A citrusfélék évszázadok óta a tengeri ételek kísérői: nincs lazac pár csepp citromlé nélkül, ahogy tonhalsalátát is csak egy kis frissítő limlé társaságában tudjuk elképzelni. A hűtők megjelenése előtt a citrusok tartották frissen az ételeket, ma pedig az ízek kiegyensúlyozásában van fontos szerepük. A citrusfélék savassága megtöri a lazac és más halak édes, vajszerű ízét, hogy egy harmonikus ízkompozíció jöjjön létre. Azonban nem használjuk ki maximálisan a citrusfélék által nyújtott lehetőségeket a halak és más tengeri ételek ízesítésénél: a levükön kívül a citrusok héja is sokat dobhat a fogáson.
A citrusok reszelt héja kiemeli a hal umami ízét, ami annak köszönhető, hogy lereszeléskor felszabadulnak a héjból az illóolajok. Édeskés, élénken savanykás ízükkel minden falatot áthatnak.
Így ízesítsd a citrusfélék héjával a tengeri ételeket
A citrusok levét akár az elkészítés előtt, akár utána is hozzáadhatod az ételhez: ha előtte adod a halételhez, a citromsav segít megkötni a halban levő fehérjét, így az nem engednek ki több levet, ha utána, akkor pedig friss, citrusos ízt adsz az ételnek.
Ezzel szemben a citrus héját a tenger gyümölcseinek elkészítése után érdemes hozzáadni, mivel, ha a héjat hőhatásnak teszed ki, az illóolajok varázslatos hatása elveszhet.
Ahhoz, hogy friss legyen, a legjobb, ha közvetlenül az étel tálalása előtt reszeled le a héjat. Az alacsonyabb hőmérséklete segít az aromáknak igazán kibontakozni.
Mindenképp frissen mosott gyümölcsöket használj, és ne hámozd meg őket olyan mélyen, hogy előjöjjön a fehér réteg, mert az nagyon keserű lehet.
Legyél mindig kreatív, kísérletezz az ízekkel: rengeteg váratlan gyümölcs-hal kombináció létezik, amelyek abszolút finomak, nem kell leragadnod a citromnál.
Variáld a citrusféléket!
A héja frissen a legjobb, de csak citrusfélék héjából és sóból varázsolhatsz házilag ízletes fűszert, amit, ha előre elkészítesz, csak rá kell szórnod a kész ételre.