Hurrá, strandolunk!

Végre itt az igazi strandidő, lehet felpakolni a gyerekeket, és irány a legközelebbi tó vagy strand. Ilyen kalandokra gyerekekkel nem lehet felkészületlenül elindulni.

Be kell pakolni ugye a fürdőruhát, naptejet, törölközőt, ez evidens. Aztán kell még vinni játékokat, vízbe való felfújható labdát, úszógumit, karúszót, vízipisztolyt, a partra kártyát vagy társast, kiskönyvet. Váltásruhát, törlőkendőt, plédeket, napernyőt, babáknak úszópelust, váltáspelust, popsikrémet. A lányoknak fésűt, hajgumit és az összes fürdőruhájukat, mert tuti, hogy ott helyben jut eszükbe, hogy egy másikat akarnak felhúzni. És persze, mindenekelőtt enni- és innivalót.

De mit érdemes ilyenkor bepakolni? Ez függ attól, hogy mennyi időre megyünk a vízhez. Ha egész napra, akkor ugye kellenek szendvicsek, sós és édes rágcsák, gyümölcsök. Amennyiben van hűtőtáskánk, az nagyban megkönnyíti ilyenkor a helyzetünket, mert nem kell attól tartanunk, hogy a csokiba mártott keksz megolvad, a gyümölcs meg szétfolyik.

Érdemes a gyümölcsöket előre megmosni (itt is a hűtőládások vannak előnyben) és feldarabolni olyan méretűre, amit csak gondolkodás nélkül pakolhatnak a kölykök a szájukba. Jó választás a barack, dinnye, magas víztartalmuk miatt jól oltják a szomjat is. De vihetjük a strandra a piros bogyós gyümölcsöket is, végre nincs abból gond, hogy leeszik a ruhájukat, és ha már a fülüktől a köldökükig csupa meggylevesek, csak bevisszük őket a tóba lecsutakolni.

Az édességek tekintetében tényleg hasznos, ha megfontoljuk, hogy minden pillanatok alatt fog elolvadni a napon. Talán elég, ha viszünk egy kis mazsolát vagy száraz kekszet, a strandon úgyis kikunyerálnak majd a gyerekek egy fagyit. Így járhatunk persze a lángossal, palacsintával, gofrival is, nincs ezzel gond, nem vagyunk mindennap a vízparton. Viszont ha inkább a házi kosztra esküszünk, alaposan tárazzunk be szendvicsekből, nincs is finomabb a napon összeérett zsemle-paprika-téliszalámi triónál. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor az otthon sütött tésztafélék is, pogácsák, stanglik, esetleg ropik vagy grissinik.

És persze, mindenekelőtt gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is. Elsősorban vizet vigyünk, finnyásabb gyerekeknek a gyümölcslevét is érdemes felvizezni ilyen nagy melegben, merészebbeknek pedig jöhet a jól behűtött kovászosuborka-lé.

És ha már mindent bepakoltunk, tele a kocsi csomagtartója, az utastér, netán még a tetőcsomagtartó is, akkor fog leszakadni az ég. Egyébként velünk már olyan is előfordult, hogy minden előkészület nélkül, hazafelé menetben megálltunk a tó partján, fürödtünk fél órát, aztán hazamentünk. Azt is túl lehet élni, még kisgyerekekkel is.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek