A leggyorsabb eperdzsem

Lekvárt főzni nagyon jó! Most, hogy beérett az eper, szinte hetente tömhetjük új üvegekkel a kamrapolcot. És hogy ne vegye el túl sok időnket, megmutatjuk a legegyszerűbb módját!

Nem csak a nagymamáé a főszerep

A közhiedelem szerint a nagymamák hivatalos feladata az unokák elkényeztetése mellett a lekvárfőzés. Sokan úgy vannak vele, hogy amíg nem kerülnek ebbe a státuszba, addig ugyan neki nem állnak, mert egy egész napjukat elvenné a gyümölcs tisztítása, a főzés, és akkor még nem is beszéltünk a dunsztolásról. Tény, hogy a művelet eredetileg a nyár és a gyümölcsszezon egyik legmacerásabb pontja volt, a népi kultúrában sok helyen összegyűltek ilyenkor a fiatalok és egész kis ünnepségeket rendeztek köré, hogy ha már úgyis röghöz vannak kötve, legalább egy kis zene és tánc legyen mellé.

30 perc alatt kész!

Na, de a módszerek változnak, segítségünkkel pedig fél órára redukálható a dzsem- lekvárkészítés (pedig biz' isten, részt vennék egy több napig tartó, zenés-táncos lekvárfőző fesztiválon!). Minden gyümölccsel működik, és eláll egy évig dunszt nélkül is. Szóval irány a piac vagy a szedd magad mozgalom. A nagyinak meg hagyjuk meg idén nyáron a pihenést vagy a kényeztetés más módját!

Hozzávalók 3 liter lekvárhoz

  • 4,5 kg eper
  • 90 dkg cukor
  • 3 cs Dr Oetker dzsemfix

Elkészítés

  1. A gyümölcsöt (jelen esetben epret) mossuk át és csumázzuk ki.
  2. Felébe-harmadába vágjuk, és a főzésre szánt fazékba tesszük.
  3. Botmixerrel pürésítjük, és hozzáadjuk a cukrot.
  4. Lassú tűzön felforraljuk, éppen csak addig, amíg bugyogni kezd.
  5. Hozzátesszük a dzsemfixet, lassan kavargatva még két percig főzzük.
  6. Előre sterilizált üvegbe töltjük, rátekerjük a tetőt, és pár percre fejre állítjuk.
  7. Már mehet is a kamrába/polcra.

Recept elmenthető itt >>

Még több eperdzsem recept itt >>

Még több lekvár- dzsemrecept itt >>

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...