Íme a tökéletes gyümölcskenyér, a nyugis karácsony jolly jokere

Sokan hajlamosak vagyunk túlgondolni a karácsonyi menüt, és körülményes, különleges recepteket akarunk kipróbálni, amikkel időnként az őrületbe kergetjük saját magunkat. Ezzel alapból nincs semmi gond, de ha idén nyugisabb ünnepekre vágytok, ugyanakkor nem engednétek abból, hogy mindent házilag készítsetek, akkor desszertként vessétek be ezt az egyszerű, ám illatos és omlós gyümölcskenyeret!

Valójában semmi újdonság nincs abban, hogy karácsonykor gyümölcskenyeret sütünk, hiszen különféle verzióit már a római idők óta készítik ünnepekkor. Akkoriban a tészta alapja még az árpa volt, amibe leggyakrabban gránátalmamagot, fenyőmagot és mazsolát forgattak - meg kell hagyni, ez se hangzik rosszul!

Gyümölcskenyér<br>
A gyümölcskenyér pontos receptjéért katt a képre!

A középkorban aztán még tovább nőtt a gyümölcskenyér népszerűsége a vaj, majd a finomított cukor használatának elterjedésével. Ekkor kezdtek kialakulni a gyümölcskenyér mai napig ismert, jellegzetes válfajai: ilyen az olasz panettone, a német stollen, a lengyel keks, de még a britek hírhedt karácsonyi pudingjának is a középkori gyümölcskenyér az (egyik) őse.

Ha kicsit több időd/türelmed van, próbáld ki ezeket a gyümölcskenyér-különlegességeket is:

Ez a változatosság érthető is: az olyan édességekben, mint a gyümölcskenyér is, épp az a nagyszerű, hogy egyszerre pofonegyszerűek, és remekül adaptálhatóak a saját ízlésünkre.

Hiszen nem kell, hogy pont azok az aszalványok és magvak kerüljenek bele, amiket a recept ír, sokkal fontosabb, hogy olyan finomságokkal pakoljuk meg az omlós tésztát, amit a családunk/vendégeink (és persze mi magunk) szeretünk. Az alaptészta ellenben nagyon fontos, hiszen ezen áll vagy bukik a sütemény tartása és állaga.

Az alaptészta

A mi gyümölcskenyerünk tésztájába 1:1 arányban került vaj és cukor, amiket először egymással, majd a tojással kihabosítunk, így alapozva meg a légiesen könnyed állagnak. Természetesen nem maradhat ki a sütőpor sem, az kéz a kézben jár a liszttel az ilyen recepteknél! Emellett kerülhet a tésztába ízlés szerint vanília vagy frissen reszelt narancshéj, esetleg kevés fahéj vagy szerecsendió is, ki-hogyan szereti.

Gyümölcskenyér<br>
A gyümölcskenyér már készítés közben karácsonyi hangulatot áraszt - katt a képre!

Ami pedig a sütemény gazdagságát illeti...

A több jobb, de a túl sok már nem az. Az aszalványok, magvak és csokoládé súlya egy picivel meghaladhatja az össztömeg harmadát, de nem sokkal. Fontos emellett az is, hogy egymással harmonizáló ízeket rejtsünk a tésztába - ugyanakkor ez remek alkalom a korábbról megmaradt aszalt gyümölcsök és magvak felhasználásra.

A tökéletesre sütött gyümölcskenyeret bevonhatjuk még csokoládémázzal is, ez abszolút illik hozzá (mi az étcsokira szavazunk), de el is hagyható.

Viszont ha úgy döntötök, hogy csokiköntösbe öltöztetitek a süteményt, előbb hagyjátok kihűlni a gyümölcskenyeret a sütőformában. Ha pedig még magadabb szintre emelnétek ezt az egyszerű süteményt, akkor szórjátok meg a tetejét aprított magvakkal is, így még mutatósabb lesz!

Gyümölcskenyér<br>
Egyszerű, omlós, maradékmentő és laktató - kell ennél több? Katt a képre a receptért!

Recept és fotók: Rosanics Petra

Forrásunk volt.

Gyümölcskenyér - a teljes receptet mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ha még karácsonyibb hangulatra vágysz, próbáld ki ezeket a finomságokat is:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek