Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Három öntet egy csapásra

Háromféle öntet egy keverőedényből. Három teljesen különböző ízvilág és tálalás. Nem kell hozzá más, csak egy befőttes üveg és némi karizom.

Anya! Miért készítesz mindig ugyanolyan öntetet? – nemrég ezt a kérdést tették fel nekem gyerkőceim. Valóban nem szoktam túllihegni a dolgot, olívaolajból, citromból, sóval, borssal készítem az egyszerű, de nagyszerű hétköznapi salátaöntetet. Néha dijoni mustár is kerül bele, de más nem. Néhány napja láttam egy kisfilmet a neten, ahol a “szakértő” egy keverőedényben – nevesint, egy befőttes üvegben – háromféle öntetet készített el gyors egymásutánban. Ezeket próbáltam meg kicsit másképpen elkészíteni.

Vinaigrette

Az első egy teljesen szokványos francia alapöntet: a vinaigrette. Tulajdonképpen ez az én alapöntetem is, csak fehér borecet helyett citromlevet használok. Gyermekbarát megoldás. Mióta egyszer francia honban megkóstoltam az eredetit, azóta nem tudok elszakadni tőle, a legjobb a világon, és citrommal is tökéletes. Gordon Ramsey mondta az egyik filmjében, hogy ők az étteremben egy kis vizet tesznek hozzá, így amikor a salátára kerül, akkor visszaadja, pótolja a levelekben az esetlegesen elvesztett vízmennyiséget. Ezt a hidratálós változatot is kipróbálom majd, de most nézzük, hogyan fejlesszük tovább az alapöntetünket két további új öntetté.

Fokhagymás-citromos öntet

Ha már úgyis van citromlé az öntetben, akkor tehetünk hozzá egy kis reszelt citromhéjat és zúzott, nagyon apróra vágott fokhagymát vagy újhagymát. Így elkészül a második öntetünk. Míg a sima vinaigrette az egyszerű zöldsalátákhoz illik a legjobban, ehhez a hagymás-citromos öntethez készítsünk kecskesajtos-áfonyás salátát. Nem kell annyit dolgozni, ha elég nagy adag zöldsalátát keverünk. Ebben az esetben a fele kerülhet egy másik tálba, ahol találkozója lesz a lágy kecskesajttal és a fenséges áfonyával.

Ranch öntet vagy mártogatós

Végre elérkezünk a kedvencemhez, ez pedig nem más, mint az amerikai ranch öntet. Keverjünk a már meglévő alaphoz görög joghurtot és frissen aprított petrezselymet, metélőhagymát. Salátára is kitűnő, de talán mártogatósnak a legjobb. Vágjunk hozzá friss sárgarépát, zellerszárat és uborka csíkokat. Ez lehet a kezdő fogás az ebéd vagy a vacsora előtt, de akár délutáni snacknek is beilleszthetjük az étrendünkbe. WOW, mennyire finom!

Jövő héten további délutáni snack-ötleteket adok, melyekkel feldobhatjuk az egész család kedvét. Addig is fűszerezzük kedvünkre a salátaönteteket!

Gréti

Szólj hozzá!

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Bagdi Gréta
Gréti / Bagdi Gréta Mon, 2014-08-04 11:59

Én meg ennek nagyon örülök! Valóban egy edényben, gyors egymásutánjában elkészíthetőek. A lényeg, hogy az alapöntetből háromszoros adagot kell készíteni. Köszi, Gréti

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2014-08-04 14:37

Eltettem öket a szakacskönyvembe - hamarosan ki is probalom!

Üdv., es en is köszi!
Marti