¡Hasta la Victoria Siempre! A Castro Cooler

A hosszú hétvégére igen változékony időjárást jósolnak, ezért jól jöhet egy Castro Cooler koktél, mely ha kell lehűt, de akár fel is tud melegíteni!

Akárhogyan is kutattuk, nem sikerült nyomára bukkannunk annak, hogy van-e köze Commandante Fidel Castronak a Castro Coolerhez (várjuk Olvasóink segítségét!). Ha igen, ha nem, itt van május elseje, a nemzetközi munkásmozgalom nagy ünnepe, emellett nekünk, megfáradt magyar munkásoknak egy jó kis hosszú hétvégéje, bárokkal, fedett és nyitott teraszokkal, helyekkel. Meghívhatjuk egy italra?

Long drink a hosszú hétvégére

Aki unja már azt, hogy holmi gin- vagy vodkatonikokkal, ad absurdum vodkajuice-zokkal, Campari-szódákkal, vagy egy méretes sörzsiráffal definiálja önmagát egy vendéglátóipari élettérben, itt az ideje, hogy váltson és már most, a nemhivatalos nyári szezont nyitó hosszú hétvégén kezében egy Castro Coolerrel mutassa: változnak az idők, új szelek fújnak, és életet (partnert, hangulatot, frizurát, házikedvencet, szokásokat stb., stb., stb.) vált az, aki italt vált.Május 1, 2, 3, 4 a biodinamikus vetési naptár szerint amúgy is a vetés, ültetés ideje: kezdjünk hát magunkkal is valami újat!

De először is igyunk egyet!

A meteorológia vasárnapig 20 fok feletti szubtropikus, napos-felhőszakadásos tavaszt jósol. Május elsejére pedig drasztikus 15 fokot és masszív monszunt. Ilyen változékony időjárásban elengedhetetlen, hogy folyamatosan a kezünk ügyében legyen a jó öreg Castro Coolerünk, ami ha kell lehűt, de ha kell, felmelegít, plusz tele van C-vitaminnal.

Felvonulók kérték: Castro Cooler

Hozzávalók

45 ml oro/gold/arany rum

20 ml almapárlat (leginkább calvados)

60 ml narancslé

20 ml Rose’s Lime Juice

15 ml friss citromlé

Elkészítés:

Egy Collins-poharat (3-4 dl hosszú, szélesedő, vastagabb falú) tört, vagy kockajéggel töltünk fel és erre öntjük a hozzávalókat. Általában homogénre keverve, citrushéj-spirállal (csak kezeletlennel!!!) és/vagy narancsszelettel díszítve, vastag szívószállal szervírozzuk. Elképzelhető azonban az italfajták szerinti rétegelés is, bár inkább ne variáljuk, jó ez úgy, ahogy van. Elkészítési idő: kb. 3-5 perc, nekem félóra, a rendes citrushéj-spirál kifaragása miatt.

Citrushéj-spirál

Ezt egyébként úgy is el lehet készíteni, hogy a citrust hosszanti irányban a húsig bevágjuk, a nyílásba egy kiskanalat illesztünk, és azt mozgatva megszabadítjuk a gyümölcshúst a héjtól, amit a lehető legvékonyabbra vágva kapunk nett spirál(okat).

De a magyar kardvívás nemes hagyományaihoz méltóan csinálhatjuk úgy is, hogy fogunk egy szamurájkardot, feldobjuk a citromot, aláállunk és a katanát magasra tartva olyan gyorsan forgunk, hogy mire beleesik az előttünk álló asztalra helyezett, félig kész Castro Coolerbe, már héjspirál és citromlé lesz belőle. Állítólag volt is egy ilyen rész a Kill Bill II-ben, csak kivágták, mert nem volt benne vér, de a Disney által készülő gyerekváltozatba bekerül.

Fidel, Castro, Cooler

Fentebb már jeleztük: semmi nyoma annak, hogy például maga az Öreg keverte volna meg először az italt, mondjuk megünnepelendő a CIA Disznó-öbölbeli partraszállási kudarcát. Annak sem, hogy ezzel koccintott volna Ernesto „Che” Guevarával, amikor elküldte Bolíviába, hogy kirobbantsa a pánlatinamerikai forradalmat mindennemű utánpótlás és támogatás nélkül. A Castro amúgy viszonylag gyakori spanyol családnév, a latin castrumból ered, jelentése: ősi erőd, kő- vagy földvár. Ha azt mondom: yo castro, akkor az azt jelenti: herélek. Ki-ki döntse el, neki melyik eredet szimpatikusabb, illetve az ital és a Commandante neve honnan ered.

Alkalmak Castro Cooler fogyasztására

Majálisozáshoz, választási naggyűlés utáni chill-outhoz, kora esti indításhoz, nyomelmek visszapótlásához, lehűléshez, felmelegedéshez kifejezetten ajánljuk. De minden alkamat emlthetnénk akár, amikor letesszük a hétköznapokban viselt szamurájkardunkat, kifújjuk a rossz csít, beszívjuk a jót és jó helyen, jó társaságban úgy érezzük: jó ma itt kevertital-fogyasztónak lenni.

Legyenek felkészülve az esőkre és alkoholt inni csak mértékkel!

Italszeretettel:

Al

A fotók a budapesti The Bar-ban készültek, köszönjük Tüke Péter mixer segítségét!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek