3 praktika tojáspucoláshoz

Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!

Ha gyakorlott szakácsként gyakran sütsz sütiket és péksütiket, már biztosan tudod, hogy szobahőmérsékletű tojással általában könnyebb dolgozni. Az America’s Test Kitchen arra kereste a választ, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, miért.

A tesztelés alatt megpróbáltak rájönni, hogy a rögtön a hűtőből kivett tojással való sütés észrevehető különbséget okoz-e majd.

Vaktesztet végeztek két tojással készült tésztával: az egyiket szobahőmérsékletű, a másikat pedig hideg tojással készítették el. Meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy a két sütemény közötti különbség elenyésző.

Az a süti, amelyik a szobahőmérsékletű tojással készült, egy picivel finomabb volt ugyan, emellett egyenletesebben volt morzsás, de a hideg tojásos sem nagyon maradt el mögötte. Összességében tehát az derült ki, hogy mindkettővel ugyanolyan jól működik a sütési folyamat.

Ha viszont olyan tortát vagy süteményt sütünk, melyhez egy adott recept előre felvert tojást ír, akkor a tesztcsapat a szobahőmérsékletűt javasolja inkább, mert ezt valóban könnyebb kemény habbá verni.

A napokban írtunk arról, hogy mi a teendő akkor, ha nem vettük ki jó előre a hűtőből a tojást sütés előtt. Ezt itt olvashatjátok!

Akkor most lássuk, hogy mi van a főtt tojásokkal!

Kevés embert ismerek, aki szeret tojást pucolni, főleg ha nagyobb mennyiségben kell ezt megtennie. Én személy szerint kicsit megkocogtatva a tojás héját, a csap alatt szoktam megpucolni. De úgy tűnik, vannak ennél gyorsabb, viccesebb és szórakoztatóbb megoldások is - ezeket gyűjtötte össze az epicurious. Mi a legjobb hármat mutatjuk most be nektek, de a linkre kattintva találhattok még hasonlókat.Na lássuk!

Fújd ki!

Ez a technika igényel némi tüdőkapacitást, és félő, hogy a 10. után az ember szédülni kezd, de próba szerencse. Jobb, mintha az apró tojáshéjszilánkokkal kéne bíbelődnünk.

Rázd össze!

Ha fokhagymapucolásnál beválik ez a technika, miért is ne lehetne a főtt tojásnál is alkalmazni? A különbség csak annyi, hogy az edénybe a tojáson kívül kerüljön még némi víz is!

Segít neked a kanál!

Kicsit törd meg a tojás héját, majd nyúlj alá egy kanállal, és voilá!

Ti hogyan pucoljátok a tojást?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Narancsos-mákos muffin

Kevés olyan dolgot tudnánk felsorolni, amelynek az elkészítése egyszerűbb, mint ennek a narancsos-mákos muffinnak. Nem probléma, ha nincs otthon friss narancsunk – tökéletesen ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Ludaskása

Soha nem szerettem a ludaskását. Nem is nagyon szerethettem, anyukám soha sem csinált, távoli rokonoknál kóstolva meg...nem tett rám mély benyomást, na. Ha meg a Márton-napi össznépi ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...