A hét szakácsa: KonyhaMalacka

E heti kiemelt szakácsunk KonyhaMalacka, alias Ria. Vezérmondata: az evés tudása velünk született, de a főzni tudás akarás kérdése. Hát, benne van elszántság, ismerjétek meg!

Megtisztelő számomra, hogy viselhetem a Hét szakácsa címet, noha még csak nem régóta vagyok a Nosalty aktív résztvevője. Riának hívnak, bár nem igazán szólít így senki, mivel Malacka a becenevem, egyebek mellettinnen is ered a KonyhaMalacka név.

KonyhaMalacka szakács

A történetem biztos vagyok benne, hogy nem egyedi ; 10-11 éves lehettem, mikor elkezdett érdekelni a sütés-főzés. Mivel sajnos a nagymamáimat nagyon korán elveszítettem, minden, amit ma tudok, Anyukámnak köszönhetem, aki hagyta, hogy mellette állva elleshessem, miként varázsol az asztalra finomabbnál-finomabb fogásokat és kedvet kapjak azok elkészítéséhez. Ez az időszak nagy hatással volt rám ; ezért is van, hogy a mai napig úgy készítem a tejbegrízt, ahogy Anyutól tanultam, és szívesen emlékszem vissza gyerekkorom szombat reggeleire, mikor bundás kenyér várt minket, forró teával, mire felébredtünk a tesóimmal. Egy idő után teljesen kisajátítottam a konyhát, és 13-14 éves korom óta aktívan sütök-főzök, kísérletezem az ízekkel. Volt jó pár kudarcom, kezdetben főleg a kelt tészták terén, amit maximalista ember lévén kissé nehezen emésztettem meg, de ma már jó barátságban vagyunk!

Ezeket olvastad már?

Kedvenceim a magyar és az olasz konyha remekei, de ugyan ilyen szívesen készítek latin/mediterrán - görög, mexikói, spanyol - fogásokat, angol, kínai, indiai vagy amerikai ételeket, vagyis eklektikus vagyok e téren. Szeretem az egyszerű, hagyományos fogásokat, de előszeretettel kísérletezem különböző nemzetek ételeinek házasításával, vagy vágok neki valami bonyolultabb étel elkészítésének.

Ezeket olvastad már?

Főzéshez nem igazán használok szakácskönyvet, inkább az ízlésemre hagyatkozom, érzéssel kotyvasztok. Ihletért szívesen nézelődöm hazai és külföldi gasztroblogokon, és állandó segítőtársam a Nosalty is, aminek sok családi kedvencet köszönhetek. Ha sütök, szeretek olyanok szakácskönyvéhez nyúlni, akik régóta kedvenceim. Ilyenek számomra Lajos Mari, F. Nagy Angéla, Frank Júlia vagy Horváth Ilona örökbecsű receptjei.

Ezeket olvastad már?

Az évek alatt összegyűltek, meg vannak már a jól bevált édes és sós alapreceptjeim, melyeket többször, többféleképpen szeretek elkészíteni, legyen szó mondjuk egy palacsintáról, egy pizzáról, linzer tésztáról, levesről, vagy akár említhetném a kevert tésztákat is, amilyen a piskóta, kuglóf, és az uzsonnakenyerek. Előszeretettel próbálom reprodukálni egy-egy boltban kapható kedvencemet is..

A mottóm: az evés tudása velünk született, de a főzni tudás akarás kérdése. Nem kell szakképzett szakácsnak, cukrásznak lenni ahhoz, hogy élvezzük a konyhában töltött perceket és örömet találjunk a sütésben-főzésben. Így arra biztatnék mindenkit, hogy ha módja, kedve és ideje van rá, ne legyen rest a fakanál, vagy a keverőlapát után nyúlni és odaállni a tűzhely vagy a sütő ​mellé! A kezdeti esetleges kudarcok senki kedvét ne szegjék, mert nem a végeredmény a lényeg, hanem az, hogy akinek készül, értékelni fogja a törődést.Jó sütést-főzést mindenkinek ! :)

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Iránytű a szakmaválasztásban a XVII. Szakma Sztár Fesztivál idén áprilisban

Közel hatvan szakmában kétszáz diák méri össze tudását a XVII. Szakma Sztár Fesztiválon április 24-26. között Budapesten, a további programok között pedig kiemelt figyelmet kap az interaktivitás és a testközelből megtapasztalható élmények. A Szakma Sztár Fesztivál egyaránt segíti a fiatalokat és a szülőket megismertetni a szakmákkal, és eligazodni az általuk nyújtott több száz lehetőség között. A jelige: „Szakmát a kézbe!”

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek