A matcha élénkzöld színe, földes íze és kedvező hatásai miatt igazi különlegesség, így nem véletlen, hogy sokak új kedvence – de néhány apró hiba könnyen elronthatja az élményt. Ahhoz, hogy valóban kihozzuk a maximumot ebből a virális japán zöld teából, érdemes odafigyelni arra, hogyan készítjük el, és hogyan tároljuk. Lássuk, melyek a leggyakoribb bakik, sőt arra is kitérünk, hogyan kerülhetjük el ezeket!
1. Nem megfelelő matchatípus használata
Nem mindegy, milyen matchát választunk. Két fő kategória létezik: ceremoniális és kulináris minőség. Az előbbit a legfiatalabb tealevelekből készítik, selymes és finom íze miatt a tiszta fogyasztásra alkalmas. A kulináris változat erősebb, kesernyésebb, inkább sütéshez, főzéshez vagy turmixokhoz ajánlott.
Megoldás: ha matchát szeretnénk inni, mindig ceremoniális minőséget válasszunk. A kulinárist inkább összetettebb gasztrokísérletekhez használjuk fel.
2. A szitálás kihagyása
Bár a matcha por állagú, könnyen összecsomósodik. Ha szitálás nélkül kerül a csészébe, az italunk jó eséllyel darabos és egyenetlen lesz, ami kevésbé élvezhető.
Megoldás: mindig szitáljuk át a port finom szűrőn, mielőtt felvernénk. Így sokkal simább és kellemesebb lesz az ital.
3. Túl forró víz használata
Az egyik leggyakoribb hiba az, ha valaki a forrásban lévő vizet közvetlenül használja a poron. Ez a gyakorlat kioldja a keserű anyagokat, és az ital élvezhetetlenné válik.
Megoldás: hagyjuk a vizet kicsit hűlni, mielőtt a porra öntjük. Az ideális hőmérséklet kb. 80 °C.
4. Rossz technika
A megfelelő habosítás a kulcs a krémes, lágy állaghoz. Ha túl erősen verjük, akkor túl nagy buborékok képződnek, ha túl gyengén, akkor pedig csomós marad az ital.
Megoldás: használjunk bambusz habverőt (chasen), és „M” vagy „W” alakban mozgassuk a csészében. Ez a trükk ahhoz, hogy szép, selymes habot kapjunk.
5. Rossz arányok a por mennyiségénél
Ha túl sok matchát teszünk az italunkba – vagy akár ételünkbe –, akkor keserű lesz, ha viszont túl keveset, akkor nem érvényesül az íze.
Megoldás: általában 1-2 teáskanál por elegendő 1 adaghoz (kb. 100 ml vízhez). Ízlés szerint lehet kísérletezni, de mindig jobb kevesebbel kezdeni. Általános alapelv, hogy kövessük az adott gyártmány saját csomagján szereplő leírást.
6. Helytelen tárolás
A matcha rendkívül érzékeny. Hő, fény vagy nedvesség hatására gyorsan veszít színéből – sőt még az ízéből is.
Megoldás: légmentesen záródó dobozban, hűvös, száraz helyen tartsuk. Ha hosszabb ideig nem használjuk, érdemes a hűtőben vagy fagyasztóban tárolni.
7. Rossz elkeverés latténál
Matcha lattéknál gyakori gond, hogy a por nem oldódik fel egyenletesen, és az ital néhol túl erősen „matchás”, miközben máshol csak a tejes íz érezhető.
Megoldás: a tejet csak akkor öntsük rá, ha a matchát előzőleg alaposan elkevertük a fent már leírt módszerrel. Hideg verziónál egy shaker is jó szolgálatot tehet.
8. Túl forró tej használata
Ahogy a víznél, a tej esetében is gondot okoz a túl magas hőmérséklet: keserűvé válhat, sőt, össze is csomósodhat a matcha az italunkban.
Megoldás: a tej ideális hőmérséklete lattéhoz kb. 65 °C, így lesz igazán krémes és lágy a végeredmény.
9. Hibás víz–matcha arány
Ha túl kevés vizet adunk a porhoz, túl sűrű és erős lesz, ha túl sokat, felhígul, és elveszíti jellegét.
Megoldás: egy adaghoz kb. 100 ml víz az ideális mennyiség, latténál pedig a tejjel lehet kiegyensúlyozni az ízeket.
10. A matcha egészségügyi előnyeinek elfelejtése
Sokan csak a látvány és az íz miatt készítik, pedig a matcha igazi szuperélelmiszer, tele antioxidánsokkal, vitaminokkal és aminosavakkal.
Megoldás: az elkészítés minden lépésénél figyeljünk arra, hogy megőrizzük a benne rejlő tápanyagokat – így nemcsak finom, hanem egészséges italt is kapunk.