Kerülnéd a növényvédőszereket? Akkor ezekre a gyümölcsökre és zöldségekre figyelj különösen!

A zöldségekben és gyümölcsökben megengedett növényvédő szerek mennyiségét nem szabályozza elég hatékonyan az Európai Unió, ezért akár rengeteg káros anyagot fogyaszthatsz.

Korábban már írtam arról, hogy az EU-ban kapható és az ide behozott zöldségek és gyümölcsök milyen nagy arányban tartalmaznak növényvédő szereket: a Pesticide Action Network (Növényvédőszer Akciós Hálózat, Pan-Europe) az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) adatai alapján bemutatta, hogy 31 százalékukban legalább egyféle szermaradvány található, ami azt jelenti, hogy a kontinensen három elfogyasztott zöldség vagy gyümölcs közül legalább egy többféle szermaradványt tartalmaz. Előfordul, hogy az egyes növényvédők mennyisége külön-külön nem éri el a szabályozásban foglalt kritikus mennyiséget, összeadódva viszont jóval több szermaradvány jut a szervezetedbe, ha ilyen élelmiszert fogyasztasz. Ezeknek a szereknek pedig káros következményei lehetnek az egészségedre nézve.

via GIPHY

"A megvizsgált élelmiszerek három százalékában több mint ötféle szert találtak" - mondta el Simon Gergely vegyi anyag szakértő, a Greenpeace Magyarország munkatársa. "A legnagyobb baj az, hogy nincs arra szabályozás, összesen mennyi különböző szer kerülhet bele az élelmiszerekbe, ráadásul a különféle növényvédő szerek, például és rovarirtók és gombaölők felerősíthetik egymás hatását."

Az EFSA kutatása szerint a legrosszabb helyzet az egres, a komló, a grapefruit, a ribizli, a szeder, a szőlő, a málna és az eper piacán van, ezekben rendszeresen találnak egynél több növényvédő szermaradványt. Itthon Simon Gergely szerint a legnagyobb baj a szőlővel van, de a többi, fent felsorolt gyümölcs sem tartozik a legtisztábbak közé. A citrusfélékkel pedig az a különösen nagy probléma, hogy többüknek a héját is fogyasztjuk, amelyben rengeteg a szermaradvány. "Ráadásul az éttermekben is felhasználhatják őket, az alkohol pedig még jobban kioldja ezeket a szereket a héjból, bár elvben csak kezeletlen citrushéj használható fel" mondta Gergely.

via GIPHY

A zöldségek terén a paprikával, a paradicsommal, a rukkolával és a fejes salátával van nagyobb baj, ezeket nem ajánlott nagyobb mennyiségben fogyasztani. Az EFSA 2017-es kiadványa szerint a brokkoli sem a legtisztább, és a héj nélküli borsóval is érdemes vigyázni. A haszonnövények és gabonafélék közül a köles, a repce és a napraforgó kifejezetten szennyezett. Utóbbiak közül bár rengeteget fogyasztanak a haszonállatok is, a jó hír, hogy az ilyen növényeket evő állatok húsa már nem káros ránk nézve.

Mit lehet tenni?

"Bioélelmiszereket kell vásárolni" - mondta Gergely. "Ezeket nagyon komolyan ellenőrzik, és bár néha egy-egy termesztő fennakad a rostán, elmondható, hogy a ökológiai gazdálkodásból származó bioélelmiszerek biztonságosak, és ellenőrzött körülmények közül kerülnek ki. A gazdák nagyon vigyáznak arra, hogy minél tisztábban termesszenek, hiszen nem érdekük, ha elterjed róluk, mégsem biozöldséget és -gyümölcsöt árulnak."

via GIPHY

Az ökológiai gazdálkodást végző farmokon ráadásul sokkal környezetbarátabb módszereket alkalmaznak, mint a hagyományos mezőgazdaságban. Ez pedig, annak fényében, hogy rengeteg szakember hamarosan a jelenlegi mezőgazdaság összeomlását jósolja a termékeny földterület csökkenése és az időjárás változása miatt, nem is olyan elhanyagolható szempont.

Ezeket olvastad már?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...