Ízorgia sztereóban

Vendégségbe invitált minket a StereoChef nevű budai étterem. Szimpatikus dizájn, elragadó kaják és izgalmas koktélok vártak bennünket. Étteremmustrán a NoSalty.

Úgy két hete, április végén ízHuszárral és egy tucat másik bloggerrel együtt felkerestük a StereoChef nevű budai vendéglőt, a helyiek meghívására. Én igazándiból sosem tudom eldönteni, hogy mitől is válik egy ilyen hely kellemessé: vajon az étlap vagy az itallap, esetleg a látványelemek húzzák meg a választóvonalat jó és kevésbé jó között? Mindenesetre összhatását tekintve a Bécsi úton található hangulatos vendéglő a felosztás előnyös oldalára esik.

Az alapkoncepció szerint egy olyan vendéglátó egységben jártuk, amely ötvözi az éttermek és a klubok jellemzőit. A vacsora elfogyasztása után ugyanis itt akár bulizhatunk is ugyanúgy, ahogy egy klubban tennénk. Első ránézésre a StereoChef bisztrós hangulattal rendelkezik, megnyerő, enyhén rusztikus elemeket tartalmazó dizájnnal.

Kacsamájhab tölcsérben és ököruszáj eszencia

A hatfogásos ebéd viszont nem annyira a bisztrókat, mint inkább a gourmet fogásokat felszolgáló csúcsvendéglőket idézte meg. Ez ugyan eleinte zavart okozott a köreinkben, a kiváló koktélok sora eloszlatott minden kételyt, amely az elején motoszkált bennünk. Welcome drinkként egy olyan itókát kaptunk, amely a Terhes sofőrök Cabernet-ja nevet viselte büszkén. A svéd királyi család főszakácsának magyar szőlészetéből származó Cabernet Savignon-ból készült – az adalék-, kemikália- és mesterséges összetevőktől mentes alkohol nélküli kivonatot fröccs formájában szervírozta Garamvölgyi Krisztián bartender. Az ebéd folyamán ő még hat másik izgalmas, ezúttal már alkoholos koktéllal örvendeztetett meg bennünket.

A felszolgált étel- és italpárosok a következők voltak:

Kacsamájhab tölcsérben, szederrelRosmary Pear (rozmaringos-körtés-gyömbéres long drink, mely ez alkalomból shotként került felszolgálásra) Összetevők: Ciroc vodka, körteszirup, rozmaring esszencia, gyömbérsör

Hideg Borjú szűz golgotagyümölcs, cékla espuma, tökmagos tuile

Hideg Borjú szűz, golgotagyümölcs, cékla espuma, tökmagos tuileThe Key (az év itala Magyarországon 2009-ben. Különlegessége, hogy gyomorkeserűvel készül) Recept: Finsbury Gin, Marie Brizard Peach, Brancamenta, passion fruit püré, feketeribizlilé, friss Citromlé)Ököruszáj esszencia tavaszi zöldséggel és daragaluskávalVirágosrét házi szörppel (szintén helyben, Herbáriákból beszerzett virágszirmok parfümeljárással való feldolgozását követően, méz hozzáadásával készül. Szintén csak természetes összetevőkből, adalékmentes. Pasztőrözéssel tartósítva. Összetevők: rózsa, bodzavirág, levendula, hársfa, kamilla)

Lazac zöldalmás rizottóval és csilis-kávés jul-elMangós Csilis Squass (fehérbor alapú mangós frissítő, amely fűszeresszenciával készül. Összetevők: Irsai Olivér, mangó püré, fűszereszencia, friss lime-lé, szóda)

Párolt nyúlcomb kucsmagombával, parázsburgonyával és zöld spárgávalS. Speciale (érdekes édes-savanyú koktél: egy gyümölcsös Bloody Mary, melynek további érdekessége a helyben készült Csabai kolbász ízű pálinka. Összetevők: kolbászpálinka, paradicsomlé, citromlé, passion fruit püré, Spicy Mix Eszencia)

Lazac zöldalmás rizottóval és Csilis kávés jul-el

Háromféle csokoládé Mousse tortácska, kéksajttal töltött babykörte, málna-rebarbara cuoli, céklafagylalt és mandulás cramblueSophene koktél (a cognac-bázis kiegészítve a meggy karakterével és balzsamecetkrémmel, könnyítve almával és ibolyával. Összetevők: Courvaisier VS, meggypüré, balzsamecetkrém, ibolya esszencia, almalé, friss lime-lé)

Számomra egyértelműen a zöld almás rizottóval tálalt lazac nyerte az ennivalók versenyét, szorosan mögötte a borjúszűz és a nyúlcomb kapták meg a dobogó másik két fokát. De egyébként a többi fogás sem hozott szégyent Darusa Richárd mesterszakács szakértelmére.

A koktélok közül fantáziánkat leginkább a bartender saját fejlesztésű kolbászpálinkájából készült ital mozgatta meg. Polarizálta is rendesen a közönséget: volt, aki szenvedélyesen rajongott érte, és voltak olyanok is, köztük én is, akiknek nem kimondottan nyerte el a tetszését. Garamvölgyi Krisztián szerint ezt az egyedülálló pálinkát csak itt, a StereoChefben lehet megtalálni, és már kezd kialakulni egy olyan hűséges tábor, amelynek tagjai rendszeresen felkeresik a vendéglőt miatta.

S. speciale, a kolbászízű koktél

Az étterem munkatársainak lelkesedése és profizmusa engem teljesen lenyűgözött, az egész környék és a belső dizájn pedig tökéletesen biztosítja a kikapcsolódáshoz szükséges hangulatot. Szimpatikus egyediségével a StereoChef mindenképp kitűnik a budapesti vendéglátói szcénából, ezért érdemes újra és újra felkeresni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Sütés nélküli sütemények húsvétra

Remélhetőleg jól fognak jönni ezek a sütés nélküli sütemények húsvétra: nagy szolgálatot tehetnek, ha a sütő bekapcsolása nélkül úsznánk meg az idei ünnepet. Mert így is lehetséges.