Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

Hurrikán és különféle betegségek pusztítása miatt van baj Amerika illetve Brazília narancsültetvényein. A jelenség globális, az egész világ ellátási láncában komoly kiesés lehet, ami természetesen áremelkedésben is megmutatkozik majd. A jelenlegi információk alapján Magyarországon is megdrágulhat a narancs és a narancslé, sőt, még áruhiány is kialakulhat - írja a Pénzcentrum.

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

A nyári hurrikánszezonban elpusztult a floridai narancsültetvények körülbelül kilencven százaléka, az Egyesült Államokban komoly krízis állt elő. A tőzsdén emelkedik a narancs ára, a helyzetet pedig tovább rontja, hogy állítólag sok helyen nem is ültetik újra az elpusztult fákat.

A magyar zöldség- és gyümölcstermesztők szakmaközi szervezete, a Fruitveb elemzése szerint sem vár ránk semmi jó, ami a narancslevet illeti, sőt az almalé is drágulhat.

Az Egyesült Államokban a narancslé ára hamarosan minden korábbi rekordot megdönthet. A növekedés egyelőre nem látszik megtorpanni, a trend folytatása várható...Eleve nem voltak túl reményteljesek az idei terméskilátások, de az Idalia érkezése csak ront a helyzeten, ami az almalé árának emelkedését is okozhatja. Ez többszörös áttételen, a globális kereslet növekedésén keresztül kedvezően alakíthatja mind a magyar, mind a lengyel almalésűrítmény, így akár a léalma felvásárlási árát is

- állítja a FruitVeb.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Címlapról ajánljuk

Sós sütemények karácsonyra

A sós sütemények különlegesebbé teszik az ünnepi menüt, kiváló alternatívát nyújtva az édességek mellett. Kényeztesd te is családodat saját készítésű sós ínyencségekkel ezen a karácsonyon!

Nosalty

További cikkek