A szakértők szerint hiba, ha így akarjuk megállapítani, jó-e még az étel

Világszerte a legtöbben ezt a módszert használják arra, hogy megállapítsák, ehető-e még az adott étel.

A lejárati dátum – más néven szavatossági idő – kulcsfontosságú szerepet tölt be az élelmiszerek biztonságos fogyaszthatóságának meghatározásában. Ennek ellenére sokan hajlamosak félvállról venni a jelentőségét, és úgy tekintenek a lejárati dátumra, mintha csupán egy laza, tájékoztató jellegű ajánlás lenne. A tévedések között az egyik legveszélyesebb, világszerte elterjedt szokás az, hogy a romlandó ételek állapotát egyszerűen az illatuk/szaguk alapján próbáljuk megítélni.

Egy nő beleszagol a hűtőből kivett dobozba, és elundorodik
A szakértők szerint hiba, ha így akarjuk megállapítani jó-e még az étel
Getty Images

Nem elég a szagpróba!

Ez az úgynevezett „szagpróba” különösen gyakori tejtermékek, halak, joghurtok és húsfélék esetében, mégis kevesen gondolnak bele, mekkora kockázatot vállalnak vele.

Ez a módszer nem megbízható, mivel számos veszélyes – akár halálos kimenetelű – baktérium semmilyen látható vagy szag alapján érzékelhető jelzést nem hagy maga után

- hangsúlyozzák évek óta az élelmiszerbiztonsággal foglalkozó szakemberek.

A brit Élelmiszer-szabványügyi Ügynökség (FSA) egy friss tájékoztatójában is figyelmeztetett arra, hogy sem a szag, sem az étel kinézete nem szolgálhat biztosítékként arra, hogy a termék még fogyasztható. Még ha egy termék a lejárat után is frissnek tűnik, és az illata sem utal romlásra, akkor is tartalmazhat olyan kórokozókat, amelyek súlyos ételmérgezéshez vagy más betegségekhez vezethetnek.

Nemzetközi felmérések is megerősítik, hogy az emberek többsége világszerte a szag alapján dönt arról, hogy elfogyaszt-e még egy ételt. Emellett az is jellemző, hogy sokan rendszeresen megeszik a szavatossági időn túl lévő termékeket, amennyiben azok nem mutatnak nyilvánvaló romlási jeleket.

Forrásunk volt.


Még több az egészségről:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...