Így mentheted meg a meccs után megmaradt ételmaradékot

Meccsnézés után sajnos sok megmaradt élelmiszer, megbontott rágcsálnivaló vagy éppen sör landol a szemetesben, lefolyóban. Tegyél azért, hogy ne így legyen!

Pár napja kezdődött a futball világbajnokság, ennek megfelelően az egész világ futball lázban ég. A meccsek kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy áthívjuk magunkhoz a barátainkat, közösen szurkoljunk, sörözzünk és finomakat együnk.

Vendéglátóként hajlamosak vagyunk mindenből kicsit többet vásárolni és készíteni, ami miatt elég sok megmaradt élelmiszer, megbontott rágcsálnivaló vagy éppen sör landol a szemetesben, lefolyóban.

A világon évente összesen 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, míg 1,3 milliárd ember alultáplált. Kicsit közelebbről vizsgálva az adatokat kiderül, hogy az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből a világ összes éhes embere jóllakhatna.

Magyarországon kb. 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába évente, amiből 400 ezer tonna a háztartásoknál keletkezik, azaz mi dobunk ki ennyi élelmiszert 12 hónap alatt.

Maradékmentő ételek:

Arra vonatkozóan nincsenek kutatások, hogy mennyi élelmiszert dobunk ki amiatt, mert jó vendéglátók szeretnénk lenni, de, ha egy kicsit odafigyelünk pár dologra akkor egészen biztosan tudjuk csökkenteni a kidobásra kerülő mennyiséget.

Magyarországon az Élelmiszerbank foglalkozik az élelmiszerfeleslegek mentésével, célja a kidobásra ítélt élelmiszerek megmentése és ezek szétosztása a rászorulók között. Az Egyesület a gyártóknál és áruházakban keletkező felesleget menti meg a kidobástól, azonban nagy hangsúlyt fektet a fogyasztói felesleg csökkentésére is szemléletformálással.

Ha szeretnéd, hogy kevesebb élelmiszer vesszen kárba, támogasd az Élelmiszerbank munkáját!

Néhány ötlet a pazarlás csökkentésére:

Vásároljunk tervezetten

  • Vásárlás előtt nézzük át a hűtőt és a kamrát, ne vásároljunk olyan alapanyagot, ami már van otthon, csak épp elbújt a tejes doboz mögött a hűtőben.
  • Lehetőleg még otthon írjunk listát, amit az alapján írunk össze, hogy hány emberre szeretnénk főzni.
  • A boltban tartsuk magunkat a listához, ne vegyünk meg olyan dolgokat, amikre nincs szükségünk csak azért mert azok éppen akciósak.

Tudatosan főzzünk, együnk

  • Az előkészületeknél is fontos, hogy folyamatosan fejben tartsuk, hogy hány embert szeretnénk megvendégelni és ennek megfelelően mérjük ki pontosan a hozzávalókat.
  • Az étkezésnél lehetőleg kevesebbet porciózzunk és többször szedjünk, így sokkal kisebb az esélye annak, hogy maradékot hagyunk a tányéron.

Legyünk kreatívak

Az esetlegesen megmaradt ételeket, hozzávalókat, ’gondoljuk újra’ akár saját ötlet alapján. Példaként itt egy recept arra az esetre, ha a tipikus ’sörkorcsolyából’, a chipsből túl sok maradna a következő meccs után:

Chips bundában sült pulykamell salátával

Saláta:

  • 1 db fejes saláta
  • 3 evőkanál ecet
  • 5 evőkanál cukor

Old fel a cukrot az ecetben majd keverd össze!

Pulykafalatok:

  • 600 g pulykamell (medalion)
  • 20 dkg tortilla chips
  • 2 db tojás
  • 15 dkg finomliszt
  • só ízlés szerint
  • bors ízlés szerint
  • 3 dl napraforgó olaj

A húst csíkokra, vagy kisebb darabokra, akár kockákra is vághatjuk, sózzuk, majd lisztbe, tojásba és az összetört tortilla chips-be forgatjuk, majd rögtön mehet a forró olajba. Kb. 15-20 perc elég, közepes vagy inkább kisebb hőfokon. A chips-et összetörhetjük mozsárban, chopper-ben, vagy akár zacskóba is tehetjük, és egy deszkán húsklopfoló segítségével.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek