A lazac és az a fehér izé

Ha lazacot sütsz, neked is kifolyik belőle egy fehér izé? Túl száraz lesz, és nem is a legétvágygerjesztőbb? Megvan a megoldás!

Na jó, rávettem magam, hogy bár amikor babát várok, sosem kívánok halat, csak persze nyersen, amit meg nem lehet, remek, szóval, hogy mégis egyek egy kicsit. Muszáj néha azt is enni, ehhez nem kell orvosnak vagy dietetikusnak lenni, mindenki tudja, hogy egészséges. Ráadásul bízzunk benne, hogy a gyerek is szeretni fogja, ha majd először kap.

Akkor legyen lazac, mindig van a mélyhűtőben egyenként csomagolt lazacszelet, csak körülbelül 15 perc kell neki egy tál langyos vízben, és már süthetem is, most éppen sok fűszerrel, hogy némileg elnyomja az ízét, mert hát ugye a terhesség nagy úr.

Grillserpenyő elő, lazac beken olajjal, megfűszerez, serpenyőbe is megy egy ág kakukkfű, nem túl forró serpenyőbe hal be, és akkor jön az az izé, ami… most komolyan mi az az izé, ami kifolyik belőle, és olyan fehér, hát ööö… dolog?

Olvastad már?

Bors is, nem is

Nem először tapasztalom ezt, de mondjuk amikor eleve nem igazán kívánom a halat, akkor nem pont a legétvágygerjesztőbb ezt látni. Lazac kínkeservvel megsüt, még nagyobb kínkeservvel elfogyaszt, majd magammal rendkívül elégedetten, hogy akkor na, ma egészséges voltam, internet elé leül és kutat.

És megtaláltam! Gyakorlatilag pont így, hogy mi az a fehér izé, ami kifolyik a lazacból. Hát, kérem alássan, semmi más, mint fehérje. Koagulált, vagyis, szép, magyar szóval mondhatjuk, hogy összeállt, talán inkább megfőtt fehérje. A fehérjét a lazac szövetei nyomják a felszínre, ahol a hő hatására koagulálnak, majd ezek az összegabalyodott fehérjeláncok fehér izéként díszelegnek a lazacszelet körül. És ez mindig, óhatatlanul megtörténik, és nemcsak hogy nem gusztusos, hanem a lazac élvezeti értékéből is levon, hiszen az szárazabb lesz a kelleténél. Voltak olyan feltevések, hogy a lazac sütési sebessége befolyásolhatja a kifolyó fehérjét, de ez nem igaz. Akár konyhai körülmények között is letesztelhetjük, ha van nagyjából 8 szelet felesleges lazacunk, de volt, aki ezt már megtette helyettünk, és én bízom benne.

Olvastad már?

Ne mosd a csirkét!

Viszont van megoldás! Egy gyors sós fürdő megteszi a hatást. 250 ml vízhez 1 evőkanál sót tegyünk, és 10 perc áztatás után már süthetjük is lazacszeletet, ha alaposan szárazra töröltük. Ez pedig azért történik, mert a só a felszínen lévő izomrostokat roncsolja, ezért azok a sütés során úgy sülnek össze, hogy nem nyomják ki maguk közül a fehérjét. Lehet, hogy egy egész pici mégis kipréselődik, de szinte észrevehetetlen mennyiség.

Hát…köszönjük a megoldást, ami tényleg megoldás, elfogadom. Viszont a halsütésben mindig is azt szerettem, hogy gyorsan megvan – a 10 perces ebédek nagy királya a frissen sült halas étel. Jó, persze, ha ki kell olvasztani a lazacszeletet, akkor már nem 10 perc, és végül is megpróbálhatnám összevonni a két fázist: nem becsomagolva olvasztom langyos vízben, hanem kicsomagolva sós vízben. Majd beszámolok. Jó kísérletezést!

Olvastad már?

Ne áztasd a babot!

(via americastestkitchenfeed)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ha valami egészséges édességre vágysz, ne keress tovább – Leteszteltük...

A diéta alatt nagyon nehéz olyan édességet találnunk, mely nemcsak kalóriaszegény, de finom és egészséges is. Szerencsére ma már vannak olyan termékek a piacon, melyek megfelelnek ezeknek az elvárásoknak. A szerkesztőségünknek most volt szerencséje megkóstolni a Good Calories termékeit, melyek minden eddig említett jótulajdonsággal rendelkeznek. Nézzük, mi volt a véleményünk!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Ünnepi bevásárlás egyszerűen!

Az ünnepi készülődés nemcsak ráhangolódást, de komoly szervezést is igényel. Szerencsére nálunk, az ALDI-ban mindent megkaphatsz, amire csak szükséged lehet, legyen szó a karácsonyi vagy épp szilveszteri menü alapanyagairól, a kedvenc süteményed hozzávalóiról, otthonod ünnepi dekorációjáról vagy a családodnak és barátaidnak szánt ajándékokról – velünk időt és nem kevés pénzt is spórolhatsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Aprósütemények karácsonyra

Karácsonyi aprósütemények, szaladjatok a legszebb ünnepi tányérokra, és kínáljátok magatokat kicsiknek, nagyoknak. A készítésükben részt tud venni az egész család!