Varázskrém a téli hideg ellen

Nyáron törődünk legtöbbet a bőrünkkel, holott télen is ugyanolyan figyelmet igényel, sőt! A hideg, a szél és a fűtés is kikezdheti - ápoljuk hát rendszeresen!

Akik egészségesen étkeznek és rengeteg folyadékot isznak - így hidratálva testüket - könnyebb helyzetben vannak, hiszen jóval kevesebb csodaszerre van szükségük. De nem csak belsőleg, külsőleg is fontos, hogy ápoljuk bőrünket, hiszen számtalan külső tényező árthat neki.

A folyamatos stressz, a kimerültség, a helytelen táplálkozás, a túlzott sminkhasználat, és persze a káros szenvedélyek is rontják a bőr állapotát.

Télen nagy általánosságban elmondható, hogy minél zsírosabb krémet használunk, annál jobb, hiszen bőrünk kiszárad - nagyanyáink például zsírral kenegették magukat! Ma már inkább kakaó-, és shea vajat használunk, ezek természetesek és táplálók.

Hogy pontosan milyen krémre van szüksége bőrünknek, azt több tényező is befolyásolja: életkor, időjárás, egyéni igények. Köztudott, hogy a nők legtöbbször a színes és illatos krémeket választják, pedig bőrünk sokkal könnyebben tolerálja - és jobban meg is hálálja - a semlegesebb termékeket.

A fent említett színes-szagos bolti készítményekről sajnos legtöbbször nem is igazán tudjuk, mit tartalmaznak, pedig nem árt tisztában lenni vele, hogy számtalan krémben találhatóak vegyi- és adalékanyagok, felesleges színezékek, illatanyagok, emulgálószerek vagy éppen kőolajszármazékok. Ezek allergiás reakciókat is kiválthatnak, de semmiképpen sem tesznek jót. Hogy biztosra menjünk, krémeinket készítsük házilag!

A „bázis”, azaz a krémalapot adó shea- vagy kakaóvaj mellett az is nagyon fontos, hogy gyógynövényeket is tartalmazzon a kencénk - az egyik legjobb csodaszer a bőrnek a körömvirág.

Körömvirág

Mindegy, hogy levelét, szárát vagy virágát használjuk, hogy külsőleg vagy belsőleg fogyasztjuk, bőrünk mindenképp hálás lesz érte. Külsőleg alkalmazhatjuk gyulladásokra, égési sérülésekre, hegek gyógyítására és bőrregenerálásra is.

A körömvirágkrém emellett a legegyszerűbben elkészíthető krém, és igazi varázsszer! Elkészítését tekintve ahány ház, annyi szokás: van, aki olívaolajjal és méhviasszal készíti, de használhatunk zsírt is - én a shea vajra szavaztam. Ezek mellett tehetünk még bele narancsolajat vagy más egyéb természetes illatanyagot is.

Körömvirágkrém házilag

Elkészítése

Én patikában vásároltam szárított körömvirágot, és ha már ott jártam, rákérdeztem a shea vajra is, de sajnos csak nagy kiszerelésben tartják. Ha csak egy kisebb tégelynyit vásárolnánk belőle, szívesen kiporciózzák nekünk, de egy-két napot kell rá várni, így én végül elballagtam egy bioboltba, és ott szereztem be a kencét.

Ha megvan a vajunk, tegyük egy lábosba, kis lángon óvatosan melegítsük fel, míg teljesen el nem olvad, majd tegyük bele a körömvirágot, és „süssük” a vajban egy-két percig. Zárjuk el a gázt, és fedjük le az edényt. Hagyjuk egy éjszakát állni! Másnap reggel újra melegítsük fel, de csak addig, míg a vaj leolvad a virágról.

Gézen szűrjük át, majd adagoljuk tégelyekbe. Érdemes üvegedénykékbe porciózni, mert a műanyag dobozokból kioldódhatnak a káros anyagok, és szebb is!

Címlapról ajánljuk

További cikkek