Apróság, de fontos: ezt a lépést ne hagyd ki, amikor lazacot sütsz

A lazac-citrom verhetetlen ízpárosítás, azonban nem csak a gyümölcs levét vetheted be annak érdekében, hogy előcsalogasd a hal aromáit. Mutatjuk a mai Napi Tippet, és a lépést, amit semmiképp se hagyj ki, amikor lazacot sütsz!

A citrusfélék évszázadok óta a tengeri ételek kísérői: nincs lazac pár csepp citromlé nélkül, ahogy tonhalsalátát is csak egy kis frissítő limlé társaságában tudjuk elképzelni. A hűtők megjelenése előtt a citrusok tartották frissen az ételeket, ma pedig az ízek kiegyensúlyozásában van fontos szerepük. A citrusfélék savassága megtöri a lazac és más halak édes, vajszerű ízét, hogy egy harmonikus ízkompozíció jöjjön létre. Azonban nem használjuk ki maximálisan a citrusfélék által nyújtott lehetőségeket a halak és más tengeri ételek ízesítésénél: a levükön kívül a citrusok héja is sokat dobhat a fogáson. 

Sült lazacok sütőpapíron citrommal
Citromlé mellett a citromhéjat se sajnáld a lazacról

A citrusok reszelt héja kiemeli a hal umami ízét, ami annak köszönhető, hogy lereszeléskor felszabadulnak a héjból az illóolajok. Édeskés, élénken savanykás ízükkel minden falatot áthatnak. 

Így ízesítsd a citrusfélék héjával a tengeri ételeket 

A citrusok levét akár az elkészítés előtt, akár utána is hozzáadhatod az ételhez: ha előtte adod a halételhez, a citromsav segít megkötni a halban levő fehérjét, így az nem engednek ki több levet, ha utána, akkor pedig friss, citrusos ízt adsz az ételnek.

Ezzel szemben a citrus héját a tenger gyümölcseinek elkészítése után érdemes hozzáadni, mivel, ha a héjat hőhatásnak teszed ki, az illóolajok varázslatos hatása elveszhet.

Ahhoz, hogy friss legyen, a legjobb, ha közvetlenül az étel tálalása előtt reszeled le a héjat. Az alacsonyabb hőmérséklete segít az aromáknak igazán kibontakozni. 

Mindenképp frissen mosott gyümölcsöket használj, és ne hámozd meg őket olyan mélyen, hogy előjöjjön a fehér réteg, mert az nagyon keserű lehet. 

Legyél mindig kreatív, kísérletezz az ízekkel: rengeteg váratlan gyümölcs-hal kombináció létezik, amelyek abszolút finomak, nem kell leragadnod a citromnál.

Variáld a citrusféléket!

A lime egy kicsit fűszeresebb és trópusi ízeket kölcsönöz az ételnek. A narancs élénk édessége jól illik például a kardhal édes, mégis sós ízéhez. A grapefruit különösen fanyar és kellemesen keserű, így ideális a tonhal vagy a lazac ízének kiegyensúlyozására.

A héja frissen a legjobb, de csak citrusfélék héjából és sóból varázsolhatsz házilag ízletes fűszert, amit, ha előre elkészítesz, csak rá kell szórnod a kész ételre.  

Forrásunk volt.  

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek