Ezért esznek KFC-csirkét karácsonykor a japán családok

Tudtad, hogy a legtöbb japán azért is várja a karácsonyt, mert megérkeznek az otthonokba a KFC csirkés kosarai?

Miért éppen az igencsak fejlett kulináriával rendelkező japánok kívánnak rá a gyorsételekre az ünnepek közeledtével? Egészen extrémen hangzik a szokás, hogy a japán háztartásokban még december 24. előtt leadják a KFC-hez a rendeléseket, hogy semmiképp ne kelljen sorban állni az éves csirkeadagért. De hogy alakulhatott így ez a tradíció, miért eszik a KFC-s csirkéket már évtizedek óta? Ráadásul egy olyan országban, ahol a lakosság mindössze 1%-a keresztény?

Ezért esznek KFC csirkét karácsonykor a japán családok / Fotó: Yuichi Yamazaki/Stringer/Getty Images

Minden egy reklámmal kezdődött

Egészen odáig merészkedünk, hogy a KFC csirkekosarat Japánban egyszerűen csak karácsonyi csirkének hívják. Az egész furcsaságot egy 1974-es reklámkampány kontójára írhatjuk. Az ‘50-es évektől kezdve Japán gazdasága felívelőben volt, amire addig nem volt keret, az hirtelenjében elérhetőbbé vált. Így volt ez sok-sok nyugati „ópiummal” is, a japánok ki voltak éhezve mindenre, ami más, ami nyugati, ami a kapitalizmus terméke.

Megnőtt a vásárlóerő, megérkeztek a nagy márkák, természetesen az étterempiacra is. Palacsinták, fánkok, burgerek és persze kisvártatva a csirkék is.

Az első KFC 1970 novemberében nyitotta meg kapuit Nagoja városában, Takeshi Okawara üzletember jóvoltából, akinek a bolt bevezetésére óriási ötlet pattant ki a fejéből. Amerikai kollegái panaszára lett figyelmes, hogy hiába érzik jól magukat Japánban, a karácsonyi pulyka nagyon fog hiányozni, hiszen sehol sem lehet kapni.

Az üzletember úgy gondolta, a sült pulykához legközelebb a rántott csirke áll és már ki is fundálta a megoldást. Kentucky in Christmas! – szólt a felhívás és a nyugati szokásokra, termékekre és ételekre igencsak fogékony és kíváncsi japánok azonnal hallgattak a vezényszóra, elkezdték vásárolni a csirkekosarakat.

Kampányból szokás

Colonel Sanders, a KFC márkáját kitaláló amerikai üzletember, filantróp és szimbólum (ő az az úr, aki mai napig szerepel a KFC logójában) figurája is kedvelt lett Japánban: a ‘70-es évek közepétől mindig Télapó jelmezbe öltöztették a szimpatikus öregurat. Hogy még jobban összekeverjük a kultúrákat, kiderült, hogy a KFC karácsonyi kampányok ekkoriban általában a My Old Kentucky Home című slágerre voltak felhúzva. Ez a dal persze egyáltalán nem karácsonyi ihletésű, hanem a Smithsonian Magazine szerint a családjuktól elszakított és rabszolgasorsba vetett emberek siráma, hogy hadd térhessenek vissza szerény otthonaikba a családjukhoz. Viszont így, egyben úgy gondolták, ezzel a zenével és az aranyló csirkékkel teli kosarakkal egy elegáns, amerikai szokás illúzióját kelthetik, ami aztán vásárlást ösztönöz majd. Nem tévedtek.

Egyébként, hogy ne távolodjunk el annyira a japán konyhától, hozzá kell tenni, hogy a panírozott és kirántott csirkefalatok nem állnak távol tőlük: karaage néven futnak és imádják minden formáját.

Tehát így kerül a KFC csirkés kosara a japán ünnepi asztalokra már évtizedek óta. Azóta hiába nyitott a világ, hiába van internet rengeteg recepttel és a városok is tele vannak jobbnál jobb éttermekkel… megragadt ez a szokás. Sok család év közben nem is eszik KFC-t vagy gyorsételt és bőven megengedheti magának a nívós éttermek látogatását, a táplálóbb finomságok fogyasztását, de a tradíció az tradíció. Elvégre, minden fanyalgás ellenére mi is néha a C kategóriás zselés szaloncukrot választjuk. Puszta nosztalgiából!

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Pákozdi Nóra
Címlapkép: Yuichi Yamazaki/Stringer/Getty Images


Még több karácsonyi érdekesség:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...