Így spórolj havonta többezer forintot!

Nem kérdés, hogy szeretünk minél kevesebbet költeni a boltban. Ez pedig sokszor csupán azon múlik, mint a bevásárlólistánk vagy főzési technikánk okosabb átgondolása.

Kezdésként gondoljuk át a konyhánkban éppen fellelhető készletet, plusz hogy mit tervezünk főzni a héten. Étkezési szokásainkat is vegyük át: egy héten hányszor eszünk étteremben, vagy rendelünk valahonnan? Ha a válasz kettőnél több, esélyes, hogy hó végére tényleg csak a zacskós levesen tengődés jut nekünk. Az meg csak plusz, hogy ha magunknak főzünk, tudjuk, mi kerül az ételbe, így vélhetően egészségesebb is lesz.

Mindig legyünk észnél, ha bevetjük magunkat egy boltba: higgyük el, kuponok, akciók nélkül is sokat lehet spórolni. Az egyik legközhelyesebb, de tényleg működő trükk a túlköltekezés ellen, hogy éhesen soha ne induljunk vásárolni, mert tényleg mindent azonnal megkívánunk majd, ami szembejön. A másik az előre összeírt lista - így van mihez tartani magunkat.

Szintén okos döntés, ha nem veszünk meg minden olyan készterméket, ami adott esetben jóval drágább, mintha mi magunk állítanánk össze (például előre szeletelt gomba, sült húsra, salátára való fűszerkeverékek vagy előre pucolt fokhagyma – most komolyan, minek?)

Húsvásárlásnál ne vessük meg például a csirkeszárnyat, a csirkemájat, belsőségeket, vagy az egyéb, a mellnél és combnál kevésbé preferált, ámde olcsóbb részeket, mert kitűnő húslevest, resztelt májat vagy barbeque csirkeszárnyat készíthetünk ezekből.

Alap, hogy ha valamiről tudjuk, hogy éppen akciós, akkor jól járunk, viszont ez fordítva nem működik: csak azért, mert éppen most olcsóbb valami, még nem lesz rögtön szükségünk rá!

A statisztikák szerint egy átlagos család az USA-ban évente 1.350 és 2.270 dollár (azaz 330.000 és 557.000 Ft) közötti összeget bukik a felhalmozott élelmiszerfeleslegen. Tehát, mielőtt kidobnánk az élelmiszerünket, gondoljunk az újrafelhasználásra is!

Álljon itt néhány taktika, amelyekkel tényleg spórolhatunk!

  • Spájzoljunk be a mélyhűtőbe: ne dobjuk kukába a csontokról leszedegetett húst, az újhagyma szárát, a zeller vagy a fehérrépa leveleit (azaz a petrezselymet) - fagyasszuk le őket. Igen jól fognak jönni például egy húsleveshez.
  • Használjuk fel a zöldségek és gyümölcsök minden ehető részét: lehet, hogy a tv-paprika csumája és vége nem annyira mutatós, de ugyanolyan ízű. Ne dobjuk szemétbe, teljesen jó lesz a lecsóba. Ugyanez a helyzet egy puhább paradicsommal vagy egy ütődött almával: ne pazaroljunk, készítsünk előbbiből házipestot vagy paradicsompürét, utóbbiból almás pitét.
  • Kupleráj a hűtőben és a spájzban: legyen konyhánkban viszonylagos rend és átláthatóság - a hűtőben tárolt ételek legyenek rendszerezve, az ételmaradékokat pakoljuk átlátszó dobozba, hogy ne a leghátsó polc legbelső zugából kelljen majd előkaparnunk a múlt heti elfelejtett pörköltet. Hasonló célból melegen ajánlott hűtőnk hetenként történő átvizsgálása is, főleg vásárlás előtt – jobb előre tudni, mi az, amiből tényleg kifogytunk, és mit nem kell feleslegesen újra megvennünk.
  • Tervezzük előre a menüt: a boltba már kész listával menjünk, hogy a fent említett túlköltekezést elkerüljük. Ha tehetjük, egy hétre előre gondoljuk át, mit fogunk főzni, és ne a pillanat hevében vásároljunk össze négyféle sajtos chipset mézes puszedlivel és csokis keksszel. Ésszel, előre megfontoltan költsünk – végülis a mi pénzünk.
  • Ne dobjuk el a szikkadt kenyeret: szuperül működő eljárás a kenyérfelesleget még frissiben eltenni a mélyhűtőbe, és pár órával fogyasztás előtt újra elővenni. A megmaradt serclit vagy kenyérvéget pedig nyugodtan lereszelhetjük zsemlemorzsának, illetve szintén lefagyasztva később elővehetjük - jó lesz crutonnak (levesbetétnek) a hagymalevesbe vagy pirítósnak.

(via FoxNews)

Címlapról ajánljuk

További cikkek