Kultúrfelvágott: Így készül a mennyei narancslekvár, ami nélkül Paddington el se indulna

Az idei jeges és szürke télnek üde színfoltja volt a beköszöntő narancsszezon és az azzal karöltve mozikba kerülő új Paddington-kaland. Ez pedig csak egy dolgot jelenthet: itt az ideje házilag marmeládét készíteni!

Paddington minden kétséget kizáróan a legismertebb és legkedveltebb mesemedve Micimackó után, akinek bolondos kalandjai hosszú generációk óta varázsolják el az olvasókat és a nézőket. A kalandor medvebocs figuráját először 1958-ban vetette papírra Michael Bond, de nem tett volna ekkora népszerűségre szert a karakter Peggy Fortnum illusztrátor csudakedves rajzai nélkül. Ugyanitt érdemes megemlékezni a nagyszerű magyar fordításról is, ami Tandori Dezső nevéhez kötődik. Neki is köszönhető, hogy - ha jóval később is, de - itthon is megjelentek a Paddington-regények.

Narancslekváros szendvics
Próbáljátok ki ti is Paddington kedvencét, receptért katt a képre!

A mindig udvarias és kedves mackó nevét a londoni Paddington vasútállomásról kapta, ahol örökbefogadó családja rátalált a legsötétebb Peruból érkezett bocsra. Paddington kalandjainak kedvességét épp az az igyekvés adja, amellyel próbál beilleszkedni a kissé karót nyelt brit társadalomba. Buzgósága mellett a legfontosabb ismertetőjegye a kék viharkabátja, ütött-kopott bőröndje, a piros kalapja - na meg az azalatt állandó jelleggel meglapuló marmaládés szendvics.

A sűrű, dzsemszerű narancslekvár, azaz marmaládé (az angol marmalade szó után) visszatérő szereplő - nagyjából olyan megkerülhetetlen része Paddingtonnak, mint a méz Micimackónak. Épp ezért kihagyhatatlan volt az elmúlt évtizedben forgatott, nagysikerű Paddington-filmtrilógiából (2014, 2017, 2024), ahol ráadásul elképesztően gusztusosan sikerült megalkotni ezt az amúgy egyszerű finomságot.

Narancslekváros szendvics
Aranysárga csoda, ez a marmaládé!

Paddington nem rest maga megfőzni kedvenc narancslekvárját

A filmsorozat második részéből megtudhatjuk, hogyan készül pontosan:

Narancslekvárt természetesen mi is készíthetünk házilag, pláne, mert egyáltalán nem bonyolult, az íze pedig utolérhetetlen - aki egyszer kóstolta a házit, soha többet nem fanyalodik rá a bolti verziókra. A pofonegyszerűtől a pepecselősig számtalan receptet találhattok itt a Nosaltyn is. Mi ezúttal Paddington tiszteletére egy szuperül bevált, kicsit technikás, de mindenki számára megugorható marmeládéreceptet hoztunk.

A narancslekvár főzésénél a legfontosabb szempont, amit már az elején figyelembe kell vennünk, hogy kezeletlen héjú naranccsal dolgozunk-e.

Ha nem sikerül ilyet szerezni, attól még készíthetünk lekvárt, viszont ez esetben ne használjuk a recepthez a narancsok héját. Az íze persze így nem lesz olyan intenzív, de legalább nem viszünk be mindenféle vegyszert a szervezetünkbe.

Narancslekvár
A házi narancslekvárnak nincsen párja

Ha viszont kapunk bio narancsot, akkor mindenképpen használjuk fel a héjakat is! Gyakorlatilag ezzel kell kezdeni a befőzést is: a narancsok héját reszeljük le, vagy vágjuk le zöldséghámozóval, és aprítsuk finomra. A narancsok mellé csempésszünk egy-két szem citromot, hogy kicsit fanyarabb legyen a kész lekvár. Amikor a héjakkal megvagyunk, a narancsok (és citromok) levét kifacsarjuk, a gyümölcshúst leturmixoljuk, az egészet lemérjük, majd feleannyi vízzel együtt összeforraljuk.

Pektin helyett sűrítsük a narancs fehér húsával!

A lekvárt alapból készíthetjük pektinnel (így könnyebb a dolgunk), de ha megspórolnánk a plusz adalékanyagot, akkor a narancs fehér húsát használva is besűríthetjük. Ehhez nincs más tennivalónk, mint 2-3 narancs fehér részét feldarabolni és egy kis anyagba becsomagolni, majd ezzel együtt forralni a narancslevet.

Az előfőzés után jöhet az ízesítés a cukorral, kevés fahéjjal (ahogy azt Paddington is teszi), vaníliával és egy jó csipet sóval. Alacsony lángon főzzük a lekvárt kellően sűrűre, majd kanalazzuk kiforrázott befőttesüvegekbe.

Narancslekváros toast kenyér
Paddington kedvenc receptjéért katt a képre!

A kész narancslekvárt sokféle módon fogyaszthatjuk, de mindenképpen készítsünk marmaládés szendvicseket is, ahogyan azt Paddington is tenné. A kalap helyett viszont azt javasoljuk, inkább szalvétába csomagolva vigyétek magatokkal!

Marmalade, a legtutibb narancslekvár - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


További filmes receptekért kattints ide:

Legújabb receptek

Nemzeti macaron (fehér csokis-epres)

Magyarországon kevésbé elterjedt, de nekem a svájci habcsókos módszer nagyon bevált a macaronok készítésekor! Nem annyira professzionális, mint az olasz módszer, viszont sokkal biztosabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Bécsi krémes

Lajos Mari Házi sütemények című szakácskönyvből készítettem el, most első alkalommal. Nagyon finom lett. Egy kicsit változtattam a hozzávalóknál. Ajánlom mindenkinek!