Nem tart karácsonyi vásárt a főváros 2022-ben

Nem üzleti ok, hanem az V. kerület döntése miatt nem rendezi meg a főváros nonprofit cége a Vörösmarty téri vásárt. Ez nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a budapesti főtéren, csak a főváros szervezésében nem.

Kényszer szülte helyzet alakult ki az V. kerületben: a kormány – ahogy azt a hvg.hu feltárta és megírta – a költségvetési törvény kiegészítéseként elvett több teret a fővárostól, és odaadta azokat az V. kerületnek. Köztük volt a Vörösmarty tér is, ahol az évente szokásos karácsonyi vásárt 2022-ben is megrendezték volna, a napi.hu viszont kedden arról írt, hogy a kerület nem tudott megegyezni a szervezésről a Budapest Brand nevű fővárosi céggel.

Faix Csaba, a Budapest Brand nonprofit vállalat vezetője a médiának részletesen is kifejtette, mi az oka annak, hogy idén nem kerül megrendezésre a budapesti karácsonyi vásár a Vörösmarty téren:

„Miután az állam elvette a Fővárostól a Vörösmarty tér tulajdonjogát, a Budapest Brand még július végén megkereste az V. kerületi Önkormányzatot, hogy az elmúlt több, mint 20 évhez hasonlóan idén is szívesen megrendezi a vásárt. Erre a megkeresésre szeptember elejéig nem kapott választ, az ekkor újraindult egyeztetések után pedig az V. kerület úgy döntött, hogy másnak ad lehetőséget a vásár megszervezésére.

Ezt a Budapest Brand kifejezetten sajnálja, mert az infláció és a gazdasági helyzet miatt mi már májusban ártárgyalásokat kezdtünk a vásár építőivel és szolgáltatóival, hogy a látogatók terheit csökkentsük, és a többség számára elérhetővé tegyük a vásárt. Ez biztosította volna, hogy a tavalyi megszokott színvonalon és időben, transzparens módon megvalósulhasson a vásár.”

A Budapest Brand szokásaihoz híven pályázaton választotta volna ki a kiállító kézműveseket és vendéglátósokat is. Erre most már idő hiányában aligha kerülhet sor

– nyilatkozta Faix Csaba.

A vásár megvalósítása nagyjából 100 millió forintba kerül.

Az azonban, hogy a fővárosi cég nem rendez karácsonyi vásárt, nem jelenti azt, hogy nem is lesz egyáltalán vásár a Vörösmarty téren, hiszen az már az ötödik kerület hatáskörébe tartozik.

Forrásunk volt.


Hírek, újdonságok, érdekességek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek