„A hagymához is hagymát eszek”

Rántott hagymakarikák 2.

Alig akad olyan ember, aki ne ismerné Kabos Gyulának az 1931-ben készült, Hyppolit, a lakáj című filmben elhangzott mondatát. A hagymaimádók szállóigéje lett – nem véletlenül. Most néhány trükk következik felhasználása során.

A hagymát ne aprítsuk, illetve szeleteljük fel jóval a felhasználása előtt, mert igen hamar összefonnyad és megpuhul. Arról nem is beszélve, hogy szinte percenként veszít C-vitamin-tartalmából. Ilyen állapotban akár hasfájásos panaszokat is okozhat.

A fél hagymát viszont, ha nem hámozzuk meg és gyökeres végét nem vágjuk le, frissen tartó zacskóba vagy fóliába becsomagolva akár három napig is tárolhatjuk a hűtőben.

A hagymát nagyon éles késsel aprítsuk, hogy ne zúzzuk szét a sejteket, mert így kevesebb, a szemünket bántó illóolaj áramlik ki belőle.A hagymát könnyek nélkül úgy is felapríthatjuk, ha a szeletelés előtt kis ideig hideg folyó víz alá tartjuk vagy 10-15 percre a mélyhűtőbe tesszük.Annak érdekében, hogy a salátában a hagyma szúrós szaga ne domináljon, a felaprítva hagyjuk a felhasználása előtt egy óráig hideg vízben állni.Ha intenzív szagú élelmiszert (pl. hagymát vagy halat) vágódeszkán dolgozunk fel, mossuk el a deszkát és utána dörzsöljük be citrommal. A kezünket is így szabadíthatjuk meg az erős szagoktól.

A hagymát (a fokhagymát is) lógatva tároljuk. Tegyük egy nejlonharisnyába és minden hagyma után kössünk egy csomót. A harisnyát száraz helyen akasszuk fel.

A hagymafajták különbözőképpen ízesítenek. A barnás héjú vöröshagyma dinsztelésre, pirításra, párolásra és hagymalevesbe ajánlatos. A lilahagyma salátákba és nyers ételekhez a legalkalmasabb. Az újhagyma és az óriás, fehér héjú is kitűnő a nyers fogyasztásra.

A hagymakarikák különösen szép barnák és ropogósak lesznek, ha meghintjük őket liszttel és olajban úszva sütjük ki.Ha egy recepthez barnára sütött hagyma szükséges, de a darabkák vagy a karikák nem egyformán barnulnak meg, hintsük be egy kis cukorral, ettől egyenletes barnára sülnek.

A félbe vágott hagyma rovarcsípések ellen is hatásos: ha a csípés helyét bedörzsöljük vele, hamarabb lelohad és nem gyullad be.

Hogy a hagyma főzés alatt ne essen szét, a gyökérszálas oldalán vágjunk egy X-t.

A forró víz fellazítja a hagyma héját, ezért nagysága és fajtája szerint 10 másodperctől (pl. kisebbek, fehér hagyma) akár 5 percig is (a nagy, vörösesbarna héjúakat) fektessük forró vízbe, majd merítsük hideg vízbe, a héjak így szinte leesnek róla.

Ha főzésnél vagy utána hagymaszag árasztja el a konyhát vagy a házat, hagyjunk pár szem szegfűszeget ecetes vízben egy kicsit fortyogni. Ez minden hagymaszagot elfed.

Túl puhára sikerült főtt hagymát mártsunk pár percre jeges vízbe, újra kemény lesz.

Ha az újhagyma „elhervad”, újraéleszthetjük, ha ismét elültetjük. Rövid időn belül gyökeret ereszt, feléled és kihajt.

Az újhagymának vágjuk le a fehér részét. A maradék zöldet hosszában hasítsuk be, majd tegyük addig jeges vízbe, amíg a felvágott része fel nem rojtosodik. A kis „csokrokkal” a felvágottas tálakat, sőt magát az asztalt is feldíszíthetjük.

A vöröshagyma nem csírázik ki olyan gyorsan, ha a szárnyúlványát égő gyertyán megperzseljük.

Ha a sarjadzó vöröshagymát virágcserépbe ültetjük, hamarosan kihajt. Ezeket a hajtásokat a metélőhagymához hasonlóan használhatjuk fel.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Támogatott tartalom

Fontos kiskapura figyelmeztet a bank – 30 fölött is van...

Az idei évben még a korábbi feltételekkel igényelhetik a családalapító házaspárok a babaváró hitelt, jövő évtől azonban változnak a feltételek. 2024-ben az átmenti szabályok szerint még a 30 és 41 év közötti nők esetében is van esély a kamatmentes hitelfelvételre – hívta fel a figyelmet Ginzer Ildikó, az MBH Bank sztenderd kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek