Varázskrém a téli hideg ellen

Nyáron törődünk legtöbbet a bőrünkkel, holott télen is ugyanolyan figyelmet igényel, sőt! A hideg, a szél és a fűtés is kikezdheti - ápoljuk hát rendszeresen!

Akik egészségesen étkeznek és rengeteg folyadékot isznak - így hidratálva testüket - könnyebb helyzetben vannak, hiszen jóval kevesebb csodaszerre van szükségük. De nem csak belsőleg, külsőleg is fontos, hogy ápoljuk bőrünket, hiszen számtalan külső tényező árthat neki.

A folyamatos stressz, a kimerültség, a helytelen táplálkozás, a túlzott sminkhasználat, és persze a káros szenvedélyek is rontják a bőr állapotát.

Télen nagy általánosságban elmondható, hogy minél zsírosabb krémet használunk, annál jobb, hiszen bőrünk kiszárad - nagyanyáink például zsírral kenegették magukat! Ma már inkább kakaó-, és shea vajat használunk, ezek természetesek és táplálók.

Hogy pontosan milyen krémre van szüksége bőrünknek, azt több tényező is befolyásolja: életkor, időjárás, egyéni igények. Köztudott, hogy a nők legtöbbször a színes és illatos krémeket választják, pedig bőrünk sokkal könnyebben tolerálja - és jobban meg is hálálja - a semlegesebb termékeket.

A fent említett színes-szagos bolti készítményekről sajnos legtöbbször nem is igazán tudjuk, mit tartalmaznak, pedig nem árt tisztában lenni vele, hogy számtalan krémben találhatóak vegyi- és adalékanyagok, felesleges színezékek, illatanyagok, emulgálószerek vagy éppen kőolajszármazékok. Ezek allergiás reakciókat is kiválthatnak, de semmiképpen sem tesznek jót. Hogy biztosra menjünk, krémeinket készítsük házilag!

A „bázis”, azaz a krémalapot adó shea- vagy kakaóvaj mellett az is nagyon fontos, hogy gyógynövényeket is tartalmazzon a kencénk - az egyik legjobb csodaszer a bőrnek a körömvirág.

Körömvirág

Mindegy, hogy levelét, szárát vagy virágát használjuk, hogy külsőleg vagy belsőleg fogyasztjuk, bőrünk mindenképp hálás lesz érte. Külsőleg alkalmazhatjuk gyulladásokra, égési sérülésekre, hegek gyógyítására és bőrregenerálásra is.

A körömvirágkrém emellett a legegyszerűbben elkészíthető krém, és igazi varázsszer! Elkészítését tekintve ahány ház, annyi szokás: van, aki olívaolajjal és méhviasszal készíti, de használhatunk zsírt is - én a shea vajra szavaztam. Ezek mellett tehetünk még bele narancsolajat vagy más egyéb természetes illatanyagot is.

Körömvirágkrém házilag

Elkészítése

Én patikában vásároltam szárított körömvirágot, és ha már ott jártam, rákérdeztem a shea vajra is, de sajnos csak nagy kiszerelésben tartják. Ha csak egy kisebb tégelynyit vásárolnánk belőle, szívesen kiporciózzák nekünk, de egy-két napot kell rá várni, így én végül elballagtam egy bioboltba, és ott szereztem be a kencét.

Ha megvan a vajunk, tegyük egy lábosba, kis lángon óvatosan melegítsük fel, míg teljesen el nem olvad, majd tegyük bele a körömvirágot, és „süssük” a vajban egy-két percig. Zárjuk el a gázt, és fedjük le az edényt. Hagyjuk egy éjszakát állni! Másnap reggel újra melegítsük fel, de csak addig, míg a vaj leolvad a virágról.

Gézen szűrjük át, majd adagoljuk tégelyekbe. Érdemes üvegedénykékbe porciózni, mert a műanyag dobozokból kioldódhatnak a káros anyagok, és szebb is!

Címlapról ajánljuk

Kreatív karácsonyi sütemények

Kreatív karácsonyi sütemények jönnek, látnak és győznek... remélhetőleg minden házi szakács szívébe belopják majd magukat. Bíbelődjünk és alkossunk, süljön az idei ünnep során a bejglin kívül más is.

Nosalty

További cikkek

Ennyibe kerül egy vacsora Rácz Jenőnél vagy Sárközi Ákosnál –...

Amióta a kereskedelmi tévékben főműsoridőben vetítenek gasztros realityshow-kat, többek számára lett vonzó a fine dining éttermek magasra pozícionált világa. Ha egész évben nem is költünk ilyen élményekre, az év végi ünnepek idején jól jöhet ajándékötletként. Olcsó menüket nem ígérünk, emlékezetes gasztroélményeket annál inkább!

31 étel, amit idén decemberben mindenképp tegyél az (ünnepi) asztalra

Ismét eltelt egy év, eszméletlen, de így van: nem voltunk restek most sem, összeszedtük nektek a legszebb, legünnepibb, legdecemberibb receptjeinket adventre, karácsonyra, szilveszterre és újvére, hogy ne maradjatok inspiráció nélkül. A klasszikus, házias, családi fogások mellett előkerülhet egy-egy újító ötlet is. Segítünk!