Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Júliustól megváltozik a zöldség-gyümölcs árusítása a magyar boltokban

Július 15-től minden magyar szupermarketet és élelmiszerüzletet érintő változás lép életbe, a zöldség- és gyümölcsárukon ugyanis kötelező lesz megjelölni a származási helyet. 

Nemcsak az előrecsomagolt, de a lédig zöldségek és gyümölcsök esetében is kötelezően fel kell majd tüntetni, honnan származik az adott termék - derül ki Nagy István agrárminiszter rendeletéből, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben olvasható. Az új szabályozás még az Európai bizottság egy 2011-ben kelt rendeletének felel meg. 

Az Index.hu információi szerint a rendelet értelmében a származási országra vonatkozó szöveges információt fizikai vagy elektronikus hordozón is jól láthatóan kell feltüntetni.

Ha a zöldség vagy gyümölcs származási országa Magyarország, a termék leírásánál egy legalább 3x5 centiméteres magyar zászló is meg kell, hogy jelenjen. 

A szabályozás alól kivételnek számítanak a termelői piacok, hiszen ezeken a helyeken feltételezhetően minden áru amúgy is magyar. A rendelet értelmében nem csak a zöldségeket és a gyümölcsöket érinti a változás, 2019 óta a sertéshúsokon is jelölni kell a származási helyet, ez a szabályozás pedig hamarosan a baromfi-, birka- és kecskehúsokat is érintheti. 

Ez is érdekelhet:

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!