Húshagyókedd - nem csak vegáknak!

Húshagyókedd apropóján vessünk egy pillantást a vegetáriánus étrendek előnyeire és hátrányaira!

A farsangi időszakot lezáró nap a Húshagyókedd, ami idén február 17-ére esik. A keresztény kultúrkör szerint a Húsvétig tartó nagyböjt Hamvazószerdán kezdődik, az ezt megelőző nap az utolsó, amikor még lehet bálozni, táncolni.

A Húshagyókedd apropóján vessünk egy pillantást a vegetáriánus étrendre!

Vegetáriánus?

A vegetarianizmusnak is számtalan változata létezik ma, a legelterjedtebb talán a hivatalosan ovo-lakto vegetarianizmusnak nevezett irányzat, amikor nem fogyasztunk húst, halat és belőlük készült termékeket, de étlapunkon szerepel a tojás és a tejtermékek. Megkülönböztetjük még ezek alváltozatait is: ovo-vegetáriánus, aki tojást fogyaszt, tejtermékeket nem, és lakto-vegetáriánus, aki tejtermékeket igen, de tojást nem.

A vegetarianizmus szélsőségesebb változata, ha az étrend nem tartalmaz sem tojást, sem tejtermékeket, hanem kizárólag növényi eredetű élelmiszereket - ez a vegán étrend.

Ismertek még a semi-vegetáriánus étrendek is, amikor hal vagy csirke fogyasztható - ezeket én kevésbé tekintem vegetáriánus étrendeknek.

Olvastad már?

Fűtsd fel magad zöldségekkel!

Pro és kontra

A megfelelő energia- és tápanyagbevitel a kiegyensúlyozott étrendnek is alapja, nincs ez másként a vegetáriánus étrend esetén sem - a lényeg az egyensúlyon van. Ovo-lakto vegetáriánus étrend esetén ezt viszonylag könnyű biztosítani, hiszen az állati eredetű élelmiszerek (tojás, tejtermékek) fogyasztása miatt nincs hiány teljes értékű fehérjében és B12-vitaminban. Vegán étrend esetén e kettő hiánya jelentkezhet, ezek közül a B12-vitamint külső forrásból szükséges pótolni (mivel ez növényi eredetű élelmiszerekben egyáltalán nem található meg), a megfelelő fehérjebevitelt pedig bizonyos alapanyagok kombinálásával, egyidejű fogyasztásával lehet elérni - ez azonban nagy tudást, odafigyelést igényel, érdemes itt is szakember segítségét kérni.

Az állati eredetű alapanyagok fogyasztásának csökkenése vagy teljes elhagyása vashiányhoz is vezethet. Ugyan egyes növényi alapanyagok tartalmaznak vasat, de eltérő, szervezetünk számára kevésbé hasznosuló kémiai formában. Ha vegetáriánusként élünk, vasszintünket érdemes rendszeresen ellenőriztetni, szükség esetén itt is külső pótlásra lehet szükség.

Ha megfelelő mennyiségben, gyakoriságban szerepelnek az étrendben magas energiatartalmú gabonafélék és hüvelyesek, akkor a napi energiabevitel is biztosított, de erre is tudatosan oda kell figyelni.

Amiben biztosan nem szenvednek hiányt a vegetáriánusok, azok az élelmi rostok. Ezzel kapcsolatban azonban érdemes azt is tudni, hogy az élelmi rostok lassítják, csökkentik a tápanyagok felszívódását, ami a szénhidrátok, koleszterin esetében előnyös tulajdonságnak tekinthető, de a vitaminok, ásványi anyagok felszívódása tekintetében akár hiánybetegségekhez is vezethet.

Ha vegetáriánusként élünk, és azon vesszük észre magunkat, hogy állandóan fáradtak, dekoncentráltak, ingerültek vagyunk, akkor érdemes étrendünket szakemberrel felülvizsgáltatnunk, hogy nem vitamin-, ásványi anyag- vagy energiahiány áll-e tüneteink mögött.

Az állati eredetű élelmiszerek részleges vagy teljes elhagyása ugyanakkor nem jelent feltétlen garanciát egészségünk megőrzése szempontjából. A megfelelően összeállított, tápanyagok szempontjából kiegyensúlyozott, húst, halat tartalmazó étrend is kiválóan alkalmas egészségünk megőrzésére - különösen, ha megfelelő fizikai aktivitással, rendszeres mozgással párosul.

Címlapról ajánljuk

Gyere velünk a Konyhakiállításra, és főzz lencsés dahlt Pikács Árpival

Idén is megrendezésre kerül Magyarország legnagyobb konyhai trendeket bemutató eseménye, a Konyhakiállítás. Az informatív bemutatók és a konyhai újdonságokat felvonultató standok mellett a színpadokon történő programokra is érdemes lesz figyelni, például a Nosalty séfjére, Pikács Árpira, aki vasárnap élő főzőműsorral várja az érdeklődőket.

Nosalty

További cikkek

Húsvéti krémes sütemények

Húsvéti krémes süteményeket szeretnétek az ünnepi asztalra? Itt vagyunk mi, hogy 11 szemkápráztató sütivel gyarapítsuk a recepttáraitokat.