Hurrá, strandolunk!

Végre itt az igazi strandidő, lehet felpakolni a gyerekeket, és irány a legközelebbi tó vagy strand. Ilyen kalandokra gyerekekkel nem lehet felkészületlenül elindulni.

Be kell pakolni ugye a fürdőruhát, naptejet, törölközőt, ez evidens. Aztán kell még vinni játékokat, vízbe való felfújható labdát, úszógumit, karúszót, vízipisztolyt, a partra kártyát vagy társast, kiskönyvet. Váltásruhát, törlőkendőt, plédeket, napernyőt, babáknak úszópelust, váltáspelust, popsikrémet. A lányoknak fésűt, hajgumit és az összes fürdőruhájukat, mert tuti, hogy ott helyben jut eszükbe, hogy egy másikat akarnak felhúzni. És persze, mindenekelőtt enni- és innivalót.

De mit érdemes ilyenkor bepakolni? Ez függ attól, hogy mennyi időre megyünk a vízhez. Ha egész napra, akkor ugye kellenek szendvicsek, sós és édes rágcsák, gyümölcsök. Amennyiben van hűtőtáskánk, az nagyban megkönnyíti ilyenkor a helyzetünket, mert nem kell attól tartanunk, hogy a csokiba mártott keksz megolvad, a gyümölcs meg szétfolyik.

Érdemes a gyümölcsöket előre megmosni (itt is a hűtőládások vannak előnyben) és feldarabolni olyan méretűre, amit csak gondolkodás nélkül pakolhatnak a kölykök a szájukba. Jó választás a barack, dinnye, magas víztartalmuk miatt jól oltják a szomjat is. De vihetjük a strandra a piros bogyós gyümölcsöket is, végre nincs abból gond, hogy leeszik a ruhájukat, és ha már a fülüktől a köldökükig csupa meggylevesek, csak bevisszük őket a tóba lecsutakolni.

Az édességek tekintetében tényleg hasznos, ha megfontoljuk, hogy minden pillanatok alatt fog elolvadni a napon. Talán elég, ha viszünk egy kis mazsolát vagy száraz kekszet, a strandon úgyis kikunyerálnak majd a gyerekek egy fagyit. Így járhatunk persze a lángossal, palacsintával, gofrival is, nincs ezzel gond, nem vagyunk mindennap a vízparton. Viszont ha inkább a házi kosztra esküszünk, alaposan tárazzunk be szendvicsekből, nincs is finomabb a napon összeérett zsemle-paprika-téliszalámi triónál. Jó szolgálatot tehetnek ilyenkor az otthon sütött tésztafélék is, pogácsák, stanglik, esetleg ropik vagy grissinik.

És persze, mindenekelőtt gondoskodjunk a megfelelő folyadékbevitelről is. Elsősorban vizet vigyünk, finnyásabb gyerekeknek a gyümölcslevét is érdemes felvizezni ilyen nagy melegben, merészebbeknek pedig jöhet a jól behűtött kovászosuborka-lé.

És ha már mindent bepakoltunk, tele a kocsi csomagtartója, az utastér, netán még a tetőcsomagtartó is, akkor fog leszakadni az ég. Egyébként velünk már olyan is előfordult, hogy minden előkészület nélkül, hazafelé menetben megálltunk a tó partján, fürödtünk fél órát, aztán hazamentünk. Azt is túl lehet élni, még kisgyerekekkel is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

10 zöldséges egytálétel sajttal a főszerepben

A sajtot magában, nyúlósan, ragacsosan, sütve, pirítva, mártogatósan, minden formájában imádjuk! Egy sajttal tuningolt egytálételnél pedig kevesebb jobb dolgot kívánhatnánk ebédre. Szemezgessetek az alábbi sajttal készült ételekből és készítsétek el kedvenceteket!