Húsbatyuk az unokáknak

Ugye ismerős, hogy a nagymamák szerint a legfinomabb a csirke nyaka és a háta, és ők azt nagyon szeretik. Pedig gyerekként még a melle, a combja volt a kedvencük. Vajon mitől változik ennyit a nagyik ízlése?

A nagymamák és az anyukák persze tudják azonnal a választ. Mert igaz ugyan, hogy a csontok közelében szaftosabb, ízletesebb a hús, de az az érzésem, nem csak, illetve főleg nem erről van szó. Sokkal inkább arról, hogy az anyák és a nagymamák a legjobb falatokat a kicsiknek szánják. Mindez csak úgy mellesleg jutott eszembe, a húsgolyóbisok kapcsán. Mi történik ugyanis, amikor mi, nagymamák, hozzájutunk egy-egy szép háztáji tyúkhoz, csirkéhez? Azonnal arra gondolunk, milyen finomat főzünk unokáinknak belőle! Persze jut a többieknek is, de nem ők az elsők a sorban. Ha pedig még csak olyan aprócskák az unokák, hogy falatnyi húsnál többet nem fogyasztanak el egy étkezésre, akkor kezdődhet a húsbatyuk-húsgolyók spájzolása. Akarom mondani, mélyhűtött tárolása.

Még több bébiétel-receptért kattints ide! >>

Többféle metódus létezik. Az alapváltozat: nyersen vagy főve fagyasztjuk. Az utóbbiból ismert a natúr vagy a fűszerezett verzió. A mini adagok csomagolási módja is eltérhet. Van, aki a jégkockatartóra esküszik, más a fólia vagy a nejlonzacskó (méretre vágva) híve.

Bevallom, én a nyersen tárolók táborán belül a fóliás-nejlonosok közé tartozom. A legfontosabb ugyanis, hogy minél kevesebb levegő maradjon egy-egy csomagban. A szükséges méretre darabolom a fóliát és szorosan betekerem, kis batyukat készítek. Megmosni sem szükséges, mert a vízből még több jégkristály képződik, ami roncsolja a hús szövetét (a főtt húsban is több víz marad, emiatt sem főzöm fagyasztás előtt). Elegendő felhasználás előtt megmosni – különösen, ha mi bontottuk fel a csirkét.

A hús ugyanis, ha levegővel érintkezik (a jégkockatartó például nem zár légmentesen, és mindig ki kell nyitni, ha kiveszünk egy adagot) száraz, íztelen lesz. Többnyire úgyis zöldséggel kapják a gyerekek, amit főleg frissen készítünk, nem gond hozzá dobni egy gombócnyi húst és együtt megfőzni. A hozzá passzoló fűszerekkel pedig ízesíteni – mert már kicsi korban lehet és fontos is a különféle ízekhez hozzászoktatni a gyerekeket, így lesznek nyitottak az újdonságokra. A zöldfűszerek erre kiválóak (borsikafű például bors helyett, de zsálya, rozmaring, bazsalikom is bevethető).

Mit mondhatnék végezetül, ha csak azt nem, én is nagyon megszerettem a csontokról a húst lecsipegetni. Az unokáimnak pedig, úgy tűnik, jól szolgáltak a batyuk – vándorútjukon már megérkeztek az ízek birodalmába.

Mari nagyi

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

Ennyivel növekedtek egy év alatt az élelmiszerárak

Részletes beszámolót készített a Központi Statisztikai Hivatal arról, hogyan változtak az árak az elmúlt egy évben. Hétről hétre egyre több helyen olvasható az, milyen ütemben növekednek az élelmiszerárak, most pedig az is kiderült, mennyivel drágább ma ételt vásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Nosalty

További cikkek