Hurrá, strandolunk!

Végre itt az igazi strandidő, lehet felpakolni a gyerekeket, és irány a legközelebbi tó vagy strand. Ilyen kalandokra gyerekekkel nem lehet felkészületlenül elindulni.

Be kell pakolni ugye a fürdőruhát, naptejet, törölközőt, ez evidens. Aztán kell még vinni játékokat, vízbe való felfújható labdát, úszógumit, karúszót, vízipisztolyt, a partra kártyát vagy társast, kiskönyvet. Váltásruhát, törlőkendőt, plédeket, napernyőt, babáknak úszópelust, váltáspelust, popsikrémet. A lányoknak fésűt, hajgumit és az összes fürdőruhájukat, mert tuti, hogy ott helyben jut eszükbe, hogy egy másikat akarnak felhúzni. És persze, mindenekelőtt enni- és innivalót.

De mit érdemes ilyenkor bepakolni? Ez függ attól, hogy mennyi időre megyünk a vízhez. Ha egész napra, akkor ugye kellenek szendvicsek, sós és édes rágcsák, gyümölcsök. Amennyiben van hűtőtáskánk, az nagyban megkönnyíti ilyenkor a helyzetünket, mert nem kell attól tartanunk, hogy a csokiba mártott keksz megolvad, a gyümölcs meg szétfolyik.

Érdemes a gyümölcsöket előre megmosni (itt is a hűtőládások vannak előnyben) és feldarabolni olyan méretűre, amit csak gondolkodás nélkül pakolhatnak a kölykök a szájukba. Jó választás a barack, dinnye, magas víztartalmuk miatt jól oltják a szomjat is. De vihetjük a strandra a piros bogyós gyümölcsöket is, végre nincs abból gond, hogy leeszik a ruhájukat, és ha már a fülüktől a köldökükig csupa meggylevesek, csak bevisszük őket a tóba lecsutakolni.

Az édességek tekintetében tényleg hasznos, ha megfontoljuk, hogy minden pillanatok alatt fog elolvadni a napon. Talán elég, ha viszünk egy kis mazsolát vagy száraz kekszet, a strandon úgyis kikunyerálnak majd a gyerekek egy fagyit. Így járhatunk persze a lángossal, palacsintával, gofrival is, nincs ezzel gond, nem vagyunk mindennap a vízparton. Viszont ha inkább a házi kosztra esküszünk, alaposan tárazzunk be szendvicsekből, nincs is finomabb a napon összeérett zsemle-paprika-téliszalámi triónál. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor az otthon sütött tésztafélék is, pogácsák, stanglik, esetleg ropik vagy grissinik.

És persze, mindenekelőtt gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is. Elsősorban vizet vigyünk, finnyásabb gyerekeknek a gyümölcslevét is érdemes felvizezni ilyen nagy melegben, merészebbeknek pedig jöhet a jól behűtött kovászosuborka-lé.

És ha már mindent bepakoltunk, tele a kocsi csomagtartója, az utastér, netán még a tetőcsomagtartó is, akkor fog leszakadni az ég. Egyébként velünk már olyan is előfordult, hogy minden előkészület nélkül, hazafelé menetben megálltunk a tó partján, fürödtünk fél órát, aztán hazamentünk. Azt is túl lehet élni, még kisgyerekekkel is.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Négycsillagos disznóság – vigyázat, nagyon éhes leszel!

A disznóvágás sokak fejében – különösen a mai városi ember számára – egy távoli, elfeledett népszokásként él, amit elsősorban a zord téli hajnalokkal és a kemény fizikai munkával kötünk össze. Ez a felületes asszociáció azonban korántsem adja vissza sem a disznóvágás lényegét, sem azokat a hagyományokat melyek hozzá kapcsolódnak. A disznótor persze alapvetően az élelem feldolgozásáról szólt, de egyben a közösségről, az összetartásról is, hiszen igazi társadalmi esemény volt a korabeli vidéken. A faluban szinte minden háznál tartottak sertést, amelyet gyakorta télen vágtak le és így bespájzoltak a családnak következő időszakra. A disznóvágás bizony kemény munka, de a család minden tagja kivette belőle a részét, így igazi közösségi élmény is volt egyben.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

31 étel, amit idén októberben semmiképp se hagyj ki

Az őszi alapanyagpaletta eléggé kitesz magáért, az átmenet nyárból őszbe, majd őszből télbe tartogat nekünk pár csodás szezonális finomságot: cékla, körte, sütőtök, alma, szilva, batáta, füge, birsalma vár rád, de a sornak nincs vége. Főzz és süss velünk októberben is!