Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Palócleves 2.

Palócleves 2.
Palócleves 2.
100 perc / előkészület: 30 perc főzés: 70 perc
receptkönyvben hozzászólások (56)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, így nyert a palóceves.
Nem mintha sokat kellett volna gondolkodni, mivel ez az egyik kedvenc levesem. Nagyon finom, nagyon laktató, és ha a pörköltet előre elkészítjük, az egész nem tart tovább 30 percnél.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szerintem táláláskor beletett plusz tejföllel és puha belű, ropogós héjú fehérkenyérrel az igazi!


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük.
  2. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen.
  3. Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst.
  4. Közben a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval.
  5. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
  6. Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
  7. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük.
  8. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát.
  9. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.

  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 145
össznézettség: 430 772
elküldve: 122
receptkönyvben: 3 522
elkészítve: 274/321
Facebookon megjelent: 2

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
494 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes, tojásmentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

burgonyás-zöldbabos egytálétel marhahússal, paprikás-kapros zöldbableves marhahússal

Hozzászólások (56)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

samugy63
samugy63 Sat, 2018-03-24 22:33

Klasszikus! :) De egyetlen dolgot nem értek. Miért jó külön megfőzni a krumplit és a babot..?! Mitől jobb így, mintha hagyományosan úgy csinálom, hogy amikor a pörkölt még nem 100%-os, akkor felöntöm, beleteszem a krumplit és a babot és együtt főzöm meg?

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2018-03-26 10:27

Szia!
Igazából így tanultam :) Amúgy csak annyiból biztonságosabb, hogy ha kész a két zöldség, akkor elzárom, és nincs az a veszély, hogy az egyik még nincs kész, a másik meg már túlfő. De ha rutinos szakács vagy, és megbízható az alapanyagod, akkor nyugodtan mehet egybe is :)
Szép napot!

Üdv,
Nóra

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2017-10-26 02:38

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.10.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

fneab
fneab Sun, 2016-06-12 00:05

Mennyei ez a leves!!! És megunhatatlan!!! Köszönöm a receptet! :)

Edit64
Edit64 Sun, 2015-06-21 17:41

Kedves Dacota !
Elkészült a recepted alapján a Palóc leves. Nagyon finom lett. Én disznóhúsból készítettem, mert ez volt itthon. Nagyon élveztük minden falatját.
Köszönet érte.

GNiki92
GNiki92 Tue, 2014-07-22 17:06

Nagyon tetszett hozzá a kapor, ezt eddig sosem tettem bele, én még egy kis majorannával, és ici pici őrölt köménnyel bolondítottam meg, és egy minimális ecettel. :) Mindenkinek ízlett, ami ritka, mert a családom elég válogatós. :) Köszönöm :)

ttimea87
Liongirl / ttimea87 Sun, 2014-07-20 12:24

Isteni recept! Bár én ennek csak negyedét készítettem el, bőséges adag kerekedett belőle :)

chiliscsokoládé
chiliscsokoládé Sat, 2014-07-05 14:52

Kedves Dacota, mennyei volt a friss kaporral a leves, köszönöm ezt a kreatív újítást! Nem birkából volt hanem disznóból, de nekünk így ízlik. Maradj mindíg ilyen friss és ötletes :)

Pista39
Pista39 Sun, 2014-01-12 12:39

Kedves Nóra!

Nagyon jó így ahogy van. Biztosan hiányzik a többi hozzászólónak, hogy nem látlak el okos tanácsokkal, de én inkább köszönöm a receptet és további jó sütés főzést kívánok.

Üdv.:

Pista☺

somitimi
somitimi Mon, 2013-12-23 20:30

Megfőztem a levest, és finom is lett. De az 5 literes lábos az nagyon kicsi lett volna. Csak a zöldbabbal csurig lett, és még nem volt benne más... Legközelebb csökkentek a mennyiségeken :) Most egy hétig ezt esszük :)

aneg
Wendy / aneg Mon, 2013-07-08 23:01

Szia Dacota,

Én is elkészítettem, mert amikor a facebookon megláttam ma a képet, rögtön megnéztem hogy van-e a hűtőmben zöldbab. Nagyon jól sikerült, bár még így külön-külön soha nem főztem levest, de az íze pompás. Én tettem bele vegetát és kaprot is, bőven borsot és némi sót, a tejszínt viszont kihagytam mert nem volt itthon. Ja és disznó combból (vagy karaj volt?) készült.
Szóval tök jó lett, köszi a megosztást.

Wendy

zsoltesviki
zsoltésviki / zsoltesviki Thu, 2013-05-30 15:45

Ez a recept alapnak nagyon jó volt. Kaprot én kihagytam, és a tejszínt is! Én lestyánt tettem bele mivel a tejfölös ételekhez passzol és csak a végén hogy megmaradjon az íze. Én teszek bele szerecsendiót is. Én ürüből készítettem. És egy fontos megjegyzés a birkáról: nem izlik az íze valakinek? Azért 1. hogy tartották az állatot? 2. mivel etették? 3. a levágásnál milyen körülmények voltak? 4. a faggyútól megtisztították e az állat húsát? A legutolsó pont a legfontosabb, mert ha nem, vagy csak későn, akkor a hús beveszi a faggyú ízét ami gusztustalan és számomra ehetetlen! Ezért reménytelen otthon bárhol is birkát enni...mert íze van. Méghozzá rossz. Mi saját magunk nevelünk és vágunk állatot, így tudom hogy a mi húsunk hogy van tiszítva....Szóval vigyázzatok a birkahússal! Hogy a boltban ürüt kapsz e nem egy kivénhedt apát? Hát az megint kétes....

vtimi74
vtimi / vtimi74 Sun, 2013-01-27 22:34

Nagyon finom leves! Egyből meg akartam csinálni, de minden volt itthon, csak hús nem. A mélyhűtőben találtam 1 kg sertéscombot. Hihetetlenül finom lett, jó nagy adag! Tíz embernek csináltam, oda voltak érte, el is fogyott :) Köszönöm a receptet!

alcsika75
alcsika75 Sun, 2012-11-25 16:32

Isteni ez a recept. Imádta a Család, bekerült a kedvenc levesek közé. Az Uramtól dupla puszit kaptam ebéd után :-) Köszönet a receptért!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Sun, 2012-11-25 17:39

Kedves Alcsika,
Éljen-éljen! :) Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett Nektek!
További szép estét,
Üdvözlettel,
Nóra

Robág Etnel
Robág Etnel / Robág Etnel Sun, 2012-07-15 13:33

Dacota!
Imádom a palóclevest, készítem is, étteremben is rendelem.
Ez a recept kiváló, nagyon-nagyon finom lett. Köszönöm.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Tue, 2010-11-09 21:45

Palócleves-Jó palócok-Mikszáth-Mikszáth leves.Nekem minden benne van ami igazi békebeli.Az én verziómban a legfontosabb alapfűszer a tárkony.Feltételezem, Mikszáth neje sem ugrott le a közeli közértbe vegetáért.Viszont az összes leveszöldséget felvonultatom-sárgarépa,petrezselyem,zeller...Urambocsá készült már sertéslapockával is.Amivel mindenképpen egyetértek, az a fazék mérete.Nem lehet elég nagy edényben elég sokat főzni.Finoman savanykás ízével, amit a tejföl és némi ecet(bor-,tárkonyecet) csal elő, még a megrögzötten zöldségkerülő lányomat is másodszori szedésre kényszerít.

Gyermely2009
Gyermely2009 Fri, 2010-09-03 07:54

Kedves Dacota , Nóra '
A holnap, szombaton ismét a palóclevesé lesz a fő szerep.A család ( nagy fiúk + a férjem, akiknek irtó jó étvágya van) kérésére hatalmas adagot kell készítenem, ami nálunk dupla mennyiséget jelent, hogy este is rá lehessen járni..... most tejszínnel készítem. (majd beszámolok a sikerről)..Kis "diétás" töpörtyűs pogácsát fogok sütni hozzá.
Köszönöm csodás receptjeidet, szeretettel:Éva

dorka1477
Dorci111 / dorka1477 Thu, 2010-09-02 14:45

Sziasztok! Egy más kérdés. Új vagyok itt, és az a problémám,hogy nem tudom a recepteket beküldeni. Nem jelennek meg:( Mit kell csinálnom, hogy nyilvánosak legyenek?

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2010-09-02 15:13

Szia Dorka!
A receptek akkor lesznek csak nyilvánosak, ha a szerkesztők már átnézték őket.
Amikor beküldöd őket, akkor ellenőrzés alá kerülnek, majd, onnan kerülnek ki a főoldalra.
Ez eltarthat néhány napig, türelem. :-)
Addig pedig a receptjeidet a jobb oldali menüsorban a saját oldalak alatt tudod megnézni.
Amíg várakozik, addig még nem nézték meg a szerkesztők, ha már "feldolgozva", akkor már csak a sorára vár, hogy megjelenjen a főoldalon.
A szerkesztés gyorsasága füg attól, hogy épp mennyi várakozó recept van. Szerencsére sok, úgyhogy kitartás, mindent jól csináltál.
Üdv:
Eszter

Gyermely2009
Gyermely2009 Thu, 2010-09-02 14:35

A múlt héten készítettem életem első palóclevesét...a recept nem Dacotáé volt, de a tejszín kivételével az összes alapanyag megtalálható volt benne, A kapor is. Csoda finom volt. Talán a legfinomabb leves amit a nosalty-ról főztem, meg fogom próbálni tejszínnel is.......Hiszen a lényeg az, hogy erről a csodálatos oldalról mindenki kedvére, és ízlésének megfelelően készítsen, számára addig ismeretlen finomságokat.Köszönjük "No Salty" és Dacota!!

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Thu, 2010-09-02 17:39

kedves Gyermeny2009!
Ugye, hogy illik bele az a kapor? :D Ha csinálsz még, próbáld ki a tejszínt is, nagyon finom krémes lesz tőle!
Nagyon szívesen tőlem is, és a Nosaltytól is!
Szép napot!
üdvözlettel:
Nóra

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Wed, 2010-02-24 22:32

Sziasztok!
Szerintem ez a leves nem az eredeti amit a könyvekben tanítanak az biztos.Salumeria a tankönyvek azok kiindulási pontok.A receptek benne eltérnek jócskán az eredetiektől.Pl.sztrapacska,szentgyörgyi palacsinta és a mártások 80%a
De abban biztosabb vagyok,hogy ez a recept jobb is,mint az eredeti.Miért?Ha min.30%os tejszín kerül bele akkor kevesebb liszt is elég.A kapor mindenhez illik amihez van fantáziád.Süteménybe is.A kaporvirág bortésztában kisütve maga a csoda.Salumeria!!!Gondoltad volna ,hogy a halakat vaníliával is lehet ízesiteni?

Brumóka
Brumóka Thu, 2017-02-09 21:14

Nem igazán válasz, de megerősítem: sok éve Lengyelországban ettünk kapros újburgonyát - nagyon finom! Csak kapor volt rajta!

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-01-17 23:55

Salumeria!
Szerintem lehetnél egy kicsit nyitottabb, nem lesz a pörköltnek semmi baja, ha nem zsírral készül, hanem olajjal, sőt, a vegeta sem az ördög műve... És honnan tudod, hogy a kapor nem a birka és nem a marha fűszere? Próbáld ki, szerintem biztos finom így is (szerinetm az) :)

812
juhhús 1 kg
vöröshagyma 2 nagy fej
fokhagyma 5 gerezd
zöldbab 1 kg
burgonya 60 dkg
babérlevél 3 db
kapor 1 csokor
paradicsom 2 kis db
paprika 2 közepes db
fűszerpaprika 1 ek
tejföl 2 dl
habtejszín 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
disznózsír 2 ek
víz 4 l