Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Így készül nálunk az „igazi” szegedi halászlé

Aki igazán szereti a halászlevet, az biztos, hogy pontos leírást tud adni arról, hogyan készül szerinte a legjobb belőle. Ilyen a mi kedvencünk! (x)

Hal, vöröshagyma, só, fűszerpaprika és víz – ez az öt összetevő szükséges a jó halászléhez, vallja a legtöbb szakács. Ettől függetlenül, ahogy minden magyar fogásnak, a halászlének is megvan minden háztartásban a saját, családi, féltve őrzött receptje. Mert ugye nem mindegy, hogy miből mennyit használunk, hogy passzírozzuk-e a halat, és a végén tesszük bele a szép szeleteket, vagy csak pőrén a hagymás lében főzzük meg a darabokat. Az egyik legjobb fogásunk receptleírása számos ponton különbözhet.

Két dolog biztos, Szegeden szegedi fűszerpaprikával készítik, és a világért sem kínálnának mellé gyufatésztát!

A halászlé az egyik legmegosztóbb ételünk. Táborokra bontja az embereket, többek között léteznek: a bajai és a szegedi, a dunai, a tiszai és a balatoni, a tésztás és a tészta nélküli rajongói csoportok. Nekünk most eszünk ágában sincs őket összeugrasztani, legyen mindenkinek a sajátja a legfinomabb! Inkább csak megmutatjuk, nekünk mely elkészítési mód a kedvencünk.

Hal

Az első kérdés: vegyesen vagy simán? Az alap szegedi halászlé pontyból készül. Érdemes rögtön kettőt beszerezni, hogy a pucolás, az uszonyok eltávolítása és a szeletelés után csak a legszebb középső patkókat megtartva jusson a passzírozós alaphoz és a levesben felszolgált halhoz is elegendő alapanyagunk. Amennyiben gyermekek is kapnak a halléből, a szálkák elkerülése érdekében lehet mégis vegyes halászlevet készíteni. Ebben az alaphoz kerüljön ponty, és szeletnek harcsaderék, így megúszhatjuk a macerát.

Fontos tudnivaló:

A hal kopoltyú alatti, tüdőt helyettesítő szilványát távolítsuk el, és a keserű fogát is vágjuk ki, ezek semmiképpen ne kerüljenek a halászlébe!

Hagyma

Nem pörköltet készítünk, tehát nem kell, hogy könnyesre sírjuk a párnánk a sok hagymavágástól, elég a halmennyiséghez viszonyítva, kilónként egy-egy közepes fej hagyma.

Zöldségek

Alapjáraton nem kerül a hagymára más zöldség. Aki azonban szereti, és nem tudja kihagyni az izgalmakat, inkább zöldségekkel ízesítse a halászlevét, mint különleges fűszerekkel. Egy paradicsom és egy paprika elfér a lábasban.

Víz

Ahány kiló hal, annyi liter víz, tartja a mondás. A szegedi a passzírozós technika, tehát, ha az alap készítésekor nagyon elfőne a lé, akkor ér pótolni picit a folyadékot!

Haltej és halikra

A nőstény halak íváskor lerakják petéiket, vagyis a halikrát, melyet a hím egyedek termékenyítenek meg haltejjel. A tej és az ikra megtalálható a kifogott halak hasüregében. Sokan ínycsiklandó falatként ezeket is a halászlébe főzik. Próbáljátok ki ti is!

Fűszer

A halszeleteket sózzuk le előre, ez még omlósabbá teszi majd az amúgy is puha húst. Borsot nem szokás főzéskor a halászlébe tenni, csak magas minőségű fűszerpaprikát. Mivel csak ez lesz a halon kívül a domináns íz, ezért tényleg érdemes megfizetni a legjobbat! Pici só még ízlés szerint mehet a léhez, de mást viszont tényleg ne tegyünk bele, mert nagyon elviheti az amúgy egyszerű és karakteres halászléízt.

Bogrács

A legjobb ízhatást a szabad tűz felett, bográcsban készített halászlénél érjük el. A halászlé füstösségét otthoni körülmények között egy csepp füstölt paprikával vagy füstölt sóval tudjuk előhívni.

Tálalás

A tányérokba szedett csodás sűrű lére kerüljön egy-egy pontypatkó. Az asztalon pedig készüljünk fel a csípős ízek kedvelőire is: a frissen szelt házi kenyér mellett legyen hegyes, csípős zöldpaprika, csípős paprikakrém és szárított csípős fűszerpaprika is, így mindenki találhat kedvére való ízesítőt!

+1 ötlet:

Ha elindulnál felkutatni a valódi szegedi halászlét, ősszel is várnak a legjobb szegedi halászcsárdák. Kezdd hagyományos vonalon a Kiskőrössy vagy az Öreg Kőrössy Halászcsárdában, aztán folytasd újragondolva, a mai kor ízléséhez igazítva az újhullámos Tiszavirág Étteremben vagy a Szálka Loft Dining Halászcsárdában!

Egész évben vár Szeged és a szegedi halászlé!

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!