Így lesz a te gyeped zöldebb!

A gyep általában a legnagyobb kiterjedésű területe a kertnek. Fontos szerepe van a por megkötésében, a levegő párásításban, hűtésében, biztonságos felületet ad a szabadidőhöz.

A kerti gyep csak akkor marad üde zöld és egészséges, ha elegendő gondot fordítunk az ápolására; nyírására, öntözésére, tápanyag-utánpótlására és gyommentesen tartására.Júniustól a gyepfenntartás is intenzívebbé válik. Ha jó az idő, a fű is gyorsabban nő, Különösen akkor, ha öntözik. Kevésbé közismert tény, hogy megfelelő tápanyag-utánpótlással és vízgazdálkodással lassítható a fű növekedése. Nyáron változtatni kell a gyepműtrágya összetételén. Az eddigi nitrogéndús változatokat káliumdús gyepműtrágyára kell cserélni, ami segíti átvészelni a száraz, meleg, aszályos periódusokat. A nitrogénben szegény, de káliumban, foszforban és mikroelemekben gazdag műtrágyával ellátott gyep kevesebb vizet igényel. A műtrágyaszórást mindig nyírás után és öntözés előtt végezzük a műtrágya hatástartamához igazodó rendszerességgel.

Az öntözéssel is szabályozhatjuk a fű növekedését. Ritkán, de nagy vízadagokkal öntözzünk. Ne csak a felső néhány centimétert nedvesítsük át, hanem az alsó 15-20 centiméterre, a gyökerekhez is juttassunk elegendő nedvességet, a felszínt pedig inkább tartsuk szárazabban. (Kivételt képez a frissen vetett fű, ahol a gyökerek még a talajfelszínen vannak.) Ezzel a módszerrel megakadályozzuk a meleg- és párakedvelő gombák, algák felszaporodását, és a gyommagvaknak is kedvezőtlen környezetet biztosítunk a keléshez. Az első meleg napokon még nem kell azonnal öntözni. Az enyhe szárazon tartás dúsabb gyökérrendszer kifejlődését serkenti. Öntözni akkor kell, ha a lábnyomunk meglátszik a gyepfelületen, mert a főszálak akkor már lankadnak. Laza talajon egy-egy öntözés alkalmával 10-20 mm, kötött, agyagos talajon 30-40 mm vízmennyiségre van szükség négyzetméterenként. Körülbelül 5-6 naponként öntözzünk. A kiöntözött mennyiség ellenőrzése céljára helyezzünk ki csapadékmérő edényt a gyepre.

Ne ijedjünk meg: a gyepöntözés a szórófejek teljesítményétől függően több óráig is eltarthat. A gyepet az esti vagy a kora reggeli órákban öntözzük. Ekkor a legkisebb a párolgási veszteség és a levélperzselődés veszélye is. Ha automata öntözőrendszerünk van, a legjobb, ha a hajnali órákra időzítjük az öntözést. Így nem zavarja a napi tevékenységet, reggelre fel is szárad.

Mindig éles pengéjű fűnyíróval nyírjuk a gyepet. A tompa kés szaggatja a fűszálakat, aminek így a végei száradnak, sárgulnak, és nagy felületen nem túl szép látványt nyújtanak. A nyírás során nagy melegben emeljük meg a tarlómagasságot 7-8 centiméterre. Így a fűszálak saját magukat árnyékolják, kedvezőbb mikroklíma alakul ki közöttük. A nyírásnál az úgynevezett „egyharmados szabály” szerint járjunk el, azaz egy-egy nyírás alkalmával a fűszálak hosszának csupán az egyharmadát távolítsuk el. A túl rövidre vágott gyep aszályban kikophat, teret engedve a gyomoknak.

Hasonló következményei lehetnek a hosszúra nőtt fűszálak tarra vágásának is. Minden második-harmadik fűnyíráskor hagyjuk rajt az 1 centiméternél rövidebb nyesedékmulcsot a füvön, ami nedvességet és szerves anyagot pótol a fűnek, csökkenti a talaj párolgási veszteségét. Ha hosszabb időre magára hagytuk a gyepet, ne nyírjuk azonnal rövidre, hanem fokozatosan csökkentsük a tarlómagasságot. Minden fűnyírás után alaposan öntözzük be a területet.

Előfordul, hogy a gyepben felüti a fejét a moha vagy a gyom. A mohásodás oka a levegőtlen, savanyú, tartósan árnyékolt, rossz vízelvezetésű, kötött talaj. Első lépésként ezeken a körülményeken kell változtatni. A mohairtó szerek csak időleges megoldást adnak. Ha hosszú ideig nem tudunk megszabadulnia mohától, válasszunk más megoldást a kritikus területen a talajtakarásra (beton, deszkapadló, talajtakaró évelők). A gyepben előforduló kétszikű gyomokkal szemben egyrészt a megfelelő fenntartással (az előzőekben említett helyes öntözéssel, nyírással és tápanyag-utánpótlással), valamint a gyepben alkalmazható kétszikű irtó szerekkel (Substral 2in1, Gyom Stop, Keroland, Calcurea G) vehetjük fel a harcot.

Címlapról ajánljuk

Vegán ünnepi menü

Legyen az idei karácsony fénypontja egy vegán ünnepi menü! Ugyan nem hagyományos, nem tradicionális, mégis tömve van jobbnál jobb, ízes fogásokkal.

Nosalty

További cikkek

Régi házi sütemények karácsonyra

Méteres sütemény, zserbó, flódni vagy porcukorban forgó hókifli. Ki ne ismerné ezeket a régi, házi süteményeket, melyek a karácsonyi süteményes tálca sztárjai?