A hét szakácsa: Damilli

E heti kiemelt szakácsunk, Leszja Ukrajnából érkezett. Szeretteinek itthon ukrán, otthon magyar ételeket készít. Ő megvalósítja önmagát, a családja pedig jóllakik.

A keresztnevem különlegessége abban rejlik, hogy Ukrajnában születtem. Már gyerekkorom óta érdekel a gasztronómia. Mindig mosolyogva gondolok vissza a nagymamámnál eltöltött sok-sok nyárra, ahol egyszerű, de mégis nagyszerű ételeket készítettünk. Ez a zöldség, és különböző gabona alapú konyha mondhatni szöges ellentéte a fűszeresebb, „nehezebb” magyar ételeknek, ezért mindig kihívásként tekintek a kettő ötvözésére. Szerencsére, - a családom visszajelzései alapján - ezt legtöbb esetben ügyesen csinálom. „Finom, de legalább egészséges” – szokták mondani.

Damilli szakács

Nagyon szeretem más emberekkel az új ízeket megkóstoltatni, az ukrán családomnak, ha éppen Ukrajnában vagyunk, magyar ételeket készítek, viszont a magyar rokonságomat az ukrán ételekkel látom vendégül.

Ezeket olvastad már?

Emlékszem a magyar férjemnek készítettem „lusta vareniki”-t, ami leginkább a túrós derelyéhez hasonlít, csak itt a tésztát nem töltöttem meg a túróval, hanem csak összekevertem a kettőt és úgy főztem meg őket. Mikor elmondtam a férjemnek a főztöm nevét, ő úgy reagált, hogy ez nem „lusta vareniki”, hanem „lusta feleség.”

Ezeket olvastad már?

A legjobban olyan ételeket szeretek készíteni, ahol lehetőségem van kísérletezni az új ízekkel, továbbá amelyek hétköznapi hozzávalókból vannak, de különleges összeállításba.

Ezeket olvastad már?

Mindkét gyerekem imád a konyhában sündörögni, és ezt annak tekintem, hogy jó „nevelésben” részesültek ezen a téren. Fiú létükre ismerik a különféle fűszereket, szívesen kísérleteznek salátákkal, édességekkel.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?