Ilyen jót kínai büfében még sosem ettél!

Annyit hallottunk már a budai kis piros kínai büfé húsos táskáiról és ramenjéről, hogy meg kellett néznünk magunknak. Látogatóban jártunk a Török utcában. 

A 99 Kínai gyorsbüfé már a Dining Guide "A tíz legaddiktívabb ázsiai leves" toplistáján is ott figyelt, ami lássuk be, elég nagy dolog. Azonban nemcsak erről híres ez az elsőre egyébként szokványos kínai büfének látszó hely, hiszen a sült húsos táskáról is ódákat zengenek azok, akik már kóstolták. A szerkesztőség ázsiai konyha őrülete talán már senkinek sem újdonság, így érthető, hogy minden ilyen szóbeszédre felkapjuk a fejünket, és általában utána is járunk. Most is így történt.

Tudtad?

A ramen egy tradicionális japán tésztaleves. Kínai típusú búzalisztből készített tésztát, húsból (vagy alkalmanként halból) készült alaplevet tartalmaz, melyet gyakran ízesítenek szójaszósszal vagy misoval. Feltétként legtöbbször disznóhúst, szárított tengeri moszatot, kamabokót, illetve zöldhagymát tesznek rá.

A Margit híd budai hídfőjénél, a Török utcában megbúvó kínai büfében első látásra a megszokott, fémdobozokban árválkodó magyarosított fogások várják a környékbelieket, szokásos minimál berendezés, tipikus kikérem-befalom-rohanok is tovább. Azonban mi már a kellő tudás birtokában, céltudatosan érkeztünk, és nem a pultból, hanem a falakon található kínálatból válogattunk. Természetesen a két híres fogás, a sült húsos táska és a ramen a rendelés kötelező eleme volt, az ütős páros mellé a biztonság meg a kíváncsiság kedvéért beválogattunk még egy vaslapon sült kacsát is.

Vaslapon sült kacsa

Az első kellemes csalódás a személyzet kapcsán ért minket. Kedvesek voltak, segítőkészek, mosolygósak - ritkán tapasztalunk ilyesmit ebben a környezetben, így már az étkezés is egy elég nagy plusszal indult. Aztán szépen sorjában megérkeztek az ételek: először a kacsa, gőzölögve, sisteregve, amit gyermeki kíváncsisággal szemléltem. Hiába na, akárhányszor is láttam már ezt a fajta tálalást, nekem még mindig kicsit cirkuszi hangulatú. A fogás összességében nem volt rossz, friss, roppanós zöldségek, bambusz, fafülgomba, répa, ceruzabab, szóval minden ami kell. A hús nem volt az igazi, illetve az olaj mennyiségén is lehetne még finomítani.

Sült húsos táska

Közben megérkeztek a húsos táskák is szójaszósz és saláta társaságában. Már itt meg kell jegyeznem, hogy az ebéd fénypontja mindenképpen ez a fogás volt. Az egyébként kínaiul jiaozi (csiaoce) néven futó kis táskák frissek, ízletesek voltak, a bennük található forró darált húsos töltelék pedig isteni. Szaftos, kellemesen ízesített, abbahagyhatatlan. Még most is fáj, hogy a ramen kóstolásának szigorú szorítása miatt nem ettük meg az egészet. Ünnepélyesen megfogadtam, hogy ilyen többé nem fordul majd elő.

Csirkés ramen

A sort végül a ramen zárta. Azt kell mondjam, hogy az étel legnagyobb erőssége a benne található vélhetőleg házi tészta volt. Az alap rendben volt, feltétből pedig több lehetőség között is válogathattunk, mi ugyan most egy csirkéset próbáltunk, de ha csak ezért a fogásért jövünk, akkor mindenképp a marhásat vagy a sertésoldalasosat válasszuk.

A forgalomból ítélve a 99-nek a tipikus büfés kínálata is jó lehet, hiszen az ebédelni vágyók szinte egymásnak adták a kilincset, és az sem szegte kedvüket, hogy a telt ház miatt csak elvitelre kérhettek már. Üdítő a gondolat, hogy a híd másik oldalának szomszédságában található kis utcák ilyen kincseket rejtenek. Még több ilyet!

A 99 Kínai Gyors Büfé Facebook oldalát itt találod

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Ez a rákkeltő szer vonja be a legtöbb gyümölcsöt és...

Súlyos tényeket tár fel a kártevőirtó szerek használatát monitorozó civil hálózat legújabb jelentése, amelyből kiderült, hogy a mindennapi élelmiszerként fogyasztott friss zöldségek és gyümölcsök nagy mennyiségben tartalmazhatnak rákkeltő szereket.