Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Kecsegét sütöttünk, mint a sztárok!

A világ legrangosabb gasztronómiai versenyének Európai döntője előtt állunk. Ez alkalomból a hivatalos alapanyagok közül most a hazai édesvizek királyát, kecsegét sütöttünk.

A Bocuse d’Or Europe-ra továbbjutott 20 csapat számára már nem ismeretlenek a szakácsverseny hivatalos alapanyagai, a gímszarvasborjú, illetve a kecsege és kaviárja. Előbbi elkészítéséről már írtunk és megosztottunk veletek a receptet is. Most egy újabb kihívás elé néztünk, a másik alapanyagot is górcső alá vettük: kecsegét sütöttünk!

A versenyben lévő sztárszakácsoknak, alig egy hónapjuk maradt arra, hogy tökéletesítsék a hús- és halétel receptjeiket. Mi most egy sült hal és rizottó költeményt hoztunk, mellyel szeretnénk felkelteni, maga az alapanyag- és a verseny iránti érdeklődésetek.

A kecsegéről

Ez a különleges megjelenésű, orsó alakú, karcsú hal a Dunában élő tokhalfélék legkisebbike. A kárókatonák elszaporodása, élőhelye szennyezettsége és ez általi pusztulása miatt a kecsegepopuláció igen megcsappant. A Természetvédelmi Világszövetség a fajt sebezhető státuszba sorolta, ezért az ivarérett, kihalászott egyedeket mesterségesen szaporítják tovább. A tenyésztők növekedésükkel életterüket is bővítik, így biztosítva a veszélyeztetett faj fenntarthatóságát. A kereskedelemben leggyakrabban tisztított, fagyasztott formában kapható. Nem pikkelyes, bőrét az angolnáéhoz hasonlóan le kell nyúzni. Belső vázát porc alkotja, húsa ezért egyáltalán nem szálkás, nagyon ízletes, valódi csemege!

A mi csodálatos példányunkat a Magyar Bocuse d'Or Akadémia arany fokozatú pártoló tagja és hivatalos alapanyag beszállítója, a METRO biztosította. A kecsege és más hozzávalók mellé a METRO Gasztroakadémia egy receptet is írt, melyet mi egy kicsit átdolgoztunk. A tempurában sütött tintahalkarikák helyet simán lepirítottuk a kockázott tintahalat. A csomagban érkezett tintát, viszont ki nem hagytuk volna a rizottóból!

Nézzétek a csodálatos tányért! A csónakalakban tálalt rizottó egyik felére felkerültek a pirított tintahalkockák, másik felén egy szórásnyi újhagyma zöldje kapott helyet. Mivel a rizottóba is került citromhéj, ezért a díszítésben is adtunk szerepet neki. A tányér másik oldalán a fantasztikus ízű és küllemű, fokhagymás vajban pirított kecsegeszelet látható, a receptért kattintsatok ide, vagy a képre!

Hogy ezzel a recepttel labdába rúghatnánk-e a május 10-11-én, a Bocuse d’Or Europe magyarországi döntőjén? Nem. Inkább kifejezzük hódolatunkat hazánk édesvízi királya, a kecsege előtt és remélhetőleg, május 11-én, szerdán veletek együtt szurkolunk a nyolcadikként induló magyar csapatnak: Széll Tamás mesterszakácsnak és commisának, Szabó Kevinnek!

Aki szeretne személyesen is résztvenni az eseményen, regisztráljon itt. Aki pedig szeretne hasonlóan jó hús és hal ételeket mesterszakácsok segítségével készíteni, és tőlük a legtöbb trükköt ellesni, jelentkezzen a METRO Gasztroakadémia valamely ezirányú kurzusára. Az induló tanfolyamokról itt találtok leírást!

További információt a Bocuse d’Or Europe 2016 dötőjéről itt találtok!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!