A leggyorsabb eperdzsem

Lekvárt főzni nagyon jó! Most, hogy beérett az eper, szinte hetente tömhetjük új üvegekkel a kamrapolcot. És hogy ne vegye el túl sok időnket, megmutatjuk a legegyszerűbb módját!

Nem csak a nagymamáé a főszerep

A közhiedelem szerint a nagymamák hivatalos feladata az unokák elkényeztetése mellett a lekvárfőzés. Sokan úgy vannak vele, hogy amíg nem kerülnek ebbe a státuszba, addig ugyan neki nem állnak, mert egy egész napjukat elvenné a gyümölcs tisztítása, a főzés, és akkor még nem is beszéltünk a dunsztolásról. Tény, hogy a művelet eredetileg a nyár és a gyümölcsszezon egyik legmacerásabb pontja volt, a népi kultúrában sok helyen összegyűltek ilyenkor a fiatalok és egész kis ünnepségeket rendeztek köré, hogy ha már úgyis röghöz vannak kötve, legalább egy kis zene és tánc legyen mellé.

30 perc alatt kész!

Na, de a módszerek változnak, segítségünkkel pedig fél órára redukálható a dzsem- lekvárkészítés (pedig biz' isten, részt vennék egy több napig tartó, zenés-táncos lekvárfőző fesztiválon!). Minden gyümölccsel működik, és eláll egy évig dunszt nélkül is. Szóval irány a piac vagy a szedd magad mozgalom. A nagyinak meg hagyjuk meg idén nyáron a pihenést vagy a kényeztetés más módját!

Hozzávalók 3 liter lekvárhoz

  • 4,5 kg eper
  • 90 dkg cukor
  • 3 cs Dr Oetker dzsemfix

Elkészítés

  1. A gyümölcsöt (jelen esetben epret) mossuk át és csumázzuk ki.
  2. Felébe-harmadába vágjuk, és a főzésre szánt fazékba tesszük.
  3. Botmixerrel pürésítjük, és hozzáadjuk a cukrot.
  4. Lassú tűzön felforraljuk, éppen csak addig, amíg bugyogni kezd.
  5. Hozzátesszük a dzsemfixet, lassan kavargatva még két percig főzzük.
  6. Előre sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetőt, és pár percre fejre állítjuk.
  7. Már mehet is a kamrába/polcra.

Recept elmenthető itt >>

Még több eperdzsem recept itt >>

Még több lekvár- dzsemrecept itt >>

Hozzászólások

zsubidooo

Nagyszeru es egyszeru. Tetszik!! De miert kell fejreallitani?

Dacota

Kedves Zsubidoo, Minden lekvárt fejre kell állítani egy id?re, mert így légmentesen fog záródni (nem marad kis leveg? a lekvárréteg és a tet? között, így nehezebben romlik). Szép napot! Dacota

Törölt felhasználó

Ez süketség! Leveg? marad az üvegben mindenképpen. A légmentes záródás az nem ett?l van.

Dacota

Kedves Sancho, Én úgy tudom, ez okozza a vákumot, ami miatt nem romlik meg. De bármilyen más verziót szívesen elfogadok :)

Törölt felhasználó

Nem. A vákumot az okozza, hogy forrón kerül az üvegbe, s lezárva, mikor kihül, összehúzódik, ezért lesz egy kis vákum benne. A fejreállítás, csak azt szolgálja, hogy lássuk, nem e eresztenek az üvegek. A tartósítás, pedig nem a vákumtól függ, hanem a tartósítószert?l.

beus_4

Én is úgy tudtam, hogy csak azért kell fejre állítani hogy lássuk jól le van-e zárva az üveg...

Törölt felhasználó

Helyes! Élemiszeriparban is dolgoztam, ott ugyanez az eljárás, akár automatizált a csomagolás, akár nem.

rozaliabucko

dzsemfix,melyiket 3:1, 2:1, 1:1?

Dacota

Kedves Rozaliabucko, Én a 3:1-et használtam, ahhoz kell a legkevesebb cukor. De ha édesebben szeretitek, akkor tehetsz hozzá többet, és használhatsz kisebb arányú dzsemfixet. Szép napot! Dacota

Törölt felhasználó

nekem is az a kerdesme h melyik tipusu dzsemfixet hasznalod

Dacota

Kedves fagi, Dr Otker 3:1-es dzsemfixel készült. :) Szép napot! Dacota

Törölt felhasználó

Én már évek óta"vákuummal" tartósítok, nem kell hozzá semmi tartósítószer.

Törölt felhasználó

A nagyitól tanult receptet vigyétek tovább,mert a dzsemfix tele van káros anyaggal!Lehet,hogy nem fél óra,hanem 2 és fél,de megéri!2 kg gyümölcsöt kicsit botmixerezve felteszünk f?zni kb. 1 órára.Belezuttyintjuk a 1,2 kg.cukrot(lehet?leg barna) és többszöri keveréssel még jó egy órát kell f?zni.Forron tiszta üvegekbe merjük ,lezárjuk és gyorsan h?t?táskába rakjuk/jó h?szigetel?/.Nem kell forgatni,csak másnap a helyére rakni.Évekig eláll.Higgyétek el! Egy nagymama!

Gringabringa

Szia, nincs benne semmi káros, pektin van benne amit gyümölcsb?l vonnak ki, attól lesz kocsonyás.Ha meg cukormenteset veszel (fruktóz sincs benne), olyan természetes édesít?t teszel bele, amilyet akarsz (vagy semmit). Amúgy szerintem bármi jobb a fele gyümölcs-fele kristálycukor kombónál :S

.....né

A fejre állítás azt szolgálja, hogy az üvegbe kerül? leveg? is sterilizálva legyen, mivel a forró lekváron kell "átkelnie", az üveg tetejéb?l az aljára. Ennyi. :)

Címlapról ajánljuk

További cikkek