Így fest az egyetlen magyar templom, ami egyben kocsma is

Sopron közelében található Magyarország egyetlen kocsmatemploma, ami bizarrul hangzik ugyan, de régóta működik. Mise után jöhet a fröccs. Lássuk!

Brennbergbánya Sopron közelében található, és annak idején bányatelepülés volt, hiszen 200 évig szénbánya működött itt, a templom pedig mindig is központi szerepet töltött be a helyiek életében – ez a mai napig így van, de több okból is:

A Szent Borbála "kocsmatemplom" / via

a szeretett Szent Borbála templom azonban nem csupán miséknek ad otthont, hanem a feleseknek, fröccsöknek és sörösüvegeknek is. Bizony, itt találjuk hazánk egyetlen kocsmatemplomát

– írja a Sokszínűvidék.

Minden vasárnap miséznek itt, a kocsma pedig kedd kivételével minden nap nyitva tart.

Belső tér / via

Régen iskola volt

A templom helyén előzőleg iskola illetve üzlet is működött, majd 1930-ban Füredi Oszkár tervei alapján templommá alakították át, melynek 138 kilós toronyharangja örökre a bányászlét emlékét őrzi: "Veszélyes a bányász munkája, gondolj erre, ha lemész a tárnába" – áll rajta a felirat.

A kocsmatemplom bejárata / via

A vendéglátás akkor kezdett egybeeolvadni a templomi funkciókkal, amikor a szomszédos Bányász eszpresszó, falatozót lebontották a hatvanas években, és praktikussági, no meg takarékossági okokból a kocsma a templomépület legrégebbi helyiségébe költözött. Azóta is boldogan élik közös életüket.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...