Irodalmi fogás – palócleves

Ínyenc legyen a talpán, aki Krúdyt olvasva nem kíván rá egy békebeli marhasültre, pláne, aki meg tudja állni, hogy Jókai oldalakon át tartó ételleírásainak végén ne menjen ki a konyhába „kicsit körülnézni". Persze nemcsak az olvasottak, hanem egy-egy író is kreatívan hathat a konyha szerelmeseire – Gundel Jánost korának legnagyobb írója inspirálta az egyik legnépszerűbb leves megalkotására.

A nagy palócnak szeretettel

A palócleves igazi magyar specialitás. Nemcsak azért, mert a magyar gasztronómia egyik csúcsának kikiáltott pörkölt az alapja, hanem, mert az egyik leghíresebb magyar szakács, Gundel János kreálta. Nem másnak, mint a „nagy palócnak”, Mikszáth Kálmánnak. Mi több, olyan ételről beszélünk, amelynek – a magyar gasztronómiában egyébként kevéssé jellemző módon – a születési idejét is ismerjük. Az eset pontosan 1892-ben esett, egy téli estén. A kulináris élvezeteknek előszeretettel hódoló Mikszáth elé ugyanis ekkor tálalták fel először a tiszteletére palócnak keresztelt, ürühúsból, krumpliból, zöldbabból és krémes tejfölből készült levest.

Palócleves

Ez az egyik kedvenc levesem. Nagyon tartalmas, második fogásnak általában palacsintát vagy goffryt készítek. A hozzávalók arányait ízlés szerint lehet változtatni.  

Imádjuk, mert...

A palócleves aztán hamar elterjedt, először a pesti vendéglők étlapjának lett állandó szereplője, majd egyre többen főzték otthon is. Hogy miért? Mert elkészítése nem igényel nagyobb konyhai tudást, mint egy egyszerű pörkölté, mégis egy sűrű, krémes, ízletes étekkel örvendeztethetjük meg azt, akinek feltálaljuk. És mivel rendkívül tartalmas, a második fogást akár meg is spórolhatjuk. Természetesen egy kis fánk, palacsinta, császármorzsa még belefér utána. Ha kedvet kaptatok hozzá, gyertek, készítsétek el velünk – aztán sziesztázzatok egy kicsit egy jó könyv társaságában.

Palócleves recept

Hozzávalók 6 személyre

  • 1 kg ürü lapocka (ha épp nincs a közelünkben ürü, használhatunk marhát is, akárki akármit mond)
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 kg zöldbab (lehet mirelit is)
  • 60 dkg krumpli2-3 babérlevél
  • 1 csokor kapor
  • 2 szem paradicsom
  • 2 szem paprika
  • 1 púpos ek pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • 2 dl tejszín
  • 1,5 ekliszt
  • két nagy ek zsír

Elkészítés lépésről lépésre

  1. A hagymát apróra vágjuk, a zsíronüvegesre dinszteljük.
  2. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen.
  3. Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst.Közben a felkockázott krumplit feltesszük sósvízbenfőni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje.Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
  4. Ha a pörkölt készen van,a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
  5. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.

Palócleves készítése lépésről lépésre

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Kolbászos sajtfánk

Egy kis gyors sós harapnivaló, esetleg vendégváró, ha nem akarunk hosszasan pogácsát keleszteni, dagasztani. Nagyon finom puha, még másnap is. Kolbász nélkül is elkészíthető, sonkával ...

Címlapról ajánljuk

7 gasztroajándék és -élmény, aminek minden ínyenc szeretted örülne karácsonykor

Adni jobb, mint kapni, de mikor ott áll az ember karácsony előtt nem sokkal, és azon töri a fejét, mivel ajándékozza meg szeretteit, akkor a jó érzések helyét könnyen átveheti a kétségbeesés. Jöjjön most hét ötlet, amivel a feketeöves gasztrorajongók körében is sikerünk lehet, de azoknak is örömet okozhatunk, akik inkább élményre, mint tárgyi ajándékra vágynak. Külön figyeljen mindenki, aki nem szereti az ünnepek előtti tülekedést, ezek az ajándékok ugyanis szinte kivétel nélkül megrendelhetőek otthonról is.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...