Néhány éven belül már a rák ellen is lesz oltás a kutatók szerint

A kutatók szerint akár már 2030 előtt elérhetővé válhat a rák elleni vakcina.

Ugur Sahin és Özlem Türeci, akik társalapítói voltak a BioNTech nevű német cégnek, amely a Pfizerrel együttműködve állította elő a forradalmi mRNS-alapú Covid-vakcinát, elmondták, hogy olyan áttöréseket értek el, amelyek megalapozzák az optimizmusukat egy rák elleni vakcinának a közeljövőben való megjelenésével kapcsolatban.

Néhány éven belül már a rák ellen is lesz oltás a kutatók szerint

Özlem Türeci elmondta, hogy a BioNTech Covid-vakcinájának alapjául szolgáló mRNS-technológiát alakítják át úgy, hogy az immunrendszer a koronavírusok helyett a rákos sejteket támadja meg.

A tudósok szerint pedig már nincs is messze az az időszak, amikor betegek számára is elérhető lesz a készítmény – Sahin professzor a 2030 előtti évekre saccolja az indulást.

A vállalat már a világjárvány előtt is dolgozott mRNS-alapú rák elleni vakcinákon, de a járványhelyzet miatt átálltak inkább a Covid-oltások előállítására. Jelenleg a cégnek több rák elleni vakcinája is a klinikai vizsgálatok szakaszában van.

A BioNTech abban reménykedik, hogy a bélrák, a bőrrák és más ráktípusok kezelésére is ki tud majd fejleszteni kezeléseket, de még jelentős akadályok állnak előttük. A rákos sejtek ugyanis nagyon sokféle fehérjével lehetnek tele, így igencsak nehéz olyan vakcinát gyártani, mely az összes rákos sejtet célozza, de az egészséges szöveteket nem bántja.

Tudósként sosem szeretjük előre beharangozni, hogy meglesz a rák gyógymódja

– mondta Türeci, aki igencsak óvatosan kezeli a projektet, de azt hozzátette, hogy számos áttörésük van, és folyamatosan dolgoznak a várt eredmény érdekében.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ilyen komoly volt a dínom-dánom a vidéki lakodalmakon 200 éve

Ha vidékre megyünk, még sok helyen fellelhetünk régről megmaradt szokásokat az olyan ünnepek és jeles napok alkalmával, mint például a lakodalom. Menjünk most vissza ezeknek a szokásoknak a gyökeréig, nézzük meg, hogyan is nézett ki egy vidéki lakodalom két évszázaddal ezelőtt!