Kezdődik a disznóvágás-szezon!

Hagyományosan András napkor kezdődnek a disznóvágások és disznótorok. Lássuk milyen más szokások kötődnek még ehhez az időszakhoz!

Házasságjósló leányok

Először kezdjük a lányos vonatkozással. November harmincadika, András napja a legjelentősebb házasságjósló, varázsló nap. A hagyomány szerint ezen a napon a lányoknak egyedül, titokban kellett bizonyos praktikákat elvégezniük, például az álomból jóslást. Ehhez hozzátartozott, hogy egész napos böjt után párnájuk alá férfiruhaneműt rejtettek, és úgy tértek nyugovóra. A jövendőbeli megálmodására utal a következő hajdúszoboszlói mondás is, miszerint: "Aki böjtöl András napján, Vőlegényt lát iccakáján."

A lányok közös jóslásokat is végeztek - van, aki ólmot öntött, mások pedig gombócot főztek. A gombócokba egy-egy férfinevet rejtettek, és amelyik legelsőnek úszott fel a víz tetejére, az hordozta az elképzelt férj nevét. Az ólomból való jósláskor az ólmot hideg vízbe löttyintették, és az öntvény alakjából jósolták meg a jövendőbeli foglalkozását.

Szent András hava

Hagyományosan mindig András napján kezdődtek a disznóvágások, hiszen a téliesre fordult időjárás lehetővé tette, hogy a feldolgozott húst biztonságosan, hidegen tárolják. Az elkövetkezendő hónap, a december így kapta a Szent András hava nevet, de más helyeken említik úgy is, mint Télelő hava, Álomhava és Szentkarácsony hava. A disznóvágásokkal kapcsolatban még a Disznóölő nevet is ráaggatták, ennek eredete azonban december harmadikával, Ferenc napjával, másképpen Disznóölő Szent Ferenc napjával kapcsolható össze.

A disznóvágás a vidéki élet egyik legnagyobb közösségi eseménye. A böllér és segítői áldomást isznak a vágás sikerére, rendszerint házilag készített pálinkát. A gazda feladata a munkában résztvevők folyamatos “jóltartása”, borral kínálása. Az ilyen figyelmes módon ellátott munkások kezei közül egymás után kerülnek ki a feldolgozó-folyamat termékei. Az abált szalonnán, hurkán, kolbászon, disznósajton kívül az asszonyok a kisebb húsokból frissensülteket készítenek, a nagyobb, egész húsokat pedig formára darabolják, füstölik és tartósítják, végezetül pedig feltöltik a téli éléskamrát.

Ha kis otthonunkban nincs lehetőségünk disznóvágásra, azért érdemes ezekben a napokban egy ízletes frissensülttel tisztelegni a disznóvágás hagyománya előtt!

Még több disznótoros receptet itt találsz

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 retro kiegészítő a nagymama konyhájából, ami ma is menő

Emlékszel még arra, milyen volt a nagymama konyhája? Cirádás díszítéssel megfestett tányérok, furcsa mintával hímzett feliratos falvédő, színes szalagfüggöny – a sort pedig még vagy egy tucat régi kiegészítővel tudnánk folytatni. Vajon ezek a dolgok tényleg divatjamúltak már, vagy egy kis kreativitással akár még egy mai, modern konyhát is fel tudnak dobni?