Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Írófeleségek a konyhában

Örkény István, Móra Ferenc, Mészöly Miklós mind XX. századi magyar írók, de még mi bennük a közös? Mindhármuk felesége híres szakácsnő volt, saját szakácskönyvvel!

Híres ember gyerekének lenni nem könnyű, így minden bizonnyal magyar író feleségének sem. Cikkünk három szereplője, F. Nagy Angéla, Móra Ferencné és Polcz Alaine ezt interjúkban említették is párszor - az utókor számára azonban mégsem írófeleségként maradnak meg. Mindhárman írtak legalább egy szakácskönyvet - Polz Alaine és F. Nagy Angéla többet is - , amelyek a maguk korában óriási népszerűségnek örvendtek. Nézzük a három asszony szakácsművészetét!

   

Móráné, a húszas évek háziasszonya

Walleshausen Ilona férje, Móra Ferenc egyszerű családból származott, így az egyszerű ételeket kedvelte - felesége azonban híres háziasszony volt, így "kénytelen volt" a polgári, nagypolgári konyhával is megbarátkozni. Ilona asszony négy éven át írta szorgalmasan és pontosan a receptjeit, amit aztán Móra Ferencné szakácskönyve címen adott ki 1928-ban. A könyv egyértelműen a középrétegnek íródott - nem túl bonyolult receptek egy akkori, nagypolgárságnak szánt szakácskönyvhöz mérten, de ma már a legtöbbnek nem állnánk neki egy szimpla szerda este. A könyv háztartási és bevásárlási tanácsokat is ad, sőt, az egyik első olyan szakácskönyv, ami pontos, mérhető mennyiségekkel dolgozik. Móráné műve hét kiadást ért meg - mára kicsit idejétmúlt, de gasztrotörténeti szempontból mindenképpen egy nagyon érdekes olvasmány!

Polcz Alaine és a főzésterápia

A három hölgy közül Polcz Alaine debütált legkésőbb, mint szakácsnő: bár egy életen át főzött Mészöly Miklósra, Főzzünk örömmel című szakácskönyve csak 1998-ban került a piacra. Biztosra veszem, hogy nem nőttek fel rajta generációk, már csak azért sem, mert a gasztronómiai változások előestéjén megjelent könyv receptjei kicsit idejétmúltak. Ez azonban még senkit ne tartson vissza attól, hogy belemélyedjen - a könyv remek humorral íródott, rengeteg olyan konyhai alaptrükköt tartalmaz, ami még sok éves rutinnal is meglepő lehet, nem mellesleg egy igazi XX. századi gasztronómiai lenyomat. A recepteken érződik, hogy írójuk keresztüléhezte a századot, a belőle áradó derű, humor és életszeretet viszont ha felséges vacsorát nem is, egy jó délutánt mindenképpen okoz. Ugyanez a szellem jellemző a pszichológus-orvos írófeleség második szakácskönyvére, mely Életszakácskönyv szingliknek címen jelent meg. Aki Mészöly Miklós feleségétől akar főzni tanulni, valószínűleg nem nyer majd kreatív főzőversenyt, de számíthat arra, hogy az alapokat megtanulja. Meg arra is, hogy még a legcsóróbb, hónap végi napokon is azt fogja érezni, azért olyan nagyon nem is vagyok szegény. Polcz Alaine csak a kilencvenes évek elején kezdett szépirodalommal foglalkozni, de egész életét a pszichológia egyik legnehezebb ágának szentelte. Életfilozófiája, élni akarása, humora a receptjeiben és a főzéshez való hozzáállásában is megmutatkozik.

F. Nagy Angéla, akitől generációk tanultak főzni

Örkény István felesége igazi úrilány volt, az íróval kötött házassága után pedig kénytelen volt megtanulni főzni is, Örkény ugyanis igazi ínyenc hírében állott. Az ötvenes évek eleje azonban nem volt a legkellemesebb tanulóidő - mégis öt éven belül az F. Nagy Angéla által átdolgozott Horváth Ilona szakácskönyv lett az ország legnépszerűbb gasztronómiai munkája. Akárcsak Polcz Alaine-t, őt is elsősorban "feleségnek" szánta a férje - őt azonban borzasztóan zavarta, hogy körülötte mindenki dolgozik, ő meg "csak" háztartásbeli. Így aztán Örkény egyik barátja, a Magyar Nemzet akkori főszerkesztője beszervezte a laphoz újságírónak. Mivel akkoriban nem volt állandó gasztronómiai magazin, F. Nagy Angéla cikkei hamar ismertek lettek, ő pedig a hetvenes évek végétől a Magyar Konyha főszerkesztője lett. Receptjein, szakácskönyvein a nyolcvanas években egy egész generáció nőtt fel, tanult főzni. Bár Örkénytől 1959-ben elvált, szakácskönyvírói pályáját mégiscsak mellette kezdte. Akárcsak a többiek felett, mára felette is eljárt kissé az idő, mégis, amit letett az asztalra, az a magyar gasztronómia egyik fontos mérföldköve.

Ez is érdekelhet!

Főzz és egyél a Szomszédokkal!

Szólj hozzá!

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kisszunyi
kisszunyi / kisszunyi Tue, 2016-02-23 21:48

Móra Ferencné szakácskönyve megvan, ötletet merítettem is belőle. A receptek alapvetően nagyrészt nem bonyolultak, nagyobb gond, hogy egyes hozzávalói nem/alig elérhetőek napjaink boltjaiban... Emellett nagyon elszomorít, mikor egy érdekes, csábító receptnél olyan technológiát/eszközt említ, ami ma már nem megtalálható a háztartásokban -és ha már korhűen szeretné az ember elkészíteni azt a finomságot, jó lenne az eredeti módon tenni. Kezdőknek (nekem:D) az is gondot tud okozni, mikor egy folyamatra csak utal és nem írja le, hogy az mit takar -ez persze a korban valószínűleg olyan egyértelmű dolog volt, mint ahogy ma sem írják le minden egyes receptnél, hogy hogyan készül a rántás...
Ezeket leszámítva, olvasmányként viszont fantasztikus élmény, akit érdekel a kor, amiben Móráné élt, mindenképp felemelő olvasmány a maga kifinomult, kicsit úri modorával :) Köszönöm Dakota, hogy eszembe juttattad :)

Artemisz
Artemisz Wed, 2014-10-15 18:19

A cikk kapcsán valahogy Dr. Hugonnai Vilma, az első magyar orvosnő jutott eszembe. (Annak ellenére, hogy ő nem írt szakácskönyvet.) Érdemes rákeresni.

Artemisz
Artemisz Wed, 2014-10-15 13:48

Kedves Nóra!

A férfiak soha nem tekintik szellemi partnernek a nőket. Soha. A nőnek csak teste lehet, agya nem. Egy nő minél butább (szolgaibb), annál jobb feleség (cseléd, ágyas).
Dr. Miriam Stoppard írta -ha jól emlékszem- a Nők könyvében: "A nők beleőrülnek a házasságba."

Gabys
Gabys / Gabys Tue, 2014-10-14 12:58

Kedves Nóra:)
Nahh ez a cikked olyan klassz volt a reggeli kávémhoz, mint a tegnap este sütött kuglófom:) Remek! Eszembe jutott, hogy valamikor olvastam egy cikket F. Nagy Angélával kapcsolatban. És mert a google az én barátom (is) megkerestem: http://magyarkonyhaonline.hu/sefportrek/ehes-ferfitol-ne-kerj-semmit Már a cikk címe is jó:D Bár én anno Turós Emiltől tanultam főzni, 1972-es kiadású könyv (sejtheted, hogy néz ki...:D) Viszont, mivel a férfiak és legnagyobb örömömre a fiatalok! is örömüket lelik a konyhában, itt az NS oldalán is egyre többen vannak, így ötletként felmerült bennem: nem lenne érdemes kutatni és egy ilyen jó cikket összehoznod művészek, írók stb. főztjeiből? Ahogy Márti említi Végh, Krúdy...? Puszi:) Gabi

zsu150
zsu150 Tue, 2016-02-23 21:27

A Magyar Konyha cikke több sebből vérzik, kissé megkérdőjelezhető F. Nagy Angéla szavahihetősége,
"Horváth Ilonának volt egy kicsi, régi sza­kácskönyve" A kicsi, régi szakácskönyvet 1955-ben adták ki először. Az 1956-os kiadás a bővített, átdolgozott.
" Mire ő azt mondta, hogy beteg, öreg, erre már nem vállalkozik." 1955-ben Ilonka néni sok minden volt, csak öreg és beteg nem. Még több, mint egy évtizeden keresztül tanított.
" Egy tál friss po­gácsával fogadott minket, édes, idős néni volt, aláírta a szerződést, és két hét múl­va meghalt. " ???? Horváth Ilonka, aki az édesanyámat tanította a gimnáziumban háztartási ismeretekre, és az órai füzetek a mai napban nagy becsben vannak tartva, 1968-ban halt meg. Még legközelebbi ismerősei sem tartották édes, idős néninek, meglehetősen erős akaratú, szigorú nevelőként emlegetik, de a tudását is messzemenően elismerik.
Nem azt akarom mondani, hogy FNA hazudik, de hogy valami nem kerek, az biztos.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-10-15 20:16

Kedves Gaby,

Köszönöm, örülök, hogy tetszett. :) Írtam Mártinak is, hogy lesz cikk a gurmé magyar írókról is, csak annak kicsit jobban utána kell olvasnom. :)
Szép estét neked!
Puszi,
Nóra

Gabys
Gabys / Gabys Thu, 2014-10-16 12:30

Nahát ez igazán jó hír:) Én is olvasgattam, mert úgy emlékeztem Jókai Ignotus unszolására írt szakácskönyvet, mert a nagyszerű regényeiben olyan "ízesen" ír le recepteket. De tévedtem. Ignotus felkérését elutasította, a korabeli feljegyzések alapján azzal: hogy az ő receptjeiből bizony főzni nem lehet, igazán csak az asszonyok tudnak főzni. Ignotus azért a kor kiemelkedő újságjában létrehozott egy gasztrooldalt a NoSalty elődjét:D, ami rendkívül népszerű lett. Tán egy kis segítség Neked, kiindulási alapként kutatásodhoz: http://mult-kor.hu/20110211_gasztroblog_a_szazadfordulorol Jó olvasgatást:) Puszi: Gabi

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2014-10-15 14:51

Szívesen:) Lécci pillants rá a mailjaidra, az egyik receptnél kértem a segítségedet, és írtam az új címre is.

Artemisz
Artemisz Wed, 2014-10-15 15:14

Jesszus, melyik receptnél?
A mélre pár perce válaszoltam.

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2014-10-14 11:51

Kedves Dakota,

szivemböl szoltal! Több irodalmi szakascskönyvem van - a Mora Ferencne-böl fözött Ayukam, örököltem,söt egy ujabb kiadasa is megvan. Nem csak Magyar, pl. francia (ifj. Dumas) es a parizsi nagy 20as evekbeli elet iroi, festöi kedvenc etelei egy erdekes storykkal tüzdelt kötetben, Vegh Antal "Szaz szatmari parasztetel"-je, az "Irodalmi szakacskönyv", Krudytol is van egy gyüjtemeny, stb. stb.... Az F. Nagy Angelat is nagyon szerettem, jok voltak a regi Magyar Konyha kiadasok, elötte a Nök Lapjaban irt,, ha jol emlekszem.

Szoval, nagyon elveztem a cikkedet, köszönet!
Üdvözöllek: Marti

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Wed, 2014-10-15 20:12

Kedves Márti,
Köszönöm az ötletet, ígérem, lesz belőle cikk hamarosan. :) Örülök, hogy van érdeklődés erre is, és annak is, hogy tetszett a cikk!
Szép napot!
Üdvözlettel,
Nóra