Varázskrém a téli hideg ellen

Nyáron törődünk legtöbbet a bőrünkkel, holott télen is ugyanolyan figyelmet igényel, sőt! A hideg, a szél és a fűtés is kikezdheti - ápoljuk hát rendszeresen!

Akik egészségesen étkeznek és rengeteg folyadékot isznak - így hidratálva testüket - könnyebb helyzetben vannak, hiszen jóval kevesebb csodaszerre van szükségük. De nem csak belsőleg, külsőleg is fontos, hogy ápoljuk bőrünket, hiszen számtalan külső tényező árthat neki.

A folyamatos stressz, a kimerültség, a helytelen táplálkozás, a túlzott sminkhasználat, és persze a káros szenvedélyek is rontják a bőr állapotát.

Télen nagy általánosságban elmondható, hogy minél zsírosabb krémet használunk, annál jobb, hiszen bőrünk kiszárad - nagyanyáink például zsírral kenegették magukat! Ma már inkább kakaó-, és shea vajat használunk, ezek természetesek és táplálók.

Hogy pontosan milyen krémre van szüksége bőrünknek, azt több tényező is befolyásolja: életkor, időjárás, egyéni igények. Köztudott, hogy a nők legtöbbször a színes és illatos krémeket választják, pedig bőrünk sokkal könnyebben tolerálja - és jobban meg is hálálja - a semlegesebb termékeket.

A fent említett színes-szagos bolti készítményekről sajnos legtöbbször nem is igazán tudjuk, mit tartalmaznak, pedig nem árt tisztában lenni vele, hogy számtalan krémben találhatóak vegyi- és adalékanyagok, felesleges színezékek, illatanyagok, emulgálószerek vagy éppen kőolajszármazékok. Ezek allergiás reakciókat is kiválthatnak, de semmiképpen sem tesznek jót. Hogy biztosra menjünk, krémeinket készítsük házilag!

A „bázis”, azaz a krémalapot adó shea- vagy kakaóvaj mellett az is nagyon fontos, hogy gyógynövényeket is tartalmazzon a kencénk - az egyik legjobb csodaszer a bőrnek a körömvirág.

Körömvirág

Mindegy, hogy levelét, szárát vagy virágát használjuk, hogy külsőleg vagy belsőleg fogyasztjuk, bőrünk mindenképp hálás lesz érte. Külsőleg alkalmazhatjuk gyulladásokra, égési sérülésekre, hegek gyógyítására és bőrregenerálásra is.

A körömvirágkrém emellett a legegyszerűbben elkészíthető krém, és igazi varázsszer! Elkészítését tekintve ahány ház, annyi szokás: van, aki olívaolajjal és méhviasszal készíti, de használhatunk zsírt is - én a shea vajra szavaztam. Ezek mellett tehetünk még bele narancsolajat vagy más egyéb természetes illatanyagot is.

Körömvirágkrém házilag

Elkészítése

Én patikában vásároltam szárított körömvirágot, és ha már ott jártam, rákérdeztem a shea vajra is, de sajnos csak nagy kiszerelésben tartják. Ha csak egy kisebb tégelynyit vásárolnánk belőle, szívesen kiporciózzák nekünk, de egy-két napot kell rá várni, így én végül elballagtam egy bioboltba, és ott szereztem be a kencét.

Ha megvan a vajunk, tegyük egy lábosba, kis lángon óvatosan melegítsük fel, míg teljesen el nem olvad, majd tegyük bele a körömvirágot, és „süssük” a vajban egy-két percig. Zárjuk el a gázt, és fedjük le az edényt. Hagyjuk egy éjszakát állni! Másnap reggel újra melegítsük fel, de csak addig, míg a vaj leolvad a virágról.

Gézen szűrjük át, majd adagoljuk tégelyekbe. Érdemes üvegedénykékbe porciózni, mert a műanyag dobozokból kioldódhatnak a káros anyagok, és szebb is!

Hozzászólások (6)

Erika2

Mennyi vajhoz-mennyi köröm virágot tegyünk?

Törölt felhasználó

Kedves Erika, körülbelül 1/3-ad, 2/3-ad arányban kell keverni. Természetesen a vaj a több!

Törölt felhasználó

Kedves Erika, én 1/3-ad körömvirágot tettem, 2/3-ad bázis krémhez. :)

Törölt felhasználó

Ú, ez nagyon jó. Télen állandóan körömvirágkrémet használok, mert ez az egyetlen, ami igazán gazdag. El kell készítsem otthon! Köszönjük, hogy megosztottad!

Törölt felhasználó

Én köszönöm, hogy írtál. Remélem tetszik majd! :)

Judith6

csak óvatosan az allergiásoknak, a körömvirágtól allergiás reakció léphet fel, én pl. így jártam

Törölt felhasználó

Nagyon óvatosan a sheával!!! Egyáltalán nem h?t?r?, ha túlhevül szemcséssé, grízes állagúvá válik!

arkasah

hello, en hasonlo kremet keszitettem, csak az alap extra szuz, hidegen preselt kokuszolaj volt. befottes uvegben, meleg vizbe allitva, 6 oran at dunsztoltam. leszurtem es kis tegelyekbe tettem. a kokuszolaj egeszseges a bornek es az illata a koromviraggal egyszeruen mennyei.

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.