota haromszor foztem igy es tokeletesen mukodik. Pedig ugy tudtam, hogy hideg vizbe rakjuk, hogy ne repedjen meg a tojas heja.

Törölt felhasználó

Én nem értek túlzottan a tojásokhoz, de nekem az t?nt fel hogy mind a három videóban más szín?ek a tojások....valamelyikben fehér, világosabb/sötétebb barna. Nem elehet hogy ez a titok nyitja ahhoz hogy melyik tojásnál melyik technika válik be?

Artemisz

Lehet?ség szerint a férjjel kell megpucoltatni a tojást... :))

witch

Szerintem is vagy a gyerekkel. :o)

Címlapról ajánljuk

További cikkek