Használd ki a kánikulát, aszalj otthon!

A hétvégén megint itt a kánikula, napokig hőség lesz - tökéletes időjárás ahhoz, hogy előkészítsd a téli vitaminszükséglet nagy részét - olcsó és egészséges aszalvánnyal!

Ebben a pár hónapban élvezet a napi megfelelő vitaminszükséglet fedezése - választhatunk, hogy a málna, meggy, cseresznye, eper, ribizli, egres vagy barack íze illik leginkább az aznapi hangulatukhoz. Ősszel és télen jóval nehezebb fedezni a napi szükséges gyümölcsmennyiséget, hiszen marad az alma, a banán vagy a narancs. Kivéve, ha előre gondoskodunk magunkról, és eltesszük a nyár kincseit - befőttnek, vagy a még jobb megoldást kínáló aszalványként. Aszalni persze mindig lehet, hiszen ott a sütő, és van, akinek a kamrájában figyel egy aszalógép, de a hétvégén az időjárás tökéletes lesz szabadtéri aszaláshoz - és miért ne választhatnánk a legköltséghatékonyabb megoldást? Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, és ha jól csináljátok, a most készített aszalványt még egy év múlva is nyugodtan eszegethetitek. Mivel a gyümölcsből a hő hatására csak a nedvesség távozik, a vitaminok és értékes tápanyagok maradnak, így ha eljön a hideg és a banánkorszak, te nyugodtan csemegézheted a nyár vitaminforrásait. Megéri, nem?

Napon szárított paradicsom

Ahhoz, hogy az aszalás jól sikerüljön, megfelelő alapanyagot kell választani. Gyümölcsök közül leginkább almát, epret, meggyet, sárgabarackot, fügét, zöldségek közül gombát, paradicsomot, sárga- és fehérrépát, illetve hagymát szoktak aszalni. Ha kitaláltuk, hogy mit szeretnénk aszalni, gondosan válogassuk ki az alanyt: csak teljesen érett, feszes héjú, hibátlan alapanyagból dolgozzunk.

Tisztítsuk meg a gyümölcsöt, mielőtt nekiállunk az aszalásnak. Bár a szilvaszezon később jön, ha szilvát készülünk aszalni, előtte jól mossuk meg szódabikarbónás vízben. Ez leoldja a gyümölcsről a viaszos réteget, ami elnyújtja az aszalási folyamatot.

Almachips

Ha nagyobb gyümölcsöket választunk, daraboljuk fel őket. Mindegy, hogy karikára vagy kis kockákra, lényeg, hogy egyenlő méretűek legyenek, hogy egyszerre aszalódjanak.

Készítsünk megfelelő terepet az aszaláshoz. Válasszunk egy megfelelő, nem túl napos helyet a kertben - vagy az erkélyen. A szellőzés nagyon fontos, hogy ne penészedjen be a gyümölcs. Egy nem használt keretes szúnyogháló, egy kifeszített tüllanyag vagy bármilyen, kerettel rendelkező, sűrű szövésű vagy légáteresztő anyag megfelel.

A gyümölcsöt vagy zöldséget egy rétegbe tegyük le, ne érjenek egymáshoz. Félbevágott alapanyagnál - pl. paradicsom - a vágott fél kerüljön felülre.

Takarjuk le valamilyen légáteresztő anyaggal, ami védi a szennyeződéstől és a rovaroktól. Erre a feladatra is tüllkendő vagy szúnyogháló a legmegfelelőbb választás.

Az aszalódás folyamata alatt napi egyszer fordítsuk meg az aszalványokat. Akkor tudjuk, hogy már jók az alanyaink, ha megnyomkodjuk, és folyadék még nem távozik belőlük, de még ruganyosak.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Hiány lehet a téli slágergyümölcsből

Tudjuk, hogy elkeserítőek az élelmiszer-drágulásról szóló hírek, pedig sajnos, úgy tűnik, a sornak továbbra sincs vége. Most egyik téli slágergyümölcsünk van bajban, és nemcsak nálunk, világszerte.

10 nosztalgiasütemény, egyenesen a nagyi kredencéből

Távolodjunk el kicsit a modernitás zajától, térjünk vissza a nagymama konyhájába, ahol állandóan készült valami finomság, az asztalon vagy a kredencben elrejtve mindig akadt egy kis nyalánkság. Talán az alább olvasható nosztalgiasütemény-lista egyike?