Konfitált csirkemell tavaszi zöldségekkel

Nem tudjátok, hogy mi az a konfitálás, de megjött a kedvetek ehhez a tavaszi finomsághoz? Akkor csináljátok meg e heti gasztroblogerünkkel Ritával, felejthetetlen élmény lesz!

"Adhatok másoknak valami pluszt"

Világéletemben valami olyannal szerettem volna foglalkozni, ami örömmel tölt el, amiben kreatív lehetek, amivel adhatok másoknak valami pluszt. A szüleim kereskedőnek szántak, ki is jártam az iskolákat, majd évekig lapkiadással foglalkoztam. Aztán gyerekeket szültem, és mit ad ég, a bébiételek keltették fel elsőként az érdeklődésemet a gasztronómia iránt. Boti fiamnak ugyanis esze ágában sem volt megenni a bébipapikat, mondjuk az után, hogy végigkóstoltam őket, ezt meg is értettem. Miután megtudtam, hogy egy átlagos kutyaételben legalább háromszor annyi vitamin és ásványi anyag van, mint a „legjobb” bébiételben, fakanalat ragadtam. Amolyan piacozós, a cetliket bámulós nő lettem.

Sokat tehetünk az egészségünkért

Számomra a Rita konyhája egy misszió. Szeretném minél több olvasóhoz eljuttatni azt az üzenetet, hogy tudatosabb, vagyis változatos, tervezett táplálkozásnak köszönhetően, igen is sokat tehetünk az egészségünkért. Nem szeretem a szélsőségeket, sokkal inkább egy élvezhető, megvalósítható középutat szeretnék mutatni, ami az elmúlt évek visszajelzései alapján úgy tűnik, sikerült is. Kedvelem az egyszerű alapanyagok használatát, amik megvásárolhatók, kézzelfoghatók, de persze mindig viszek bele egy kis csavart. Ezért választottam a NoSaltyra is egy ilyen receptet: egyszerű alapanyagok, ínyenc módon elkészítve. Egy ünnepi ebédhez nem kellenek drága hozzávalók, elég csupán egy kis idő és rafinéria.

Konfitált csirkemell tavaszi zöldségekkel recept

Hozzávalók 2 főre

  • A roládhoz: 35 dkg csirkemellfilé, 1 liter víz, 2 tk só, 4 szelet szárított sonka (pl. proschiutto), medvehagyma, olívaolaj, 30-40 dkg vaj.
  • A céklához: 30 dkg cékla, víz, 1 ágacska kakukkfű, só.
  • A marinádhoz: 3 ek balzsaemecet, 1 ek méz, 1 ek extra szűz olívaolaj, só, tört színes bors, csipet friss kakukkfű.
  • A grillezett újhagymához: fejenként 3 szál újhagyma, 1 tk vaj, 1 tk extra szűz olívaolaj, só, tört színes bors.
  • A répapüréhez: 40 dkg zsenge sárgarépa, 1 liter víz, só, 1 tk vaj, 1 tk extra szűz olívaolaj, 1 mk kakukkfű.

Elkészítés

  1. A csirkemelleket (dulpa) vágjuk széltében ketté. A vízben oldjuk fel a sót, majd ebben az oldatban áztassuk fél órát a csirkemelleket. Töröljük őket szárazra, kicsit klopfoljuk ki, majd kenjük át a felső felüket vékonyan egy kis medvehagymás olajjal.Tipp: Aprítsunk fel friss medvehagymaleveleket nagyon finomra, és keverjük ki extra szűz olívaolajjal.
  2. A csirkemelleket csavarjuk fel roládba a sonkákkal, majd mindegyik tekercset tekerjük szorosan fóliába. Ez tartja majd őket egyben a sütés során, és így lesz rolád formája a húsnak. (Előre is elkészíthetjük, 1-2 napot állhat így a hűtőben is, hiszen pácolva van.) Sütés előtt hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.
  3. Nagyon bő, közepes hőmérsékletű vajban pároljuk a tekercseket 30 percet (a vaj lehetőleg lepje el a roládokat). Amikor elkészült, csomagoljuk ki, és pár csepp olívaolajon süssünk rájuk kérget.
  4. A céklát hámozzuk meg, majd sós, kakukkfüves vízben (lepje el) főzzük al dente. Figyeljünk arra, hogy ne főjön túl puhára. Amikor elkészült, vágjuk kockára.
  5. A marinád hozzávalóit keverjük ki alaposan, ebbe forgassuk bele a céklakockákat. Tegyük egy kisebb ételtároló dobozba, öntsünk rá annyi főzővizet, hogy éppen ellepje a céklát, és tegyük egy napra a hűtőbe. Ennyi idő alatt jól összeérnek az ízek.
  6. A répakörethez hámozzuk meg a répákat, karikázzuk fel, majd sós vízben főzzük al dente. Szűrjük le, és a vajas olajon közepes hőfokon fedő alatt pároljuk addig, amíg kicsit aranybarna színt nem kap, de ne égjen meg.
  7. Kakukkfűvel ízesítsük. A sütés során a répában lévő természetes cukor kicsit karamellizálódik, intenzívebb ízt kap. Majd a megmaradó zsiradékkal együtt turmixoljuk selymesre.
  8. Az újhagymák vékony fedőleveleit és a végeit távolítsuk el, mossuk meg, majd forró serpenyőben pirítsuk meg gyorsan. Csak sózzuk, borsozzuk. Az így elkészített zöldségek íze intenzív, a tányér csodásan színes, vitaminoktól roskadozik.

Az ételünk glutén-, tojás- és tejmentes, és nem tartalmaz gyorsan felszívódó szénhidrátokat sem!

Rita Konyhája >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Legújabb receptek

Hagyományos ludaskása

Ősszel és télen gyakran fogyasztunk libát, amely kiváló fehérje-, vas-, B2- és B6-vitaminforrás. Márton-napon pedig még inkább a libahús dukál. A Ludaskása az egyik legnépszerűbb ...

Boróka szirupos mocktail

Az Agárdi Blue Chamelon 0%-os boróka sziruppal szuper alkoholmentes italokat tudunk készíteni. Így, ha nem szeretjük az alkoholt, vezetünk vagy csak úgy kipróbálnánk, akkor itt van két ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...