Palócleves 2. recept

1 adag
605
kcal
Palócleves 2.
Palócleves 2.
receptkönyvben hozzászólások (35)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hát eljött a magyar konyha napja a kollégiumban...a levest én kaptam. Gondoltam, kicsit kreatívabb leszek annál, hogy gulyáslevest készítsek, a "magyaros" ízek azonban kötelezőek voltak, így nyert a palóceves.
Nem mintha sokat kellett volna gondolkodni, mivel ez az egyik kedvenc levesem. Nagyon finom, nagyon laktató, és ha a pörköltet előre elkészítjük, az egész nem tart tovább 30 percnél.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Szerintem táláláskor beletett plusz tejföllel és puha belű, ropogós héjú fehérkenyérrel az igazi!


receptjellemzők

konyha: magyar
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szezon: ősz
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

burgonyás-zöldbabos egytálétel marhahússal, paprikás-kapros zöldbableves marhahússal
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre dinszteljük.
  2. Pirospaprikát szórunk rá. Fontos, hogy sűrű pörköltet kapjunk, mert akkor lesz a leves megfelelően karakteres. Kicsit hagyjuk csak rajta, és közben rázogatjuk, hogy oda ne égjen.
  3. Rádobjuk a megtisztított, kockára vágott húst.
  4. Közben a felkockázott krumplit feltesszük sós vízben főni a babérlevelekkel, úgy, hogy a víz éppen hogy ellepje. Nem kell teljesen puhára, mert együtt is kell még főnie a többi hozzávalóval.
  5. Egy nagy, 5 literes lábasban majdnem készre főzzük a zöldbabot, a paradicsomot és a paprikákat.
  6. Ha a pörkölt készen van, a krumpli és a zöldbab majdnem megpuhult, akkor minden hozzávalót átöntünk a zöldbabos fazékba (ezért van szükség az 5 literes űrtartalomra).
  7. A tejfölt elkeverjük a liszttel, és ha a levesalap újraforrt, hozzáöntjük.
  8. 5 perc múlva beleöntjük a tejszínt, a finomra vágott kaprot és a fokhagymát.
  9. Még 3-5 percig főzzük alacsony lángon.

  • költség: 2000 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
nézettség: 155 272
elküldve: 90
receptkönyben: 2 537
elkészítve: 101/148
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
274 recept

Hozzászólások (35)

GNiki92
GNiki92k, 2014-07-22 17:06

Nagyon tetszett hozzá a kapor, ezt eddig sosem tettem bele, én még egy kis majorannával, és ici pici őrölt köménnyel bolondítottam meg, és egy minimális ecettel. :) Mindenkinek ízlett, ami ritka, mert a családom elég válogatós. :) Köszönöm :)

ttimea87
ttimea87v, 2014-07-20 12:24

Isteni recept! Bár én ennek csak negyedét készítettem el, bőséges adag kerekedett belőle :)

chiliscsokoládé
chiliscsokoládészo, 2014-07-05 14:52

Kedves Dacota, mennyei volt a friss kaporral a leves, köszönöm ezt a kreatív újítást! Nem birkából volt hanem disznóból, de nekünk így ízlik. Maradj mindíg ilyen friss és ötletes :)

Pista39
Pista39v, 2014-01-12 12:39

Kedves Nóra!

Nagyon jó így ahogy van. Biztosan hiányzik a többi hozzászólónak, hogy nem látlak el okos tanácsokkal, de én inkább köszönöm a receptet és további jó sütés főzést kívánok.

Üdv.:

Pista☺

somitimi
somitimih, 2013-12-23 20:30

Megfőztem a levest, és finom is lett. De az 5 literes lábos az nagyon kicsi lett volna. Csak a zöldbabbal csurig lett, és még nem volt benne más... Legközelebb csökkentek a mennyiségeken :) Most egy hétig ezt esszük :)

aneg
anegh, 2013-07-08 23:01

Szia Dacota,

Én is elkészítettem, mert amikor a facebookon megláttam ma a képet, rögtön megnéztem hogy van-e a hűtőmben zöldbab. Nagyon jól sikerült, bár még így külön-külön soha nem főztem levest, de az íze pompás. Én tettem bele vegetát és kaprot is, bőven borsot és némi sót, a tejszínt viszont kihagytam mert nem volt itthon. Ja és disznó combból (vagy karaj volt?) készült.
Szóval tök jó lett, köszi a megosztást.

Wendy

zsoltesviki
zsoltesvikics, 2013-05-30 15:45

Ez a recept alapnak nagyon jó volt. Kaprot én kihagytam, és a tejszínt is! Én lestyánt tettem bele mivel a tejfölös ételekhez passzol és csak a végén hogy megmaradjon az íze. Én teszek bele szerecsendiót is. Én ürüből készítettem. És egy fontos megjegyzés a birkáról: nem izlik az íze valakinek? Azért 1. hogy tartották az állatot? 2. mivel etették? 3. a levágásnál milyen körülmények voltak? 4. a faggyútól megtisztították e az állat húsát? A legutolsó pont a legfontosabb, mert ha nem, vagy csak későn, akkor a hús beveszi a faggyú ízét ami gusztustalan és számomra ehetetlen! Ezért reménytelen otthon bárhol is birkát enni...mert íze van. Méghozzá rossz. Mi saját magunk nevelünk és vágunk állatot, így tudom hogy a mi húsunk hogy van tiszítva....Szóval vigyázzatok a birkahússal! Hogy a boltban ürüt kapsz e nem egy kivénhedt apát? Hát az megint kétes....

vtimi74
vtimi74v, 2013-01-27 22:34

Nagyon finom leves! Egyből meg akartam csinálni, de minden volt itthon, csak hús nem. A mélyhűtőben találtam 1 kg sertéscombot. Hihetetlenül finom lett, jó nagy adag! Tíz embernek csináltam, oda voltak érte, el is fogyott :) Köszönöm a receptet!

alcsika75
alcsika75v, 2012-11-25 16:32

Isteni ez a recept. Imádta a Család, bekerült a kedvenc levesek közé. Az Uramtól dupla puszit kaptam ebéd után :-) Köszönet a receptért!

Dacota
Dacotav, 2012-11-25 17:39

Kedves Alcsika,
Éljen-éljen! :) Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett Nektek!
További szép estét,
Üdvözlettel,
Nóra

Robág Etnel
Robág Etnelv, 2012-07-15 13:33

Dacota!
Imádom a palóclevest, készítem is, étteremben is rendelem.
Ez a recept kiváló, nagyon-nagyon finom lett. Köszönöm.

Dacota
Dacotav, 2012-07-15 16:33

Kedves Etnel,
Örülök, hogy ízlett!
:)
szép napot,
üdv,
Nóra

Deákné
Deáknék, 2010-11-09 21:45

Palócleves-Jó palócok-Mikszáth-Mikszáth leves.Nekem minden benne van ami igazi békebeli.Az én verziómban a legfontosabb alapfűszer a tárkony.Feltételezem, Mikszáth neje sem ugrott le a közeli közértbe vegetáért.Viszont az összes leveszöldséget felvonultatom-sárgarépa,petrezselyem,zeller...Urambocsá készült már sertéslapockával is.Amivel mindenképpen egyetértek, az a fazék mérete.Nem lehet elég nagy edényben elég sokat főzni.Finoman savanykás ízével, amit a tejföl és némi ecet(bor-,tárkonyecet) csal elő, még a megrögzötten zöldségkerülő lányomat is másodszori szedésre kényszerít.

Gyermely2009
Gyermely2009p, 2010-09-03 07:54

Kedves Dacota , Nóra '
A holnap, szombaton ismét a palóclevesé lesz a fő szerep.A család ( nagy fiúk + a férjem, akiknek irtó jó étvágya van) kérésére hatalmas adagot kell készítenem, ami nálunk dupla mennyiséget jelent, hogy este is rá lehessen járni..... most tejszínnel készítem. (majd beszámolok a sikerről)..Kis "diétás" töpörtyűs pogácsát fogok sütni hozzá.
Köszönöm csodás receptjeidet, szeretettel:Éva

dorka1477
dorka1477cs, 2010-09-02 14:45

Sziasztok! Egy más kérdés. Új vagyok itt, és az a problémám,hogy nem tudom a recepteket beküldeni. Nem jelennek meg:( Mit kell csinálnom, hogy nyilvánosak legyenek?

Gargoyle
Gargoylecs, 2010-09-02 15:13

Szia Dorka!
A receptek akkor lesznek csak nyilvánosak, ha a szerkesztők már átnézték őket.
Amikor beküldöd őket, akkor ellenőrzés alá kerülnek, majd, onnan kerülnek ki a főoldalra.
Ez eltarthat néhány napig, türelem. :-)
Addig pedig a receptjeidet a jobb oldali menüsorban a saját oldalak alatt tudod megnézni.
Amíg várakozik, addig még nem nézték meg a szerkesztők, ha már "feldolgozva", akkor már csak a sorára vár, hogy megjelenjen a főoldalon.
A szerkesztés gyorsasága füg attól, hogy épp mennyi várakozó recept van. Szerencsére sok, úgyhogy kitartás, mindent jól csináltál.
Üdv:
Eszter

Gyermely2009
Gyermely2009cs, 2010-09-02 14:35

A múlt héten készítettem életem első palóclevesét...a recept nem Dacotáé volt, de a tejszín kivételével az összes alapanyag megtalálható volt benne, A kapor is. Csoda finom volt. Talán a legfinomabb leves amit a nosalty-ról főztem, meg fogom próbálni tejszínnel is.......Hiszen a lényeg az, hogy erről a csodálatos oldalról mindenki kedvére, és ízlésének megfelelően készítsen, számára addig ismeretlen finomságokat.Köszönjük "No Salty" és Dacota!!

Dacota
Dacotacs, 2010-09-02 17:39

kedves Gyermeny2009!
Ugye, hogy illik bele az a kapor? :D Ha csinálsz még, próbáld ki a tejszínt is, nagyon finom krémes lesz tőle!
Nagyon szívesen tőlem is, és a Nosaltytól is!
Szép napot!
üdvözlettel:
Nóra

zolzoler
zolzolersze, 2010-02-24 22:32

Sziasztok!
Szerintem ez a leves nem az eredeti amit a könyvekben tanítanak az biztos.Salumeria a tankönyvek azok kiindulási pontok.A receptek benne eltérnek jócskán az eredetiektől.Pl.sztrapacska,szentgyörgyi palacsinta és a mártások 80%a
De abban biztosabb vagyok,hogy ez a recept jobb is,mint az eredeti.Miért?Ha min.30%os tejszín kerül bele akkor kevesebb liszt is elég.A kapor mindenhez illik amihez van fantáziád.Süteménybe is.A kaporvirág bortésztában kisütve maga a csoda.Salumeria!!!Gondoltad volna ,hogy a halakat vaníliával is lehet ízesiteni?

Robág Etnel
Robág Etnelv, 2012-07-15 13:31

Zolzoler! Próbáld ki a petrezselymes burgonyát vágott kaporral! Felejthetetlen!

daffyduck
daffyduckv, 2010-01-17 23:55

Salumeria!
Szerintem lehetnél egy kicsit nyitottabb, nem lesz a pörköltnek semmi baja, ha nem zsírral készül, hanem olajjal, sőt, a vegeta sem az ördög műve... És honnan tudod, hogy a kapor nem a birka és nem a marha fűszere? Próbáld ki, szerintem biztos finom így is (szerinetm az) :)

salumeria
salumeriah, 2010-01-18 16:59

Kedves Daffyduck,

Úgy gondolom elég nyitott vagyok, mindössze vannak dolgok, amihez saját nevemben véleményt formálok. Azt, hogy nem a birka és a marha fűszere a kapor onnan tudom, hogy "időnként" előfordulok magam is a konyhában, és főzök ételeket az említett húsok felhasználásával. Amúgy az ajánlott fűszereket már felsoroltam fentiekben.
Nem, nem vagyok kaporellenes, kifejezetten jó fűszere pl. halaknak, vagy egyes saláta önteteknek, de a palócgulyást más ízvilágba tereli, ami így eltérő lesz a valódi jellegétől.
A pörkölt esetében a zsír vagy olaj használatról mindössze egy gondolat: lehet készíteni ezzel is, meg azzal is, ahogy vannak jól sikerült ételek és kevésbé.

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-01-18 16:51

Jól van, jól van...olvasni is rossz néha, ahogy osztják az emberek itt egymást.
Nincs azzal semmi baj, amit Salumeria írt, tekintettel arra, hogy PALÒCLEVES a téma. Nos, aki pedig ismeri ennek az elkészítését, jogosan vonja fel a szemöldökét cseppet, e recept láttán.
Másrészröl viszont, legyen meg a szabadsága mindenkinek abban, amit szeret.
Lehet, hogy a kapor nem a birka, se nem a marha saját ízkiemelö füszere, de ha valaki ezzel szereti, hát készítse azzal. Èn ez esetben odaírnám: opcionális.
Valószínünek tartom, nem Dacota az egyetlen - szerencsére - aki a tradícionális recepteket saját szája íze szerint készíti. Ès ez így van rendjén, hogy picit innen, picit onnan és ezt megosztjuk másokkal. Ezért van ez az oldal is.
Ami pedig a vegetát illeti: egy kalap sz*r. :-) Ebben egyet kell értenem az elöttem szólóval. Hol vannak az ételek saját ízei?
Nem kell a vegeta, sem leveskocka, ha valaki tudja hogyan csalogassa elö a zamatokat. Lehet, hogy nem az ördög müve, de hogy nem értett az ételek lényegéhez, aki kitalálta, az biztos. :-D Az egyéb egészségre káros összetevöiröl nem is beszélve...

Dacota
Dacotav, 2010-01-17 12:20

Kedves Salumeria!
Hát, az ahány ház, annyi szokás mondás azt hiszem, a gasztronómiában különösen érvényes.
De örülök, hogy leírtad a listádat, így ha valaki a receptet olvassa, mindjárt kap alternatívát is
Köszönöm az észrevételeket, legközelebb elkészítem egyben az egészet, kíváncsi vagyok, menyiben fog változn az íze.
A birka ízét egyszerűen nem szeretem, ezért készítem marhából (meg azt gondolom, könnyebb is beszerezni). A tejfölös habarás itt is megvan, a tejszíntől viszont rendkívül krémes lesz. A kaporrol pedig egyszerűen nem vagyok hajlandó lemondani, mert nagyon is illik az ízvilága ehez az ételhez, próbád ki egyszer!

salumeria
salumeriav, 2010-01-17 12:13

Kedves Dacota! Nekem is ez az egyik kedvenc levesem, néhány észrevételt tennék, ami számomra kirívó. Először is ahogy gulyás levest nem készítünk sertéshúsból (az már nem gulyás), palóc levest is kizárólag birkahúsból (egész pontosan ürühúsból) lehet készíteni. Tovább görgetve a kérdést a birkahúst úgy kell összeválogatni, hogy egyenlő részben legyen benne csontos és húsos rész is, különben nem lesz az ételednek íze, pontosabban nem a megfelelő ízű lesz! A leves alapanyagait lehet, de nem muszály külön edényekben készíteni, hanem azok főzési ideje szerint is hozzá lehet adni idővel a leveshez. (pörköltalap, birkahús, burgonya, zöldbab, habarás) Ebben az esetben használhatsz csont, vagy húsalaplevet, amivel a pörköltet felöntöd.
Arról pedig felesleges beszélni, ami elementáris kérdés: pörkölteket (gulyás levest is) kizárólag zsírral készítünk, nem olajjal. A vegeta számomra ismeretlen fogalom, a birka fűszerei megegyeznek a marháéval: só, bors, kömény, fűszerpaprika, fokhagyma. A kapor nem illik bele ebbe az ízvilágba, nem a birka fűszere. (amúgy a marháé sem) Tejszínt többnyire azokhoz az ételekhez adunk, melyekből paprikást készítünk (csirke, borjú, bárány, stb.) ehhez a leveshez egyszerű habarás szükséges tejföllel, tejszín nélkül. Arról nem is beszélve, hogy 10 főre számolsz 1 kg húst és 60 dkg krumplit ??? Maximum tapas bárokban... bocsi....

Gargoyle
Gargoyleh, 2010-01-18 15:39

Kedves Salumeria!

Nos, itt a lehetöség! Örvendeztess meg minket a Palóclevessel a Te olvasatodban.
Várjuk! :-)

salumeria
salumeriah, 2010-01-18 16:41

Az alapvető nézetkülönbségek a főzésben természetes dolgok, ettől lesznek különbözőek az ételek más-más házakban. A magam részéről az a vélemény elfogadott, hogy a szokványokat (olaj, vagy zsír) és a fűszerezésre vonatkozó direktívákat általában célszerű követni, hiszen az generációkon keresztül bevált, azon kívül gondolom abban egyetértünk, hogy minden húsnak meg van a maga fűszere(i). Az én véleményem (de azért hangsúlyozzuk ezzel nem vagyok egyedül, lásd: Pető féle szakiskolai szakács TANKÖNYV) szerint a kapor nem való ebbe az ételbe, ahogy az olaj sem. De ez magánvélemény, nem ételkritikusként foglaltam állást.
A vegetáról pedig csak annyit, mégha nem is az ördög műve az én alapelvemmel ellenkezik a használata, én maradok a természetes alapanyagoknál.

Legfrissebb cikkek

Vendégváró falatok 130 kalória alatt
Vendégváró falatok 130 kalória alatt
A vendégvárásban szerintem az az egyik legklasszabb dolog, hogy sokféle színes falatkát tálalhatunk, és emellett még vendégeink egészségére is vigyázhatunk.
Ötletes dekoráció pofonegyszerűen
Ötletes dekoráció pofonegyszerűen
Egy kis cukormázzal és ételfestékkel a legegyszerűbb sütiből is képesek vagyunk irigylésre méltó desszertkompozíciókat készíteni.
604