3 praktika tojáspucoláshoz

Főtt tojást pucolni senki sem szeret, ellenben ezekkel a trükkökkel pillanatok alatt elvégezhetjük a piszkos munkát!

Ha gyakorlott szakácsként gyakran sütsz sütiket és péksütiket, már biztosan tudod, hogy szobahőmérsékletű tojással általában könnyebb dolgozni. Az America’s Test Kitchen arra kereste a választ, hogy ez valóban így van-e, és ha igen, miért.

A tesztelés alatt megpróbáltak rájönni, hogy a rögtön a hűtőből kivett tojással való sütés észrevehető különbséget okoz-e majd.

Vaktesztet végeztek két tojással készült tésztával: az egyiket szobahőmérsékletű, a másikat pedig hideg tojással készítették el. Meglepő módon arra a következtetésre jutottak, hogy a két sütemény közötti különbség elenyésző.

Az a süti, amelyik a szobahőmérsékletű tojással készült, egy picivel finomabb volt ugyan, emellett egyenletesebben volt morzsás, de a hideg tojásos sem nagyon maradt el mögötte. Összességében tehát az derült ki, hogy mindkettővel ugyanolyan jól működik a sütési folyamat.

Ha viszont olyan tortát vagy süteményt sütünk, melyhez egy adott recept előre felvert tojást ír, akkor a tesztcsapat a szobahőmérsékletűt javasolja inkább, mert ezt valóban könnyebb kemény habbá verni.

A napokban írtunk arról, hogy mi a teendő akkor, ha nem vettük ki jó előre a hűtőből a tojást sütés előtt. Ezt itt olvashatjátok!

Akkor most lássuk, hogy mi van a főtt tojásokkal!

Kevés embert ismerek, aki szeret tojást pucolni, főleg ha nagyobb mennyiségben kell ezt tennie. Én személy szerintkicsit megkocogtatva a tojás héját, a csap alatt szoktam megpucolni.De úgy tűnik, vannak ennél gyorsabb, viccesebb és szórakoztatóbb megoldások is - ezeket gyűjtötte össze az epicurious. Mi a legjobb hármat mutatjuk most be nektek, de a linkre kattintva találhattok még hasonlókat.Na lássuk!

Fújd ki!

Ez a technika igényel némi tüdőkapacitást, és félő, hogy a 10. után az ember szédülni kezd, de próba szerencse. Jobb, mintha az apró tojáshéjszilánkokkal kéne bíbelődnünk.

Rázd össze!

Ha fokhagymapucolásnál beválik ez a technika, miért is ne lehetne a főtt tojásnál is alkalmazni? A különbség csak annyi, hogy az edénybe a tojáson kívül kerüljön még némi víz is!

Segít neked a kanál!

Kicsit törd meg a tojás héját, majd nyúlj alá egy kanállal, és voilá!

Ti hogyan pucoljátok a tojást?

Hozzászólások (4)

Szilwicska

Ezeket mind kipróbáltam. S?t, további ötleteket is. Pl. f?zés után azonnal jeges vízbe teszem, amíg kih?l. Vagy a h?t?vízben kicsit megtördelem. De egyik módszer sem m?ködik a friss tojásnál, s?t, legalább két hetesnek kell lennie, hogy így m?ködjön. Saját, házi, friss tojásnál sajnos marad a nehézkes pucolás. Ha valakinek még mindig van új ötlete, alig várom :)

Törölt felhasználó

Mivel vannak tyükjaim csak friss tojások vannak a háztartásomba és én is sokat kerestem a praktikák között és az az alábbi két módszer m?ködik nálam.A f?z?vízbe amint belehelyzetem a tojásokat egy jó ev?kanál durva sót teszek. Amikor kész a f?tt tojás leöntöm róla a forró vizet ,hideg vizet engedek rá,ekkor egy nehezebb kanállal minden tojásra ráütök,hogy repedjen meg.Mire lehül a tojás (ha kell vizetcserélek rajta) könnyen le jön a tojás héjja.Próbáljátok meg.

Tetej

Forrásban lév? vízbe rakom a tojást, ha lágyan szeretném akkor 6 percig f?z?m ha keményen szeretném akkor pedig 10 percig! Újra forrástól számítva! Gyönyör?en meglehet pucolni! Én csak nem régóta tudom a technikáját! A TV PAPRIKÁBÓL tanultam!

witch

FORRASBAN LEVO VIZBE rakni a tojasokat, nekem is ez valt be, pedig mar toltottem fel ide kulonbozo praktikakat. En nem reg lattam a neten, azota haromszor foztem igy es tokeletesen mukodik. Pedig ugy tudtam, hogy hideg vizbe rakjuk, hogy ne repedjen meg a tojas heja.

Törölt felhasználó

Én nem értek túlzottan a tojásokhoz, de nekem az t?nt fel hogy mind a három videóban más szín?ek a tojások....valamelyikben fehér, világosabb/sötétebb barna. Nem elehet hogy ez a titok nyitja ahhoz hogy melyik tojásnál melyik technika válik be?

Artemisz

Lehet?ség szerint a férjjel kell megpucoltatni a tojást... :))

witch

Szerintem is vagy a gyerekkel. :o)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek