Valójában semmi újdonság nincs abban, hogy karácsonykor gyümölcskenyeret sütünk, hiszen különféle verzióit már a római idők óta készítik ünnepekkor. Akkoriban a tészta alapja még az árpa volt, amibe leggyakrabban gránátalmamagot, fenyőmagot és mazsolát forgattak - meg kell hagyni, ez se hangzik rosszul!
A középkorban aztán még tovább nőtt a gyümölcskenyér népszerűsége a vaj, majd a finomított cukor használatának elterjedésével. Ekkor kezdtek kialakulni a gyümölcskenyér mai napig ismert, jellegzetes válfajai: ilyen az olasz panettone, a német stollen, a lengyel keks, de még a britek hírhedt karácsonyi pudingjának is a középkori gyümölcskenyér az (egyik) őse.
Ha kicsit több időd/türelmed van, próbáld ki ezeket a gyümölcskenyér-különlegességeket is:
Ez a változatosság érthető is: az olyan édességekben, mint a gyümölcskenyér is, épp az a nagyszerű, hogy egyszerre pofonegyszerűek, és remekül adaptálhatóak a saját ízlésünkre.
Hiszen nem kell, hogy pont azok az aszalványok és magvak kerüljenek bele, amiket a recept ír, sokkal fontosabb, hogy olyan finomságokkal pakoljuk meg az omlós tésztát, amit a családunk/vendégeink (és persze mi magunk) szeretünk. Az alaptészta ellenben nagyon fontos, hiszen ezen áll vagy bukik a sütemény tartása és állaga.
Az alaptészta
A mi gyümölcskenyerünk tésztájába 1:1 arányban került vaj és cukor, amiket először egymással, majd a tojással kihabosítunk, így alapozva meg a légiesen könnyed állagnak. Természetesen nem maradhat ki a sütőpor sem, az kéz a kézben jár a liszttel az ilyen recepteknél! Emellett kerülhet a tésztába ízlés szerint vanília vagy frissen reszelt narancshéj, esetleg kevés fahéj vagy szerecsendió is, ki-hogyan szereti.
Ami pedig a sütemény gazdagságát illeti...
A több jobb, de a túl sok már nem az. Az aszalványok, magvak és csokoládé súlya egy picivel meghaladhatja az össztömeg harmadát, de nem sokkal. Fontos emellett az is, hogy egymással harmonizáló ízeket rejtsünk a tésztába - ugyanakkor ez remek alkalom a korábbról megmaradt aszalt gyümölcsök és magvak felhasználásra.
A tökéletesre sütött gyümölcskenyeret bevonhatjuk még csokoládémázzal is, ez abszolút illik hozzá (mi az étcsokira szavazunk), de el is hagyható.
Viszont ha úgy döntötök, hogy csokiköntösbe öltöztetitek a süteményt, előbb hagyjátok kihűlni a gyümölcskenyeret a sütőformában. Ha pedig még magadabb szintre emelnétek ezt az egyszerű süteményt, akkor szórjátok meg a tetejét aprított magvakkal is, így még mutatósabb lesz!
Recept és fotók: Rosanics Petra
Gyümölcskenyér - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Ha még karácsonyibb hangulatra vágysz, próbáld ki ezeket a finomságokat is: