Konfitált csirkemell tavaszi zöldségekkel

Nem tudjátok, hogy mi az a konfitálás, de megjött a kedvetek ehhez a tavaszi finomsághoz? Akkor csináljátok meg e heti gasztroblogerünkkel Ritával, felejthetetlen élmény lesz!

"Adhatok másoknak valami pluszt"

Világéletemben valami olyannal szerettem volna foglalkozni, ami örömmel tölt el, amiben kreatív lehetek, amivel adhatok másoknak valami pluszt. A szüleim kereskedőnek szántak, ki is jártam az iskolákat, majd évekig lapkiadással foglalkoztam. Aztán gyerekeket szültem, és mit ad ég, a bébiételek keltették fel elsőként az érdeklődésemet a gasztronómia iránt. Boti fiamnak ugyanis esze ágában sem volt megenni a bébipapikat, mondjuk az után, hogy végigkóstoltam őket, ezt meg is értettem. Miután megtudtam, hogy egy átlagos kutyaételben legalább háromszor annyi vitamin és ásványi anyag van, mint a „legjobb” bébiételben, fakanalat ragadtam. Amolyan piacozós, a cetliket bámulós nő lettem.

Sokat tehetünk az egészségünkért

Számomra a Rita konyhája egy misszió. Szeretném minél több olvasóhoz eljuttatni azt az üzenetet, hogy tudatosabb, vagyis változatos, tervezett táplálkozásnak köszönhetően, igen is sokat tehetünk az egészségünkért. Nem szeretem a szélsőségeket, sokkal inkább egy élvezhető, megvalósítható középutat szeretnék mutatni, ami az elmúlt évek visszajelzései alapján úgy tűnik, sikerült is. Kedvelem az egyszerű alapanyagok használatát, amik megvásárolhatók, kézzelfoghatók, de persze mindig viszek bele egy kis csavart. Ezért választottam a NoSaltyra is egy ilyen receptet: egyszerű alapanyagok, ínyenc módon elkészítve. Egy ünnepi ebédhez nem kellenek drága hozzávalók, elég csupán egy kis idő és rafinéria.

Konfitált csirkemell tavaszi zöldségekkel recept

Hozzávalók 2 főre

  • A roládhoz: 35 dkg csirkemellfilé, 1 liter víz, 2 tk só, 4 szelet szárított sonka (pl. proschiutto), medvehagyma, olívaolaj, 30-40 dkg vaj.
  • A céklához: 30 dkg cékla, víz, 1 ágacska kakukkfű, só.
  • A marinádhoz: 3 ek balzsaemecet, 1 ek méz, 1 ek extra szűz olívaolaj, só, tört színes bors, csipet friss kakukkfű.
  • A grillezett újhagymához: fejenként 3 szál újhagyma, 1 tk vaj, 1 tk extra szűz olívaolaj, só, tört színes bors.
  • A répapüréhez: 40 dkg zsenge sárgarépa, 1 liter víz, só, 1 tk vaj, 1 tk extra szűz olívaolaj, 1 mk kakukkfű.

Elkészítés

  1. A csirkemelleket (dulpa) vágjuk széltében ketté. A vízben oldjuk fel a sót, majd ebben az oldatban áztassuk fél órát a csirkemelleket. Töröljük őket szárazra, kicsit klopfoljuk ki, majd kenjük át a felső felüket vékonyan egy kis medvehagymás olajjal.Tipp: Aprítsunk fel friss medvehagymaleveleket nagyon finomra, és keverjük ki extra szűz olívaolajjal.
  2. A csirkemelleket csavarjuk fel roládba a sonkákkal, majd mindegyik tekercset tekerjük szorosan fóliába. Ez tartja majd őket egyben a sütés során, és így lesz rolád formája a húsnak. (Előre is elkészíthetjük, 1-2 napot állhat így a hűtőben is, hiszen pácolva van.) Sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
  3. Nagyon bő, közepes hőmérsékletű vajban pároljuk a tekercseket 30 percet (a vaj lehetőleg lepje el a roládokat). Amikor elkészült, csomagoljuk ki, és pár csepp olívaolajon süssünk rájuk kérget.
  4. A céklát hámozzuk meg, majd sós, kakukkfüves vízben (lepje el) főzzük al dente. Figyeljünk arra, hogy ne főjön túl puhára. Amikor elkészült, vágjuk kockára.
  5. A marinád hozzávalóit keverjük ki alaposan, ebbe forgassuk bele a céklakockákat. Tegyük egy kisebb ételtároló dobozba, öntsünk rá annyi főzővizet, hogy éppen ellepje a céklát, és tegyük egy napra a hűtőbe. Ennyi idő alatt jól összeérnek az ízek.
  6. A répakörethez hámozzuk meg a répákat, karikázzuk fel, majd sós vízben főzzük al dente. Szűrjük le, és a vajas olajon közepes hőfokon fedő alatt pároljuk addig, amíg kicsit aranybarna színt nem kap, de ne égjen meg.
  7. Kakukkfűvel ízesítsük. A sütés során a répában lévő természetes cukor kicsit karamellizálódik, intenzívebb ízt kap. Majd a megmaradó zsiradékkal együtt turmixoljuk selymesre.
  8. Az újhagymák vékony fedőleveleit és a végeit távolítsuk el, mossuk meg, majd forró serpenyőben pirítsuk meg gyorsan. Csak sózzuk, borsozzuk. Az így elkészített zöldségek íze intenzív, a tányér csodásan színes, vitaminoktól roskadozik.

Az ételünk glutén-, tojás- és tejmentes, és nem tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátokat sem!

Rita Konyhája >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?