Szupergyors eperdzsem recept

Szupergyors eperdzsem
Szupergyors eperdzsem
30 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc
receptkönyvben hozzászólások (13)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Lekvárt főzni jó. Legalább olyan jó, mint kenyeret sütni, meg joghurtot erjeszteni - fene tudja, biztos a műkaják iránti útálatom egyik jele a "csinálj minél több mindent magad" dolog.

De a lekvárfőzéshez sajnos sok idő kell - meg rengeteg cukor, úgyhogy sokáig nehezen vettem rá magam az ügyre. Aztán egyszer AzEszter feltöltött egy szuper receptet, és azóta csak így csinálom a nyári lekvárokat (Kortesbeszéd dzsemfix mellett ugyanitt  megtalálható).

Most, hogy az eper ára is végre lejebb csúszott (a csarnokban már 390 Ft-ért van édes, finom tahi eper, juhú!) éreztem, hogy eljött az ideje, hogy legalább 1 órát eltöltsek a konyhában, hogy aztán 7 üveg lekvárral nőjön a kamrapolc tartalma. :)

Külön nagy előnye, hogy mivel a dzsemfixben lévő pektin zselésít, és természetesen tartósít, nem kell telenyomnunk cukorral, sőt! Készülhet mézzel, steviával, xilittel, bármilyen édesítővel, amivel csak szeretnénk! A pár perces főzési idő miatt nem esik szét a gyümölcs, megőrzi az ízét, és ha kibontjuk az üveget (hónapok múlva is) igazi gyümölcsízt kapunk, nem egy cukros pempőt.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Saját sütésű kalács, házi vaj! :)

alapanyagok

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
mikor: reggeli, tízórai, uzsonna, vacsora
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
elkészítési idő: 15-30 perc
kalória: átlagos
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

dzsemfixes eperlekvár, pektines eperlekvár, gyors eperlekvár
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A gyümölcsöt mossuk át, és csumázzuk ki.
  2. Felébe-harmadába vágjuk, és betesszük a főzésre szánt fazékba.
  3. Botmixerrel pürésítjük, majd hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet.
  4. Feltesszük a tűzre, és folyamatosan kevergetjük.
  5. Megvárjuk, míg felforr, és 2 percig bugyogni hagyjuk.
  6. Előre sterilizált üvegekbe töltjük, fejtetőre állítjuk, és úgy hagyjuk pár percig.
  7. Azonnal mehet a kamrába, teljes kihűlés után pedig fogyasztható is.
  8. Ebből az adagból 2 liter lekvár lesz.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 56 290
elküldve: 46
receptkönyvben: 655
elkészítve: 24/37
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
483 recept
hirdetés

Hozzászólások (13)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tunderanyo
Tunderanyo h, 2012-08-06 12:21

Kedves Nóra!
Megkaptam az üzenetedet,köszi szépen,várom a többi jó receptedet is!
Perfekt főzök-sütök,de szeretek újakat is kipróbálni!
Tündi
Szép napot:-)

Tunderanyo
Tunderanyo v, 2012-08-05 08:05

Kedves Dacota!
Most olvasom a receptedet,régen én száraz dunsztba tettem a lekvárjaimat,ezt nem is kell?
Várom a válaszod.
Köszi előre is.
Tündi.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2012-08-05 22:02

Kedves Tündi,
Nem, ehhez a fajta lekvárhoz nincs szükség semmilyen dunsztra. :)
Szép estét,
Üdv,
Nóra

Rara
Rara / Rara h, 2012-06-18 21:26

Kedves Dacota !

Most készül a lekvárunk :) Eper és kivi :) Illatra, és ízre már most finom :) Köszönöm szépen !!! :)
Lehet készíteni más gyümölccsel is majd? Pl. meggy, cseresznye, málna?

Üdv.: Rara

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra k, 2012-06-19 00:39

Kedves Rara,
Ugyanígy működik minden gyümölccsel :) Arra ügyelj, hogy van, amelyikhez több, van, amelyikehz kevesebb cukor kell, attól függően, mennyire édes a gyümölcs maga. :)
szép estét!
Üdv,
nóra

adina
adina p, 2012-06-08 10:45

Koszonom a valaszt jovo heten elkeszitem,biztos finom lessz!!

adina
adina sze, 2012-06-06 16:21

En azt szeretnem kerdezni hogy nem lehet egeszben hagyni az epret?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra sze, 2012-06-06 16:27

Szia Adina
Akkor az nem lekvár, hanem befőtt. :)
De nyugodtan alakíthatsz a daraboságán - ha csak "kicsit" turmixolod össze, akkor isteni eperdarabok maradnak benne. Szerintem érdemes többfajtát csinálni, és akkor lesz teljesen homogén lekvárod, meg olyan is, amiben jó nagy darabok vannak. :)
Szép napot!
Nóra

evica56
evica56 v, 2012-06-03 01:51

Kedves Dacota!
Én még sosem főztem lekvárt, de tőled kedvet kaptam. Azt szeretném kérdezni, hogyan sterilizálod az üvegeket és mivel zárod le őket? Válaszodat előre is köszönöm és elnézést a buta kérdésért.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra v, 2012-06-03 11:44

Kedves Evica,
A régi módszer szerint az üvegeket és a tetőket beleteszed egy lábosba, és teleengeded vízzel, úgy, hogy ellepje. Felteszed a tűzre, és forrás után még 10-15 percig főzöd. Csipesszel/tiszta konyharuhával kiemeljük, és tiszta konyharuhán hagyjuk megszáradni (nem kell törölgetni).
Kicsit gyorsabb, ha elmosod az üvegeket, és nedvesen a mikróba teszed 2 percre, magas fokozatra.
Szép napot!
Nóra

uutakacs
uutakacs / uutakacs p, 2012-06-01 22:24

Szia,
ehhez a mennyiséghez én csak 40 dkg cukrot tettem (azonos recepthez:-)))) és bőven elég. Nagyon eper íze lett, de nem túl édes.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra szo, 2012-06-02 10:43

Kedves UUtakács,
Igan, a cukor mennyisége elég fakultatív. Függ az eper édességétől, egyéni ízléstől. Én is tettem már hozzá kevesebbet, egyszer többet is (nem volt túl jó az eper). A csomagolásra írt mennyiséget mindenképpen túlzásnak tartom :)
Szép napot!
Nóra

313