Húsz gumicukrot ellenőriztek - nézd meg, mi van bennük!

A NÉBIH legújabb terméktesztje során a gyerekek és a felnőttek által is kedvelt és közismert gumicukrokat vizsgálta. Lássuk az eredményeket!

A Nébih a termékteszt során vizsgálták a gumicukrok összes cukortartalmát, vitaminok hozzáadásával előállított termékek esetén a vitamintartalmat, a mesterséges színezékeket, a savtartalmat, a nedvességtartalmat és a termékek jelölésének jogszabályi megfelelőségét.

Miből áll a gumicukor?

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint a gumicukorka cukor, glükózszirup, esetleg invertcukorszirup és zselésítőanyagok (gumiarábikum, zselatin stb.) felhasználásával készült, ízesített és színezett, öntéssel alakított, esetenként panírozott, gumiszerűen rugalmas puhacukorka.

Ahogyan a neve is utal rá, a termék egyik fő összetevője a cukor. Közelebbről szemlélve, átlagosan majd felét alkotja.A termékeket cukor, glükózszirup, keményítőszörp, illetve invertcukorszirup felhasználásával állítják elő, ezekből adódik a cukortartalom.

A cukortartalom mennyisége jogszabály által nem szabályozott, így a mért eredményeket a tápértékjelölésen szereplő értékekkel vetették össze. Csupán egy termék cukortartalma haladta meg a tápértékjelölésben szereplőt, az élelmiszer-vállalkozónak felül kell vizsgálnia a termék előállításakor alkalmazott anyagnormát, illetve az általa jelölt értéket.

A gumicukrokat szinte minden esetben színezik, melyhez legtöbb esetben színező hatású növényi kivonatokat és sűrítményeket használnak, de a megfelelő szín mesterséges színezékekkel is kialakítható. A laborvizsgálatok azt igazolták, hogy a vizsgált gumicukrok mesterséges színezékeket nem tartalmaztak.

A jelölés ellenőrzése során a NÉBIH szakemberei több szabálytalanságot is találtak.

Olyan összetevők szerepeltek a termékspecifikációkban, amit a termék csomagolóanyagán nem tüntettek fel. Az egyik áruházlánc önkiszolgáló rendszerében kapható gumicukrok címkéin olvasható információk eltértek a gyártó által, a csomagolóanyagon jelölt adatoktól. A jelölési hibák miatt élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor.

20 termékből összesen 8 termék esetében indult hatósági eljárás jelölési hibák miatt. Valamennyi termék esetében élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabására kerül sor, amelynek várható összege kb. 370.000 forint lesz.

A Szupermenta terméktesztek hagyományainak megfelelően a kedveltségi vizsgálatra is sor került. A szakértő és laikus kóstolók a gumicukrok alakját, külső megjelenését, színét, illatát, ízét és az állagát pontozták. Kedvencük a német előállítású Haribo Goldbären Gyümölcsös gumimacik Gyümölcsös gumicukor lett. Második helyen a Coop Gumicukor Vegyes gyümölcsízű gumimaci végzett, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar előállítású Haribo Happy Cherries gyümölcsízű gumicukor állhatott fel.

(via Nébih/Szupermenta)

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili