A leggyorsabb eperdzsem

Lekvárt főzni nagyon jó! Most, hogy beérett az eper, szinte hetente tömhetjük új üvegekkel a kamrapolcot. És hogy ne vegye el túl sok időnket, megmutatjuk a legegyszerűbb módját!

Nem csak a nagymamáé a főszerep

A közhiedelem szerint a nagymamák hivatalos feladata az unokák elkényeztetése mellett a lekvárfőzés. Sokan úgy vannak vele, hogy amíg nem kerülnek ebbe a státuszba, addig ugyan neki nem állnak, mert egy egész napjukat elvenné a gyümölcs tisztítása, a főzés, és akkor még nem is beszéltünk a dunsztolásról. Tény, hogy a művelet eredetileg a nyár és a gyümölcsszezon egyik legmacerásabb pontja volt, a népi kultúrában sok helyen összegyűltek ilyenkor a fiatalok és egész kis ünnepségeket rendeztek köré, hogy ha már úgyis röghöz vannak kötve, legalább egy kis zene és tánc legyen mellé.

30 perc alatt kész!

Na, de a módszerek változnak, segítségünkkel pedig fél órára redukálható a dzsem- lekvárkészítés (pedig biz' isten, részt vennék egy több napig tartó, zenés-táncos lekvárfőző fesztiválon!). Minden gyümölccsel működik, és eláll egy évig dunszt nélkül is. Szóval irány a piac vagy a szedd magad mozgalom. A nagyinak meg hagyjuk meg idén nyáron a pihenést vagy a kényeztetés más módját!

Hozzávalók 3 liter lekvárhoz

  • 4,5 kg eper
  • 90 dkg cukor
  • 3 cs Dr Oetker dzsemfix

Elkészítés

  1. A gyümölcsöt (jelen esetben epret) mossuk át és csumázzuk ki.
  2. Felébe-harmadába vágjuk, és a főzésre szánt fazékba tesszük.
  3. Botmixerrel pürésítjük, és hozzáadjuk a cukrot.
  4. Lassú tűzön felforraljuk, éppen csak addig, amíg bugyogni kezd.
  5. Hozzátesszük a dzsemfixet, lassan kavargatva még két percig főzzük.
  6. Előre sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetőt, és pár percre fejre állítjuk.
  7. Már mehet is a kamrába/polcra.

Recept elmenthető itt >>

Még több eperdzsem recept itt >>

Még több lekvár- dzsemrecept itt >>

Címlapról ajánljuk

Retró húsvéti ételek

Egy jó sonkatekercs vagy töltött tojás, fasírt és répatorta? Nálunk többek között ezek jelentik a retró húsvéti ételeket. Nálatok? Nézzük, szerepelnek-e a listán kedvenceitek!

Nosalty

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!