A hét szakácsa: Zoli

E heti kiemelt szakácsunk Zoli, a hagyományos magyar ízek és fűszerek kedvelője. Szeret bográcsozni, és szívesen használ régi sütő-főző eszközöket. Ismerjétek meg közelebbről!

Sok-sok évvel ezelőtt kis súllyal születtem. Egyes vélemények szerint az ilyen babák később étkesek, nagyon jó evők lesznek. No, ez nálam bejött, mert amióta az eszemet tudom, mindig szerettem enni, főleg azt, ami a fogam alá való volt.

Zoli szakács népes családjával, hátul jobbra Ő látható

Érdekes módon ez hamar kiváltotta az étel elkészítése iránti kíváncsiságomat, így aztán folyton édesanyám mellett sündörögtem a konyhában. Ő, észlelve ezt, mindig megbízott valami koromnak megfelelő apró konyhai munkával. Ahogy cseperedtem, egyre több dolgot tanultam meg.

Ezeket olvastad már?

Az első, már több személy ellen szóló kulináris merényletemet nyolcadikos koromban követtem el egy erdei kirándulás során. Bográcsban paprikás krumplit főztem. Utólag visszaemlékezve, az éhes osztálytársaim még a bográcsot is kitunkolták, pedig kozmásra sikerült, de a siker további lökést adott a főzés irányába. Kisebb megszakításokkal ugyan, de folytattam, igaz, hogy csak bográcsoztam. Bár a foglalkozásom alapján, miszerint gépészmérnök voltam, semmi realitása nem volt.

Ezeket olvastad már?

Később már közösen főztünk a feleségemmel, és lelkesen ettük meg a társunk kissé elszúrt produkcióját is. Az ízvilágunk és a ételeink is különböznek. Ö a kész fűszerkeverékeket és a gyorsan elkészíthető ételeket részesíti előnyben, viszont nagyon finom süteményeket tud sütni. Én a hagyományos régi fűszereket és ételeket kedvelem. A fiaink eszmélése után már szabályos hétvégi a la carte rendszerben főztünk. Leadták a rendelést, hogy mit kérnek, és ki főzze.

Ezeket olvastad már?

A régi fűszerek és ételek iránti vonzalmam megmaradt, és párosult a régi főzési technológiák és eszközök iránti érdeklődéssel. Viszont az új ízek és konyhatechnológiák is kíváncsivá tesznek, ezért igyekszem minden újat kipróbálni.

Ezeket olvastad már?

Ami beválik, az bekerül a repertoáromba. Egyre inkább fejből főzök, ami nem korlátozza a kreativitást. Új dolgoknál vagy ihlet hiányában viszont gyorsan megkeresem a Nosalty-t. A rengeteg szakácstárs rengeteg ötlete mindig kisegít. Bár azt mondja a néphit, hogy a nők a kíváncsiak, én azért egy-egy jó recept megtalálásakor a készítője fizimiskáját is megnézem. Sőt, a véleményemet is meg szoktam írni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek