Tipp húsvétra: így fesd meg a FŐTT tojást ehető alapanyagokkal

Általában a tojás héjára koncentrálunk, pedig az ünnepi asztalt is feldobhatjuk egy kis színkavalkáddal. A színezéshez kizárólag természetes alapanyagokat, zömében zöldségeket használunk, így ez gyerkőcökkel is jó program lehet.

Ha már tojásfestés, akkor számos technikát alkalmazhatunk: festhetünk tojást ételfestékkel, őrült orosz módra, pingálhatunk héjat természetes módszerekkel, de ugyanígy a főtt tojást magát is sokféleképpen színezhetjük.

Tippek és lehetőségek, hogyan festheted be a tojást

Ha töltött tojást készítünk, akkor vágjuk félbe a készre főtt tojást, és pácoljuk a tojásokat felezve (a sárgája nélkül), így nagyobb felületet festhetünk meg. Ha pedig szeretjük a lágyabb tojást, készíthetünk 6,5-7 perces változatot, amelynek picit lesz lágy a közepe – ilyenkor érdemesebb egészben pácolni, aztán tálalás előtt szétvágni őket.

Általános tipp: szódabikarbóna adagolásával játszhatunk az árnyalatokkal!

Milyen eszközökre lesz szükségünk?

  • 1 nagyobb tál a felöntőlé elkészítéséhez
  • befőttesüvegek (a kívánt színek és a tojások mennyiségéhez viszonyítva)

Hozzávalók az alap felöntőléhez:

  • 2,5 mérőpohárnyi langyos víz
  • 2 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só

Öntsünk mindent össze és kevergessük, ameddig a cukor és a só fel nem oldódik a folyadékban. Kóstoljuk meg. Mivel ez egyfajta pácként is szolgál, ezért játszhatunk az ecet mennyiségével ízlésünktől függően, de közben tartsuk észben, hogy a színező alapanyagok íze mérsékelten szintén érezhető lesz pácolás után.

A tojások/színek mennyiségétől függően arányosítjuk a mennyiséget! A fenti mennyiség egy színhez elég (a nagyjából 2,5 decinyi mennyiségben minimum 2 tojás elfér, a tojás méretétől függően). Persze, ha nagyon sok főtt tojást csinálunk, ezt lehet sokszorozni.

Rózsaszín tojás

  • fél fej kisebb lilakáposzta (szeletelve)

Elkészítés: a lilakáposztát leöntjük a lével, állni hagyjuk, amíg el nem érjük a kívánt színt, aztán szűrjük le a levet, és mehet bele a tojás. 30 perc alatt már látványos színváltozás tapasztalható, de ha intenzívebb színekre vágyunk, hagyjuk állni akár egy éjszakán át is. Lilakáposzta helyett akár céklát is használhatsz!

Piros árnyalat

  • 1 nagyobb cékla lereszelve (ehhez húzzunk kesztyűt, hacsak nem szeretnénk piros kézzel szaladgálni egész nap)

Mint a káposztánál. A lereszelt céklát leöntjük a lével, állni hagyjuk, majd leszűrjük, és jöhetnek a tojások.

Napsárga szín

  • 2 ek kurkuma
  • 1 tk őrölt gyömbér

A befőttesüvegben keverjük össze a fűszereket az ecetes lével, majd mehet bele a tojás. Narancssárga tojáshoz keverjük össze a sárga és rózsaszín színeket.

Kék

  • 2 mérőpohárnyi áfonya

Öntsük le a vízzel, hagyjuk állni 2-3 órát, majd szűrjük le.

Barna szín ázsiai csavarral

  • 100 ml szójaszósz
  • 2 ek rizsecet
  • 1 ek mirin/cukor
  • 3 ek víz

Keverjük össze a pácot, majd legalább 1 órára, de inkább egy egész éjszakára felejtkezzünk el róla. Ehhez remekül passzol a lágyabb tojás.

Színezhetjük akár a tojáskrémet is!

Ha töltött tojást csinálunk, színezhetjük a tojáskrémet tintahaltintával (ázsiai boltokban, kulináris üzletekben kapható), vagy szénporral is. 6 tojássárgájához 2 kis csomag, azaz 8 gramm tintahaltintát keverve én szénfekete krémet kaptam. 1 csomaggal sötétszürke árnyalat lesz. De nem csak fekete lehet, játszhatunk céklaporral, paprikával is!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti előkészületekkel kapcsolatos cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...